Зелените предлагат процедурна клопка за Банско - хем да има втори лифт, хем той да не стане

https://www.24chasa.bg/novini/article/6632927 www.24chasa.bg
Дълги опашки от скиори се образуват сега в Банско, тъй като единственият лифт не е достатъчен, за да поеме потока от хора.

Екоминистерството затруднено от 100 хиляди спама, пратени от “За да остане природа в България" - всеки, който отвори, гласува, без да е чел измененията на плана за управление на “Пирин”

Между 7 и 8 хиляди са се подписали досега, че искат нова кабинка

Частична промяна в плана за управление на парк “Пирин” най-вероятно ще гласува утре правителството, очакват няколко независими източника.

В предварително обявения дневен ред за заседанието обаче такава точка не е вписана, но вероятно ще бъде вкарана като допълнителна.

В 8 часа сутринта противниците на втория лифт ще протестират пред Министерския съвет. Втори протест ще има и на поддръжниците му от Банско и региона, които се канят да затворят пътя за Гърция.

С гласуване на промяната в плана за управление ще се разреши строителството на нови съоръжения в ски зоната в Банско. Това ще даде зелена светлина за изграждането на втори лифт. Но за да се случи това, на практика трябва да бъде изменен и концесионният договор за ски зоната. Промяната няма да се гледа днес от правителството, а

ще се изчака

влизането на

новия закон

за концесиите

догодина. Едва когато двата документа минат, може да се внесе конкретно инвестиционно намерение за изграждане на втория лифт.

Еколозите, които до този момент категорично се обявяваха против това, били готови да подкрепят частичното изменение в плана за “Пирин”. Промяната в позицията им се дължи на това, че при внасянето на конректно инвестиционно предложение ще се изисква и изготвяне на екологична оценка, тъй като то е свързано с промяната в плана.

А въпросната оценка може да се обжалва в съда. Така еколозите привидно ще се съгласят да има втори лифт, но на практика

ще бавят

изграждането

му чрез жалби

на екооценката

Общественото обсъждане за промяната на плана за “Пирин” приключи на 22 декември.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) до късно в сряда е обработвало получените становища.

Между 7 и 8 хиляди са подписите на тези, които подкрепят изграждането на втори лифт.

Затруднения в работата на експертите обаче създали автоматично генерираните имейли, които коалицията “За да остане природа в България” и организацията WWF са качили на сайтовете си. Те са твърдите противници на новото ски съоръжение. Всеки, който ги отвори, попада на призив да не подкрепи измененията в плана. Броячът на сайта на “За да остане природа в България” показва, че само тя е генерирала по този начин спам от над 100 хиляди имейла.

“Нашите експерти са длъжни да обработят всичко постъпило, но това най-често са копи-пейст имейли, които с нищо не показват, че подателят е чел измененията в плана и че предлага нещо конкретно. Това все пак е обществено обсъждане, а не състезание за подкрепа или отхвърляне на промените”, казаха от МОСВ.

Затварят утре

пътя за Гърция

ТОНИ МАСКРЪЧКА

Пореден протест ще се проведе утре с искане за втора кабинкова линия и нови писти в рамките на съществуващата ски зона в Банско. Организаторите от сдружение “Бъдеще за община Банско” обявиха, че очакват хиляди жители не само на курортния град, но и на Симитли, Благоевград, Сандански, Кресна, Струмяни, скиори, любители на планинския туризъм да се включат.

Очаква се около 10 ч те да се съберат на пътен възел Симитли на главния път за Гърция. Надеждите са правителството днес да приеме промени в плана за управление на парк “Пирин” и промяна на концесионния договор. Ако не се стигне до решение за изграждане на втора кабинка, ще се вдигнем на протест в столицата по време на европредседателството, твърдят от сдружението. В социалните мрежи вече е сформирана група, която се готви за протест срещу “зеления октопод”, спиращ развитието на ски зоната над Банско. Най-вероятно протестът ще е на 10 януари пред МС, ден преди официалното начало на българското председателство на Съвета на ЕС.

“Не поставяме условия и ще приветстваме всяко правителствено решение в полза на развитието. Но сме категорични, че ако властта отново се поддаде на зелените и отново отложи решенията, ще блокираме и границата с Гърция. Нека тази крайна мярка покаже на Брюксел, че никой няма право да се подиграва с нас и да толерира зелените родоотстъпници”, казват още организаторите на протеста.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа