31 секунди е фаталната среща на убития Георги с Йоан Матев в парка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6632939 www.24chasa.bg
Снимки ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Косъм върху ножа, открит в шахта, е едно от доказателствата срещу подсъдимия

За колко секунди може да се преобърне животът на десетки хора, да се прекършат 15-годишни деца, които, вместо да празнуват края на учебната година, отиват на погребението на своя приятел и съученик, един тийнейджър става подсъдим за убийство на дете. За 31 секунди.

Точно за толкова за първи и последен път до пейка в Борисовата градина се виждат 15-годишният ученик от Търговско-банковата гимназия Георги Игнатов и 17-годишният Йоан Матев, възпитаник на частното училище “Езиков свят”.

Единствената им

случайна среща

е на 2 юни

2015 г.

и продължава от 11,43 и една секунда до 11,43 ч и 32 секунди.

Георги и Йоан не се познават, никога преди това не са се срещали, не са се карали за спорт или момичета, нямат и общи познати.

След съдбоносната среща Георги издъхва, пронизан от острието на 35-сантиметров нож, а Йоан се превръща в “самотния бегач”, търсен от полицията за убийството на момчето.

След разследване, продължило две години и половина, в четвъртък предстои разпоредителното заседание по делото срещу Йоан Матев, който бе задържан на 22 февруари т. г. (Виж карето долу.)

Тъй като по време на престъплението е 17-годишен, максималното наказание, което може да получи, е 12 години затвор, ако вината му бъде доказана.

Поради липсата на сериозен мотив (петте лева, които ученикът носи у себе си, и личните му вещи са непокътнати) разследването на моменти изглежда обречено. Въпреки разлепените из училища снимки на “самотния бегач” никой не дава сериозни сведения за него в полицията.

Разплитането на

убийството

започва

в края на 2016 г.,

след като съученичка на Йоан се среща с приятелката на Георги - Лора. Първата казва, че момчето от снимките, разпространени от полицията, много напомня на неин съученик.

Обвинителният акт срещу Йоан бе внесен в съда от прокурорите Зоя Мананска и Драгомир Янчев през ноември.

Според написаното в него часове преди смъртта си, вечерта на 1 юни Георги, се вижда с приятелката си. Двамата се договарят да се срещнат отново на следващия ден по обед. Часовете на момичето, което учи в Строителния техникум, приключвали в 11,30 ч заради насроченото тържество от 12 ч. Георги пък е втора смяна и занятията му в Търговско- банковата гимназия са от 13,30 ч.

На 2 юни момчето се събужда около 10 ч, провежда по месинджър няколко разговора и в 11 ч с метрото се отправя към Борисовата градина, където е срещата с Лора, пише прокуратурата. Слиза на спирка “Васил Левски” и тъй като имало още минути до срещата му, отива на пейките до конната база. Мястото му е добре познато, защото там често играели карти с приятели.

Малко по-късно Георги изпраща съобщение на момичето, че го чака на пейките.

Излизайки от училище в 11,42 ч, Лора му звънва и се разбират Георги да тръгне към нея, а тя да го чака пред гимназията.

Според прокуратурата по това време близо до пейките се намира и ученикът от 11-и клас в частното училище “Езиков свят” - тогава 17-годишният Йоан Матев.

Той също често минавал през парка, защото почти всеки ден с по-малкия си брат Марсел тренират тенис в клуб “Васил Левски”, между националния стадион и “Българска армия”.

И на 2 юни братята отиват на тренировка от 10 до 12 ч.

Йоан обаче не бил особено стриктен, понякога пропускал. Решил и че този ден няма да тренира, а ще се разхожда и обикаля района.

Според прокуратурата освен телефона у себе си

носел и нож с

острие 18,5 см

Йоан е с черно яке, светлосини дънки, сини маратонки и раница на гърба.

Около 11,40 ч минава по алеята близо до конната база и зърва Георги, който седи на пейка в тревата.

Въпреки че не се познават, Йоан се запътва към него. Разследващите смятат, че идеята му била да ограби момчето.

Точно тогава Георги приключва разговора с приятелката си. Часът е 11,43 ч и една секунда. Той става от пейката с намерението бързо да отиде до Строителния техникум.

Йоан обаче

застава с лице

пред него

и силно забива ножа в гърдите на момчето с дясната ръка, пише в обвинителния акт. Острието пронизва детето от горе на долу и от ляво на дясно.

Според разследващите уплашен, Йоан побягва към сградата на БНР. По пътя хвърля оръжието в шахта на 30 метра от мястото.

В 11,43 ч и 32 секунди Георги звъни на приятелката си. Продумва, че е наръган и я моли да му помогне. Той едва успява да каже, че се намира на пейките, които са една срещу друга. Остава на линия, но спира да говори и ляга по гръб на пейката.

Тичайки, за около минута Лора стига до мястото. Момичето държи телефона си в ръка, без да прекъсва връзката.

То вижда приятеля си да лежи неподвижно.

От устата му

излизала

бяла пяна

и се опитвал да си поеме въздух.

Лора се обажда на тел. 112 и на майката на Георги от неговия телефон, който е на пейката.

Идва Бърза помощ, но лекарите само установяват смъртта на момчето.

В 11,43 и 33 секунди Йоан влиза в обсега на охранителната камера, разположена до паркинга срещу БНР.

Около 12 ч той вече е пред румънското попослство и се обажда на брат си Марсел. Казва му къде се намриа, без да уточнява защо е точно там.

После се връща до съблекалнята на кортовете. Тогава разказва на Марсел, че е наръгал едно момче, а ножа изхвърлил в шахта.

Около 13 ч вече е в “Езиков свят”. Съученичка го вижда да прибира в раницата си черното яке и да си мие лицето.

Според момичето

поведението му

било странно,

изглеждал

притеснен

След този ден Йоан спира да ходи на училище. Появявасе само за да вземе бележника си в края на юни 2015 г. Още тогава на съучениците му им прави впечатление, че изглежда променен, само за няколко дни е напълнял.

Следващата му поява в училището е чак в началото на втория срок през февруари 2016 г. Тогава вече е съвсем различен - качил е доста килограми, стилът му на обличане е друг, характерът му - също. Бил свалил и снимките си от социалните мрежи.

След убийството полицията сваля записа от камерите и снимките на “самотния бегач” са разпространени в медиите и в училищата.

Според прокуратурата

Йоан е разпознат

от съучениците

си, треньорите,

момчетата, с които тренира. Те са разпитани след 2 декември 2016 г.

Йоан, който е задържан на 22 февруари т. г., отказва да говори по случая. В същия ден психолог от МВР беседва с брат му Марсел.

Той разказва какво знае. От него разследващи научават и за шахтата. В нея е намерен несгъваем нож с черна пластмасова дръжка, назъбено от горната страна острие. На ножа е намерен косъм, който морфологично е сходен с косми, иззети за сравение от тялото на Георги.

Оръжието е дълго 31 см, острието му е 18,5 см, а дръжката 3,5 см. То е покрито със засъхнала кал. Марсел си спомня, че Йоан купил ножа през 2014 г.

По всяка вероятност по време на делото по-малкият брат или ще откаже да свидетелства, защото като роднина законът му дава това право, или ще се отметне от показанията си.

От дадените от мобилните оператори данни, се установява, че телефонът на Йоан е в Борисовата градина от 9,57 ч. Като в 11,42 ч - минута преди убийството, е в клетка №01617, която обслужва района на стадион “Юнак”. В обсега на ѝ попада и пейката, на която е намерен Георги.

Аутопсията на момчето показва, че дължината на раната му е 3,5 см, а от нея започва раневи канал с дължина 13-14 см. Той минавал през левия дял на черния дроб, предната и задната стена на стомаха, горната част на десния бъбрек и достигал между втори и трети прешлен.

Георги няма травми по главата, шията и краката. Причината за смъртта е

засягането на

жизненоважни

органи и

кръвозагуба

Момчето емоционално е преработвало случващото се с него, защото при такова нараняване кръвозагубата и смъртният изход настъпват след няколко минути, казват лекарите.

Доказателствата са косвени, но при техния анализ водят до Йоан Матев, смятат прокурорите. Предстои съдът също да направи своя прочит.

Съдът решава

кога да тръгне делото

Съдия Руси Алексиев от Софийския градски съд е насрочил за четвъртък разпоредително заседание по делото за убийството на Георги Игнатов, показва справка в системата на институцията. 

Призовани са Йоан Матев и неговите адвокати, включително и майка му - бившата журналистка Сребрина Гаджева. Тя също е защитник на сина си, тъй като законът ѝ дава това право. Призовки са получили още родителите на Георги и техните повереници. Свидетели няма да бъдат разпитвани, няма да се чете и обвинителният акт.

На заседанието ще се обсъжда дали делото трябва да се гледа от СГС, има ли основание то да бъде прекратено или спряно, нарушени ли са при разследването правата на Йоан, или на семейството на Георги. Съдът ще попита и дали е необходимо да се събират нови доказателства. На заседанието ще се реши и кога да тръгне същинското дело и кои са свидетелите, които да се призоват. Не е изключено обаче разпоредителното заседание да се отложи и поради отсъствието на някоя от страните.

Полицаят, разкрил престъплението,

с отличие от вътрешния министър

Заради разкрити няколко убийства, сред които и на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина през лятото на 2015 г., столичният криминалист Стоян Крумов получи приза “Полицай на годината”. 36-годишният криминалист е част от сектор “Разследване” на СДВР.

“Убийството на Георги Игнатов можеше да бъде разкрито много по-бързо, ако обществото беше съдействало”, каза Крумов, след като получи отличието.

“Гражданите, които са го познали, можеха да се обадят и да ни помогнат”, посочи полицаят. Той обясни, че за него най-тежкият случай вероятно предстои.

Залавянето на Йоан Матев, задържан за смъртта на Игнатов, донесе и приза в груповата награда. Тя бе дадена на сектор “Убийства” в СДВР. Разследващите полицаи са успели да разкрият всичките 17 убийства, станали в София през 2017 г.

По няколко от случаите те си партнирали с Крумов. Сред тях е и убийството на таксиметровия шофьор Борислав Модев. За смъртта му бе задържана банда за убийства от фенове на ЦСКА. Те гръмнали стария си авер от страх, че може да ги издаде по дело за марихуана.

Крумов работи и по случаи на наркотици, а при награждаването му бе изтъкнато, че е приключил успешно и 46 случая на финансови престъпления.