Доган обяви, че ГЕРБ няма алтернатива (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6626917 www.24chasa.bg

Ако вотът мине, какво правим? Няма партия от опозицията, готова да поеме днес управлението

Правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ няма алтернатива, а предсрочни избори ще разклатят стабилността на държавата. Тези две основни послания отправи почетният председател на ДПС Ахмед Доган в словото си пред елита на партията.

Така Сокола отговори на Бойко Борисов, който преди дни го призова да усмири хората си по повод предстоящия вот на недоверие към правителството веднага след старта на европредседателството. Премиерът попита дали почетният председател на ДПС, който в интервюта винаги поставял на първо място държавата, и този път ще постъпи така.

Над 100 души се събраха в сараите в “Бояна” в четвъртък вечер за традиционната празнична вечеря на Доган в навечерието на Коледа и Нова година. Речта на Доган бе определяна като

визионерска

и чакана с

нетърпение

и от актива на движението, и от политическите опоненти.

Заради засиления интерес от ДПС пуснаха експозе от словото на сайта си и в профила на Сокола във фейсбук. (Виж по-долу.)

“Ако вотът на недоверие мине, какво правим? Има ли партия, която е готова да управлява страната след евентуални предсрочни избори? Моята преценка е, че няма политическа сила от опозицията, която може да поеме отговорността за управление на страната към днешна дата”, казва Доган. И така удря БСП, която е основен инициатор на вота на недоверие, който ще бъде внесен на 17 януари. (Какво отговори Корнелия Нинова - виж долу.)

Доколкото разбирам, този вот няма за цел да свали правителството, а само да го коригира и насърчи към позитивни дела, допълва Сокола.

“Ако целта е “стани да седна”, не си заслужава усилието да подложим на изпитание общия ни дом. Защото, първо, че тотално ще се изпортим, може някак да се преглътне. По-важното е друго: това правителство няма да има по-дълъг живот от няколко месеца. И отново

влизаме в

опасната спирала

на предсрочни

избори само и

само да си

намерим място

в централната

властова

система на

държавата”,

казва още Доган. И обяснява, че е дълг на гражданското общество и на всички политически сили да гарантират сигурността и стабилността на държавата.

Големият проблем на правителството на Борисов е коалиционната му политика и по-конкретно включването на отявлени националисти в кабинета, смята още почетният председател на ДПС.

В словото си Сокола подава ръка и на отцепниците от ДПС, които последваха Лютви Местан в ДОСТ. Доган обаче уточнява, че ДПС е принципно и си има устав, който трябва да се спазва.

Именно в същия формат и на същата празнична сбирка през 2015 г. словото на Доган доведе до свалянето на Лютви Местан от лидерския пост в ДПС. (Виж най-долу.)

Ахмед Доган, почетен председател на ДПС: Всеки от отцепниците, който реално се разкайва - да заповяда

Явно предколедните форуми на основната част от политическия елит на ДПС започва да предизвиква не само интерес, но и силно очакване. Дори определени медии и социални мрежи го приравняват с неформален визионерски форум на ДПС. В днешния вътрешнополитически и гео-политически дискурс това означава, че е налице липса на сигурност и на краткосрочна визия за развитие:

Първо, във вътрешно-политически план предизборната парадигма за президентските и парламентарните избори през 2017 година все още не е стихнала: кой кого ще “елиминира”, “смачка” или “победи”, вече работи в личностно измерение и тъкмо затова излиза извън нормалните граници на изразяване с Езика на политиката.

Второ, обективната неопределеност на външнополитическия проспект задава безпокойство и тревожност, което се равнява на “наливане на масло в огъня” във вътрешнополитически план.

Формално

погледнато, 2017 г.

не беше от

най-благодатните

за ДПС

Но от гледна точка на определени дейности и политики, например иновативно укрепване на партийните структури, както и изключителното активиране на външните контакти с европейските либерални партии, е безпрецедентна в историята на ДПС. Налице са събуждане и активиране на общинските и областните организации на ДПС. ЦС и ЦОБ си възвърнаха реалните политически функции. ПГ на ДПС има респектиращо участие в парламентарния живот на страната.

Може би тук му е мястото да се отбележи, че

“външният натиск”

се преобразува в

усилия за помирение

и обединение на

всички, които са се

отцепили от ДПС

Ние винаги сме били добронамерени, но и принципни. Факт е, че не сме се скарали с никого. Всеки, който реално се разкайва - да заповяда. Но ДПС си има Устав, който регламентира подобни ситуации. Външното акуширане на аналогични процеси на разделяне и обединяване не е здравословно за нашите избиратели. Въпреки това ние сме добронамерени,

дори сме длъжни

да продуцираме

добросъседски

отношения с

Република Турция

и да ѝ помогнем в диалога ѝ с ЕС. Разбира се, според нашите скромни възможности.

Нека да хвърлим един поглед към вътрешнополитическото положение в страната.

Всеки от нас е наясно, че всяко управление си има проблеми, унаследени от предишни правителства или създадени от актуално управляващите. Разбира се, те трябва да бъдат коригирани чрез опозиционни политики. В крайна сметка в това се състои и смисълът на политическия плурализъм във всяка демократична държава.

Големият проблем

на правителството

на Борисов е

коалиционната му

политика

и по-конкретно включването на отявлени националисти в кабинета. Дори и това не е най-големият грях, защото “Обединените патриоти” имаха шанса да покажат и докажат консолидирана социална отговорност към националните интереси в контекста на общоевропейските политики. Но тъкмо такава значима цел не се постига с Езика на омразата и агресията, с Език, който възпроизвежда разделение и противопоставяне!

В началото е Словото, после идва Делото. Словото на патриотизма обединява и управлява. Езикът на омразата и агресията разделя и противопоставя обществото и нацията. Поставят се под въпрос сигурността и стабилността на Държавата.

Това не е въпрос за свободата на словото, не е проблем дори за достойнството на политическия елит на страната. Това е въпрос за съществуването на демокрацията в България.

Страната е изправена пред много сериозно предизвикателство. Председателството на ЕС. България ще бъде във фокуса на важни събития и мероприятия. И въпрос на обща политическа и социална отговорност е да комуникираме на нормален европейски политически Език.

От особена важност е коригиращата функция на медиите. Уважаеми колеги, представители на четвъртата власт, покажете какво можете. Дайте вашият позитивен дял в общата отговорност за стабилността на България! После си дискутирайте темата за връзката на свободата и отговорността на Словото.

Не е по-маловажен и въпросът за вота на недоверие към правителството в началото на председателството на ЕС. Доколкото разбирам,

този вот на недоверие

няма за цел да свали

правителството, а

само да го коригира

и насърчи към

позитивни дела

Добре, този акт може да се изтълкува и като рутинна демократична процедура. Но ако вотът на недоверие мине, какво правим? Има ли партия, която е готова да управлява страната след евентуални предсрочни избори? Моята преценка е, че няма такава политическа сила от опозицията, която може да поеме отговорността за управление на страната към днешна дата.

Тогава какво правим?

Ако целта е “стани да седна”, не си заслужава усилието да подложим на изпитание общия ни дом. Защото, първо, че тотално ще се изпортим, може някак да се преглътне. По-важното е друго: това правителство няма да има по-дълъг живот от няколко месеца. И отново влизаме в опасната спирала на предсрочни избори, само и само да си намерим място в централната властова система на държавата. Затова дълг на гражданското общество и на всички политически сили е да гарантират сигурността и стабилността на държавата.

Уважаеми колеги, съмишленици и приятели, границата между подчертаването на особената важност на даден проблем и неволното му преекспониране виси на косъм над главите на политици и анализатори. Ако в случая и при мен се е получило така, моля за предколедна прошка.

Бъдете живи и здрави, пожелавам ви спокойствие и увереност в утрешния ден!

БСП: Борисов се притесни, помоли Доган за помощ и я получи, но вот ще има

“Бойко Борисов се притесни от напрежението в страната, вота на недоверие за корупция и разнобоя с патриотите и помоли Доган за помощ. И я получи. Доган подкрепя Борисов.” Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира словото на Сокола.

“За почетния председател на ДПС патриотите в управлението са грешка. Разбирайте в подтекст:

Махни ги и ние ще

те подкрепим

Тоест няма нужда от нови избори, има нужда от смяна в правителството на едните с другите”, коментира още Нинова.

“Всички да пазим стабилността. Но коя стабилност”, попита тя. И сама си отговори: “Стабилно се закриват болници, стабилно се вдигат цени на вода и ток. Стабилно сме първенци по корупция и най-бедни в Европа, стабилно една прослойка става все по-богата, а народът все по-беден, стабилно расте броят на неграмотните деца и стабилно изчезваме като народ. Стабилно всеки месец има протести срещу това правителство.”

Благодаря, ние не сме съгласни, отсече Нинова. И обяви, че БСП иска промяна на този модел на управление, а не просто смяна на патриотите с ДПС в правителството. Вот на недоверие ще има, категорична бе соцлидерката. И обясни, че след като има решение на конгреса, парламентарната група ще го внесе. Червените вече не били с 38 депутати и не им се налага да търсят гласове от ДПС. “Сега сме 80 и продължаваме напред. Очевидно

оставаме единствената

опозиция и алтернатива

Хората да избират. Техният глас ще реши”, категорична бе Нинова.

“Не споделям разбирането, че в името на стабилността не трябва да бъдат предприемани никакви действия, които застрашават правителството”, коментира и зам.-шефът на червената ПГ Жельо Бойчев.

БСП има амбицията да предложи различен социално-икономически модел за страната. “Това е голямото предизвикателство, което стои пред България. С ясното разбиране, че не променим ли модела, нищо добро не ни чака”, обясни соцдепутатът. Иначе той бил съгласен с Доган, че не трябва да се действа на принципа “стани да седна”, защото “ако ще идваш на власт и ще продължаваш да правиш това, на което сме свидетели в момента, няма смисъл да правим промени”, обясни Бойчев. Вот ще има, защото той е чакан от гражданите, тъй като корупцията е тема, която ощетява всеки един, каза зам.-шефът на червените и обясни, че вотът е и най-ясният политически ход, който определя кой е от страната на правителството и кой е в опозиция.

Почетният председател е прав, но няма договорка между ГЕРБ и ДПС, категоричен е Цветанов

“Ахмед Доган е прав, че вотът на недоверие означава “стани, за да седна”. Думите му пред актива на ДПС на коледното тържество, че няма защо да се сваля правителството, тъй като нито една партия от опозицията не е готова да управлява, се препокриват с резултатите от различни социологически проучвания от последните дни, които показват, че оценката на хората за управлението е положителна.” Това коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-шеф на партията Цветан Цветанов пред bTV.

Той обаче отрече позицията на Сокола да е резултат от разговори между ГЕРБ и ДПС, нито от политическа договорка между двете партии. Много са гласуванията в парламента, когато две политически сили гласуват заедно, но това не означава, че те са в някакви договорки, категоричен бе Цветанов.

Речта на Доган обаче малко се различава от позицията на ПГ на ДПС, но Доган е прав – това е националноотговорно говорене. Дали ще има някаква промяна, ще покажат действията на ДПС, посочи заместникът на Бойко Борисов в партията, визирайки подготвяния от ПГ на ДПС вот на недоверие.

“Преди 6-7 месеца може би БСП и ДПС са се надявали, че ще управляват заедно, но това не стана, защото резултатите от изборите показаха друго. Стани, за да седна - това е мотивът на БСП, но управлението е отговорност”, посочи Цветанов.

Да, в момента ДПС р реална опозиция. Много по-остри те са към “Обединени патриоти”, докато БСП са много по-остри към ГЕРБ, коментира още лидерът на ПГ на ГЕРБ.

Каракачанов: В ДПС, което най-крайно ни критикува, има и умни хора

Фактът, че почетният лидер на ДПС Ахмед Доган декларира, че това правителство няма алтернатива, показва, че в партията, която най-крайно ни критикува, има умни хора, които мислят правилно. Това коментира вицепремиерът и министър на отбраната от квотата на “Обединени патриоти” Красимир Каракачанов.

Истината, че правителството няма алтернатива, и то не само заради председателството на Съвета на ЕС догодина.

Това председателство ще отмине за 6 месеца, въпросът е какво ще свърши всяко едно министерство по време на мандата, коментира още той.

През този мандат няма как “Обединени патриоти” да се коалират с ДПС. Това не е разглеждано нито при нас, нито съвместно с ГЕРБ, категоричен бе лидерът на ВМРО.

Ако някой иска да се коалира с ДПС, то конституцията му го позволява, това е въпрос на свободна воля, допълни още Каракачанов.

Преди 2 г. на същия купон Сокола свали Местан

Точно преди 2 г. след реч на Ахмед Доган на коледното тържество на ДПС в Бояна Лютви Местан бе свален от лидерския пост. Официалната причина бе декларация от парламентарната трибуна за сваления от Турция руски самолет. Тогава Сокола се закани, че такава ще е съдбата на всеки, който се изправя срещу националните интереси на България.

На 24 декември 2015 г. Централният съвет на ДПС дори изключи Местан от партията.

Веднага след инфарктната сбирка в сараите Местан се укри в резиденцията на тогавашния турски посланик у нас Сюлейман Гьокче. Двамата продължиха да демонстрират добри отношения и след създаването на новата партия ДОСТ. Половин година по-късно посланик Гьокче бе отзован 4 месеца преди края на мандата си. Днес той представлява страната си в Гватемала.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Синът на покойния израелски президент и Нобелов лауреат за мир Шимон Перес Хеми представи книгата му "Няма място за малки мечти" в Националната библиотека в София. Хеми дойде в България специално за представянето на световния бестселър на баща си, който се издава на български от КК "Труд". "Баща ми казваше на всички деца да не слушат родителите и

Богаташко рали в центъра на София събра очите на минувачи, видя "България Днес". Братя Диневи с техните охранители, бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев с фамозния "Астън Мартин" и Крум Дончев с "Порше" бяха сред участниците в зрелищната надпревара, в която не липсваха и знойни моделки по секси облекло.

Не са много хората, които могат да познаят Васил Иванов-Лучано. Небезизвестният бивш министър на спорта видимо се е посъстарил и прегърбил, видя "България Днес". Макар и елегантно облечен и с кърпичка в джоба на сакото, някогашният министър не прилича на себе си. На 8 юни Лучано чукна 55 години.