Двойно повече жертви от катастрофи в селата. Прокуратурата нареди проверка на зебрите (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625206 www.24chasa.bg
Валентин Радев, Николай Нанков и Сотир Цацаров обединяват усилия за проблема с пешеходните пътеки.

Тя ще приключи до края на февруари 2018 г. Кметовете ще получат писма от МВР за отстраняване на нередностите. Ако не изпълнят указанията, ще ги глобяват

Проверка на всички пешеходни пътеки в населените места нареди прокуратурата заради увеличението на жертвите на катастрофи. Новината съобщи главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг в четвъртък с вътрешния министър Валентин Радев и регионалния Николай Нанков.

До края на февруари 2018 г. областните дирекции на МВР и пътните управления ще инспектират дали зебрите отговарят на законовите изисквания. Ще бъде направена карта на пешеходните пътеки. Където бъдат установени нередности, кметовете ще получат писма от полицията, за да ги отстранят. Ако закъснеят или откажат, ще бъдат глобявани, става ясно от думите на главния прокурор. Оказва се, че пешеходни пътеки с червени и жълти цветове и със символи по тях не отговарят на изискванията. В много общини кметовете не поддържали зебрите, което става причина за инциденти с пешеходци.

“Всяко 12-о

пътно

произшествие

в селата

завършва

със смърт,

а в градовете - всяко 26-о. Статистиката показва, че в селата жертвите са два пъти повече, което е учудващо. Тежките катастрофи в населените места са се увеличили два пъти. Затова сега акцентираме върху този проблем. Ще изготвим карта на проблемните пешеходни пътеки и ще бъдем безкомпромисни за изправността им. Идват празници. Не може повече да загиват хора като момичето в Благоевград или детето в село Първенец заради небрежност”, заяви вътрешният министър Валентин Радев.

За последните 20 дни убитите при катастрофи са 10, а ранените са 230. За 11 месеца през 2017 г. в населените места са загинали 179 души. Станали са 4038 тежки пътни инцидента. Извън населените места загиналите са 435, а катастрофите са 2269.

“Жертвите и пострадалите при катастрофи през последните седмици са повече, отколкото бихме приели със съзнанието, че такава е статистиката. Всъщност тя не може да мери загубения човешки живот. Няма населено място и български дом, които да не са засегнати. Недопустимо е ежедневно да се газят и убиват хора на пешеходни пътеки. Деца, които са учени от родителите си на поведение на пътя, се

убиват от шофьори,

които не спазват

правилата

Затова взехме решение да направим тази проверка”, каза още Цацаров. Той подчерта, че има ясни норми какви трябва да бъдат пешеходните пътеки. Ще се проверява всяка една от тях, за да се види дали е изградена с правилните материали, дали е изцяло с бяла боя, дали има пътни знаци до нея, размераът ѝ, както и дали е светлоотражателна.

“Може би ще има мнения, че зимата не е най-подходящият сезон за тази проверка, но за човешкия живот подходящи сезони няма. След като приключим, прокуратурата ще направи предложения, а МВР ще изпрати до кметовете сигнални писма. Ако не изпълнят разпоредбите, ще бъдат санкционирани”, увери главният прокурор.

“За пътната маркировка в градовете и селата има по-занижени изисквания, отколкото за републиканската пътна мрежа и това трябва да се поправи”, каза регионалният министър Николай Нанков. Той посочи, че от две седмици областните пътни управления правят проверки по пътищата, а сега започват и в населените места заедно с МВР.

“Зачестяват случаите на пешеходни пътеки в цялата страна, които са с недопустими цветове. Забранено е да са в червено и жълто. Имаме стотици случаи с износена маркировка, без видимост около пътеката, липсват знаци”, заяви Николай Нанков. Той даде положителния пример на Стара Загора, където масово има гърбици на пешеходните пътеки. Там тежките пътни произшествия са намалели с 40%. Нанков каза още, че се проектира и пасарелката при Атия, където преди месец джип уби 16-годишния Костадин на пешеходна пътека.

“Не може навсякъде да се направят пасарелки. Същия ден, в който е загинало момчето до Атия, на територията на област Бургас има още 3-ма души, които са блъснати на пешеходни пътеки”, каза Нанков.

Паралелно с проверките на пешеходните пътеки в градовете и селата по празниците ще има и повече полиция по пътищата, каза вътрешният министър Валентин Радев. Ще се наложи и отпуските на много от униформените да бъдат отказвани.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Свидетели спасяват кримигероя Стефан Гевгелийски и разколебават тезата на обвинението по случая с убит по поръчка надзирател от софийския затвор! С този мотив защитата на сочения като лейтенант на боса Стефан Бонев-Сако поиска той да бъде освободен, научи "България Днес". Спряганият като "садист номер 1 на мафията" е зад решетките от 2017 г

Бърз като светлината е Къци Вапцаров, който прелита през столични булеварди с колелото си, видя зоркото око на "България Днес". Шоуменът не се притеснява от натоварения столичен трафик и ловко фучи около автомобилите, придвижвайки се в бус лентата. СНИМКИ: "България

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро