Учител в ареста за Коледа, блудствал с ученичка (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6626168 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Математикът от Казанлък Стоян Ганчев имал и други прегрешения пред закона

Учителят по математика и бивш училищен директор от Казанлък Стоян Ганчев, на 66 години, остава за постоянно в ареста, реши днес Районният съд в Казанлък. Той е обвинен за блудство с ученичка от седми клас, най-тежката мярка за неотклонение може да се обжалва пред Окръжния съд в Стара Загора.

Съдът уважи искането на Районна прокуратура за постоянен арест, като прие, че се касае за висока степен на обществена опасност на деянието и на извършителя му, който е престъпил закона, като се е възползвал от положението си на надзор спрямо малолетното лице. Мярката се налага и с цел обвинеямият да не въздейства на пострадалата и на свидетелите на престъплението, казаха вчера от Апелативната прокуратура в Пловдив.

До момента по случая са извършени разпити на ученици като свидетели пред съдия и в присъствието на инспектор от Детска педагогическа стая, изготвена е техническа експертиза, приобщени са писмени и веществени доказателства, става ясно още от съобщението на държавното обвинение.

Ганчев е известен в Казанлък като много добър математик, който подготвя и кандидат студенти. Дълго време бил директор на училището в ромската махала на града, а след като се пенсионирал го канили честа да замества в други казанлъшки училища. "Ангелът му обаче е слаб", казват за него хора, които го познават, имал и лошо пиянство. Преди време съпругата му преживяла тежка операция и той се грижел за нея.

Учителят не за първи път си има проблеми със закона - от прокуратурата в Казанлък припомниха, че през 1988 г. той вече е осъждан за блудство - 1 година условно с 3-годишен изпитателен срок, а през 2004 г. бил осъден да плати глоба от 500 лева за хулигаство.

Сега инцидентът с 13-годишна седмокласничка станал по време на консултации след часовете в основно училище "Георги Кирков", където математикът преподавал по заместване. Според прокурата учителят "извършил действие с цел възбуждане или удовлетворяване на полово желание без съвкупление по отношение на лице, ненавършило 14-годишна възраст". Това станало на 13 декември, сряда. Най-напред момичето се оплакало на приятелки, по-късно родителите му информирали ръководството на училището и възелът започнал да се разплита. Досъдебното производство срещу Стоян Ганчев е образувано на 20 декември, седмица след датата на престъплението. Първоначално той бил задържан за 72 часа с прокурорско разпореждане.

Предстои проверка на поведението му и в другите училища, където математикът е работил. От ръководството на училище "Георги Кирков" в Казанлък вчера отказаха коментар за инцидента. За него нямаха информация в Регионалното управление на образованието в Стара Загора, по думите на неговия директор Татяна Димитрова.