Никола има нужда от хормона на растежа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625264 www.24chasa.bg
Никола е щастлив, че може да играе със своите връстници.

С помощта на президентската инициатива е закупена апаратура за детските клиники в болница “Света Марина” във Варна

6-годишният Никола Велчев от Варна се ражда с дефицит на хормон на растежа. Благодарение на “Българската Коледа” днес той настига връстниците си и е напълно нормално дете.

“Синът ми се роди много мъничък. Когато стана на 5 месеца, излезе от нормите и започна да става все по-дребен. Лекарите казаха, че трябва да стане поне на 4 г., за да се види какъв му е проблемът. Дочакахме тази възраст и веднага направихме изследвания при доц. Йотова в болница “Св. Марина” във Варна. Оказа се, че има дефицит на хормона на растежа. Веднага му бе назначено лечение”, разказва майката Севда Велчева.

Хормонът се вкарва

със спринцовка

всяка вечер.

Прегледите при

лекар са

задължителни

на всеки три месеца.

“Не знаехме какво щяхме да правим. Подадохме веднага молба до “Българската Коледа” и благодарение на инициативата осигуриха пари за лечението на Никола”, добавя Севда.

Лекарството трябва да се бие поне още 10 г., докато детето порасне. Годишната сума, за да бъде то осигурено, е около 4500 лева.

“Синът ми сега няма никакви проблеми. Ходи на детска градина, играе с другите деца. Започна да ги настига като ръст”, казва щастливата майка.

Севда Велчева е медицинска сестра в Кръвния център във Варна. Бащата Марин работи в “Солвей Соди” в Девня. Никола има по-малка сестра Елица, която е на 4 г.

“Българската Коледа” осигури и скъпоструваща апаратура за детските клиники в УМБАЛ “Св. Марина” във Варна. С уникален за страната високотехнологичен ендоскоп за диагностика на горен и долен храносмилателен тракт при деца, инфузионна помпа и линеарен трансдюсер вече могат да се лекуват пациенти до 18-годишна възраст в най-голямата болница в Източна България. 

Иновативният ендоскоп ще даде възможност за още по-прецизна диагностика и лечение на малки пациенти с проблеми на горен и долен храносмилателен тракт във Втора детска клиника.

Апаратурата е специализирана за пациенти в детска възраст. Втора детска клиника в УМБАЛ “Св. Марина” във Варна е специализирана за диагностика и лечение на деца и юноши с гастроентерологични проблеми.

Всяка година в клиниката се лекуват над 4000 пациенти със заболявания на храносмилателната система от цялата страна.

Инфузионната помпа за автоматично настройване на скоростта на вливаните медикаменти ще се използва от медиците в детското отделение за интензивно лечение, в което се оказват реанимационни действия на пациенти от 0 до 18 години от Североизточна България с терапевтични, хирургични, инфекциозни, токсични и други критични състояния.

Ръководството на болницата, лекарите и медицинските специалисти от клиниката изразиха признанието си към президента, под чийто патронаж се провежда благотворителната инициатива “Българска Коледа” и към българския народ за съпричастността към болните деца и техните семейства.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.