Отиде си съветникът Чакъров. Него Живков помолил, като умре, да извади ръцете му от ковчега - да се види, че не е откраднал нищо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6631633 www.24chasa.bg
Костадин Чакъров почина на 70 години. СНИМКА: Румяна Тонeва

Костадин Чакъров - последният политически съветник на Тодор Живков, почина в нощта на 25 срещу 26 декември. Той бе помощник на бившия Първи до 1989 г., а преди 1981 г. - на дъщеря му Людмила Живкова.

Роденият през 1947 г. пловдивчанин минава през своя град като първи секретар на ДКМС, после е съветник в Държавния съвет и завършва кариерата си преди 10-ти ноември като зам. завеждащ на икономическия отдел на ЦК на БКП.

Последно Чакъров бе член на Политическото бюро на Съюза на комунистите в България (СКБ), а от 2010 до 2013 г. - и негов председател.

Новината за кончината на Коста, както го наричат приятелите, написа сегашният председател на СКБ и Движение “Че Гевара” Павел Иванов: “Тази нощ внезапно си отиде Костадин Чакъров

почина едва

навършил

70 години!

Отиде си човекът, отдал цялото си сърце и мисъл на България, на Българската комунистическа партия, на Съюза на комунистите в България! След него остава делото му, което за нас ще бъде пример. Нека бъде светъл споменът за нашия приятел, другар и съратник! Вечна слава, благодарност и поклон пред паметта за другаря Костадин Чакъров!”

Неотдавна Чакъров разказа пред Нова тв как е станал съветник на Живков - през 1984 г. влязъл при него с доклад, в който констатирал, че хората с най-слаба подготовка се издигат най-много и най-бързо благодарение на произхода на родителите си.

“Аз се подписвам под всяка твоя дума, но не мога нищо да направя, защото са много силни и ще ме свалят”, признал Тато. Чакъров сподели и как Живков отказал 2 милиона марки награда от германската Търговско-промишлена палата за принос в развитието на двустранните връзки. Направил го с думите: “Това е подигравка! Държавният глава на България да не е търговец - комисионер?” Отказал и варианта тези пари да бъдат вкарани под някаква форма в бюджета. Още тогава -

през 1987 г.,

Живков казал:

“Мен един ден

ще ме съдят.

Ще се намерят

мерзавци,

които ще кажат, че съм имал 5-6 такива награди, а съм обявил само една. Или че наградата е била за 10 милиона, а съм обявил само два. Аз познавам психологията на този народ - той политически грешки ще ми прости, но 5 лева да взема, няма да ми прости.”

Първия заръчал: “Като умра, кажи да ми извадят ръцете извън ковчега, да видят, че не съм взел нищо на оня свят.”

“Бяхме скромни хора, помощници. В България не е имало тайни кабинети”, уточни Чакъров за работата си като съветник на Живков и Людмила.

Чакъров свидетелства още, че Живков ползвал “огромен интелектуален потенциал” и около него имало непрекъснато работни групи: “Той не се бореше за власт година за година или до избори. Това му даваше хоризонт да работи за 10, 15, 20 г. напред.”

“След 35 г. абсолютна власт 300 души работиха по него - разузнавачи, филателисти, нумизмати, бижутери, счетоводни експерти, дипломатическите мисии. След като и те нищо не намериха, поканиха две чужди фирми да търсят по банките. Мериха вилата му - дебелината на плочите, тухла по тухла - има ли някъде нещо скрито”, разказва Чакъров за свалянето на бившия Първи.

Претърсвали

дори и

солниците му.

Близо до политиката, Чакъров винаги е бил изкушен от нея. Остава верен на убежденията си, но не участва активно в някакви проекти.

Написа книгите “Втория етаж” и “От втория етаж към нашествието на демократите”.

Има син - Христо Чакъров, собственик на компанията, която от юни 2016 г. притежава дружеството “Дир.бг” АД.

От съвременните политици Чакъров се изказваше с уважение за президентите Доналд Тръмп, Владимир Путин и Румен Радев.

Поклонението ще е на 29 декември 2017 г. от 13 ч в столичната черква “Свети Седмочисленици”.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи