Адвокат убит от Килърите, след като МВР му сваля охраната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6631658 www.24chasa.bg
Търновският адвокат Петър Лупов

 Двама свидетели разпознават наемника, застрелял Петър Лупов с 5 куршума

 Поръчителят издаден от негов бивш служител, отказал да си цапа ръцете с кръв

На 13 март 2009 г. - петък, в 13,30 ч, търновският адвокат Петър Лупов си уговаря среща с човек, който разваля магии. Не е суеверен, но от доста време се притеснява за живота си. И има защо - за по-малко от 8 месеца преживява два атентата, получава заплашителни есемеси, предупреждават го, че е “поръчан” и може да бъде убит.

На 18 юли 2008 г. Лупов е пребит в кантората си с увита в тиксо чугунена тръба. Жена му - Аринка, го намира целия в кръв. В болницата му правят 18 шева на главата. След месец - на същата дата - 18-и, е подпалена и вишневата му “Тойота Авенсис”.

Докато Лупов и жена му пътуват за срещата с мага, до колата им се залепва тъмен фиат с едър мъж зад волана. Ту минава отпред, ту се връща отзад.

“Този ни следи, защо ни следи, не знам...”, казва напрегнат адвокатът. “Добре де, дай му път”, отговаря жена му и запазва самообладание въпреки страха, който се надига в гърлото ѝ. Тъмният фиат ги преследва километри наред и ги оставя малко преди да стигнат при мага.

Усещането, че

всеки месец на

18-и може да му

се случи нещо

лошо,

не напуска Лупов. Успокоява го само мисълта, че синът и дъщеря му са далеч от Търново и са в безопасност.

На 25 март както всяка сутрин адвокатът излиза от дома си малко след 7,30 ч. Графикът му е закован като на държавен служител. Насочва се към гаража си, който е на 2 минути път с кола и е на ул. “Елин Пелин”. Сяда зад волана в синия си “Опел Вектра”, но преди да затвори вратата, до нея изскача наемник на Килърите с масленозелена шапка на главата, тъмно яке, дънки и бели маратонки и стреля с пистолет “Макаров”. Лупов е улучен от куршуми в гърба, слепоочието, гърдите и корема. Последният - 5-и изстрел, е контролен и пронизва врата.

По това време Николинка М. е на 10-ина метра от гаража и чува пукот. След секунда-две - ново изпукване. Уплашена, тя тръгва към отсрещната страна на улицата. Минувач, който вече е подминал гаража и е чул шум от “тракане” и “чупене на стъкла”, се обръща и вижда някакъв човек с бели маратонки да излиза оттам набегом.

Със скрит под якето пистолет килърът завива по близката ул. “Сергей Румянцев” и след 100-ина метра двамата свидетелите го губят от поглед. Озадачени, те се питат един друг какво става и после се разделят.

Мъжът още не

знае, че този ден

ще обърка

живота му

и ще го превърне в анонимен свидетел №1 срещу бандата на Килърите. 7 месеца след стрелбата той разпознава по снимки стрелеца в полицията. Посочва портрета на Владимир Филев - човека, заподозрян 3 месеца по-късно и за покушението срещу бизнесмена Румен Рачев, застрелян на 3 юли пред болницата в Шумен.

Малко след като Николинка и другият свидетел си тръгват, Цветанка Манолова, която живее през 5-6 къщи от гаража и е тръгнала да си купи кафе, вижда отворените врати и задницата на колата на Лупов. До обед тя минава още 3 пъти оттам и забелязва, че гаражът все така зее отворен. На 4-ия път надниква и вижда човек, килнат на дясната си страна. Прибира се набързо, обзета от лошо предчувствие, и казва на приятеля си: “Пламене, да не е станало нещо с Лупов, вратата на гаража му от няколко часа стои отворена”.

Пламен Лаков и Цветанка отиват при гаража, но не смеят да влязат. Наблизо е един комшия и те го молят да провери дали при колата има някой.

След малко той

им казва

втрещен: “Пепо

е гръмнат!”

Улицата се изпълва с полиция. Криминалистите намират стъклото на шофьорската врата потрошено, а в джоба ѝ - две от изпопадалите 7 гилзи. Сред първите разпитани е и Пламен Лаков. Той в началото премълчава, че познава влиятелен човек, който преди време му казва, че иска Лупов “студен”.

“Аз ще съм следващият”, казва си Лаков. Няма и два месеца, откак той е говорил с адвоката и го е предупредил, че заради банковите дела, които води, “влиятелен човек” в града иска да го ликвидира.

Лаков се

страхува за

живота си, за

жена си и

детето си

Знае, че поръчителят на убийството и хората му “няма да се спрат пред нищо, ако ги застраши”. Но през есента на 2010 г., малко след като МВР и прокуратурата удрят бандата на Килърите и медиите съобщават, че в ареста един след друг заради мокри поръчки са прибрани четирима, той събира кураж и проговаря.

На 21 октомври 2010 г. в деня, в който Лаков дава показания, не пред прокуратурата в старопрестолния град, а в Шумен, е арестуван и търновският бизнесмен Георги Вълев. Впоследствие Вълев е обвинен, че е поръчал убийството на Лупов на Петър Стоянов - Сумиста, с когото се познават покрай спорта. (Виж карето.)

Лаков е бивш охранител и бивш служител на Вълев. Някъде през 2007-2008 г. той се наема за пазач на паркинг до пазара в Търново, но без трудов договор. После по предложение на Вълев почва работа в дискотека “Маями”, а след около месец се съгласява да събира вземания от длъжници, закъснели да върнат парите на Вълев, срещу 20% от възстановената сума. В един горещ юнски ден на 2008 г. Лаков е извикан от шефа си.

Какво е станало на срещата, става ясно от разпита на 21 октомври, който започва в 13,53 ч и продължава 2 ч. Лаков разказва:

“Бях повикан от

Жоро Вълев в

неговия офис

в бившия 4-и корпус на Военното училище. Като пристигнах, в кабинета му бяха Радослав и Петър Атмаджов (шофьор на Вълев, б.а.). Стана въпрос за търновския адвокат Петър Лупов. Вълев обясни, че Лупов му е бил адвокат по дела, свързани с Тракия банк. Каза, че трябва да бъде убит, защото го е предал. Но не сега точно, а по-късно, защото всички ще се усъмнят, че Вълев е поръчал убийството.

Седях и слушах. Не съм реагирал по никакъв начин на тези думи... Тогава Вълев се обърна към мен и ме попита:

“Ще се съгласиш

ли срещу 25 000

лева ти да го

убиеш?”

Каза, че ако приема поръчката, ще ми осигури огнестрелно оръжие. Отговорих: “Абсурд, имам малко дете, изобщо не мога да се занимавам с такива неща.” Честно казано, не съм очаквал, че Жоро Вълев директно ще ми предложи да извърша такова нещо.”

Според Лаков на срещата Атмаджов подхвърля, че “също можел да извърши убийството”, но имало опасност да го разпознаят по специфичната походка, защото накуцвал с единия крак. (За този случай Атмаджов е разследван и оправдан.)

След няколко дни човек на Вълев пак разговаря с Лаков в опит да го убеди да приеме поръчката.

“Млад си, 25 000 лв. са добри пари, по-добре ти да ги вземеш, отколкото някой друг”, увещава го той. Обяснява, че имало “желязна” група, която може да свърши “тази работа”, на един “много голям мъж, който се занимава със сумо”.

Лаков пак отказва и оттогава се превръща в “обществен” враг и заплаха за посветените в плана, които решават “да го санкционират”. Губи си работата, но едно зло не идва само - почват да го привикват в полицията.

“Зная, че Вълев е накарал 3-ма негови длъжници да пуснат жалба срещу мен затова, че съм взел парите от тях по записи на заповед в полза на Жоро Вълев и не съм му ги предал. По повод жалбите (от 14 август 2008 г.- б.а.) ме викаха да ме разпитват. Участвах дори в очна ставка с Вълев. В присъствието на полицая казах, че според мен Вълев си отмъщава, задето отказах да убия Лупов. Жоро Вълев отговори, че много вестници съм бил чел. Полицаят чу това. Помня, че на още 2-ма полицаи казах, че Вълев поиска от мен да убия адвоката. На тези мои приказки абсолютно никой не обърна внимание, но тогава Лупов беше още жив”, разказва пред прокурор защитеният свидетел.

Проверките показват, че той не лъже за сигналите в полицията. Единия път - през септември 2008 г., Лаков е призован в районното да дава обяснения. Тогава той казва на полицая Антон Н., че иска на 4 очи да му съобщи нещо, което не трябва да се записва, понеже се страхува за живота си. Двамата отиват в друга стая и Лаков споделя, че са му предлагани пари да убие Лупов, че “през живота си е вършил доста глупости, но подобно нещо не е в състояние да извърши”. Месец по-късно той разказва за поръчката и на друг оперативен работник. Всеки от полицаите пише поотделно докладна записка до шефа си, но и 2-те хващат прах.

У Лаков се затвърждава убеждението, че

Вълев е

влиятелен и има

“много негови

хора в полицията

и прокуратурата” Търси начин да се защити и пита своя познат Цонко как да си намери адвокат.

“В града всичките са близки с Вълев”, казва му Цонко и го съветва да си намери някой като Лупов, който не е в добри отношения с бизнесмена.

Сутринта на 2 февруари 2009 г. Лаков изчаква Лупов пред кантората му на ул. “Васил Левски”. Докато адвокатът отваря вратата, пояснява, че е дошъл за правна консултация във връзка с жалби срещу него от длъжници на Георги Вълев.

“Казах му, че Жоро е поръчал убийството му и че лично на мен е предлагал 25 000 лв., за да го убия. Лупов ми заяви, че не познава Вълев, отказа да ме консултира и да говори повече с мен и влезе в кабинета си”, разказва Лаков.

След като го отпраща, Лупов казва за случилото се на жена си. Споменава, че като осанка Лаков му е заприличал на човека с бейзболната шапка, който миналото лято го е нападнал в кантората. Казва, че може да познае бияча по походката и ръста.

При

разпознаването

заявява, че

биячът не е

Лаков и се е

заблудил

За предупреждението, че са предлагани пари за убийството му, разказва на Емил Денев, окръжен прокурор на Велико Търново. В резултат на 5 февруари при адвоката е изпратен Владимир Кръстев от сектор “Криминална полиция” във Велико Търново. Същия ден той пише докладна №1557. Разпоредено е

полицейски

автомобил да

следва Лупов и

да го пази, но да

не се набива

на очи

Колата следва Лупов дни наред, но полицаите решават, че няма нищо подозрително, и охраната е свалена. Според едни ден-два преди стрелбата, а според други - по-рано.

За Килърите това е идеалният момент. Но как те са разбрали за него? Или са следили Лупов под носа на полицията, или са получили вътрешна информация, че охраната е свалена. След разкриването на бандата през 2010 г., е доказано, че Килърите се проучвали добре навиците на жертвите си. Знаели са, че Лупов всяка сутрин кара жена си на работа в болницата. В нощта преди покушението обаче тя е нощна смяна и юристът излиза сам. След убийството адвокатите в града реагират, че смъртта на Лупов е “предизвестена”.

“Целият град казваше, че това се е знаело много преди да стане”, казва и Аринка Лупова в съда. Мъжът ѝ 12 г. от живота си е бил следовател и

си отива огорчен,

че след

атентатите срещу

него полицията

не е направила

нищо

и делата са тикнати в графа “неизвестен извършител”.

Обратът идва след намесата на ГДБОП по времето, когато вътрешен министър е Цветан Цветанов, а обвиненията срещу Килърите в съда се поддържат от шуменските прокурори Ася Петрова (сега зам. главен прокурор) и Стефка Якимова. Освен за убийства бандата е уличена за серия побои и палежи.

n Как Килърите

са провеждали

наказателните

акции за шепа

грошове и осъдиха ли ги за тях - четете

в следващ брой.

Мотивът за убийствата - отмъщение

Поръчката за убийството на Петър Лупов е възложена на бандата на Килърите през август 2008 г. в кафе “Куатро” в София. Там Георги Вълев праща свой човек да се срещне с Петър Стоянов - Сумиста, става ясно от мотивите на съдиите за доживотните им присъди. Присъства и Боян Джамалов, който по-късно става важен свидетел на прокуратурата.

Пратеникът обяснява, че той и шефът му са претеснени, че Лупов не си е взел поука след побоя и палежа. Дори дал пресконференция, на която заявил, че “истината ще излезе наяве”.

Изпълнението на поръчката Сумиста възлага на Васил Костов-Кеца. Той се заема с организацията и при второто убийство - на Румен Рачев, 3 месеца по-късно. Уговорката е поръчителите да платят на траншове за 2-те покушения.

Мотивът за убийствата на Лупов и Рачев според прокуратурата е заровен в поредица от дела и правни спорове за парите на бившата Тракия банк АД. Вълев имал пълномощни от акционерите на банката. Чрез Лупов и още един адвокат той започва дела с цел да бъдат обявени за нищожни сделките за прехвърляне на акциите на Тракия банк. По-късно обаче се стига до преговори по инициатива на акционери, обединени в т.нар. Пловдивска група. Заради противоречията между акционерите Лупов е готов да се откаже. “Искат от мене “безумни неща”, казва той месеци преди да бъде убит.

В крайна сметка сагата с Тракия банк приключва със споразумение, но Вълев не получава очакваните милиони. Според обвинението той се чувствал предаден от адвоката и пловдивската група и решил да отмъсти. Румен Рачев, който бил привлечен по предложение на Лупов да помага по случая Тракия банк заради “големите си контакти и възможности”, претендирал по един от договорите хонорар, който Вълев не искал да плаща. Писмената уговорка между него и шуменския бизнесмен била Рачев да получи 70% от спечеленото при преговорите, или малко над 1 млн. евро. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мащабно застрояване в Слънчев бряг стартира фирма, свързана с братя Маргини, показа проверка на "България Днес". Основен двигател на грандиозния проект е третият член на митичната сикаджийска фамилия - Димитър Маринов-Макарона. За разлика от страховитите си братя - големия Красимир и най-малкия Николай,

Бившият нападател на "Реал" (Мадрид) и "Пари Сен Жермен" Хесе Родригес е безмилостен към бившата си половинка Аура Руис. Той иска да прати сексбомбата в затвора. "Подаде жалба за обиди и клевети - разкри знойната красавица. - Преди няколко дни ми казаха, че ще отидем на съд. Той ме съди за едно евро и от три до пет години затвор.

Известният кримигерой Атанас Мечев, по-популярен като Наско Гаргата, избира с тайфата професионални фотоапарати, видя "България Днес". В компанията на респектиращите си авери разследваният от прокуратурата като тартор на наркобанда Наско доста компетентно боравеше с езика на фотографа при покупката на апарат.