Правителството разреши втория лифт в Банско (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6634870 www.24chasa.bg
Новината за приемането на двете точки съобщи екоминистърът Нено Димов Снимка: Марияна Бойкова

След няколко години чакане и непрекъснати обжалвания от страна на шепа екоорганизации, построяването на втори лифт в ски зоната в Банско бе разрешено.

В четвъртък правителството прие промяна в плана за управление на национален парк “Пирин”, която дава възможност за строителството на нови ски съоръжения в ски зоната. Заседанието на кабинета бе прекъснато и възстановено отново, за да се подготви министърът на околната среда Нено Димов да внесе и втора точка, с която да се регламентира инвестиционното намерение за втори лифт да мине през цялото екологично законодателство.

Новината за приемането на двете точки съобщиха екоминистърът Нено Димов, вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов и спортният министър Красен Кралев. Димов обяви, че се

Министърът на туризма Николина Ангелкова, еврокомисарят Корина Крецу и кметът на Банско Георги Икономов подкрепят решението на кабинета
Министърът на туризма Николина Ангелкова, еврокомисарят Корина Крецу и кметът на Банско Георги Икономов подкрепят решението на кабинета

приема

изменение

в плана за

управление,

подготвено

още през 2013 г.

но не е било прието от правителството заради оставката му и последващите избори.

След това било решено, че трябва да се изчака новият план за управление. Заради обжалване от екоорганизации обаче той през март т.г. влязъл в съдебна фаза, която не било ясно кога ще приключи.

През ноември кметът на Банско Георги Икономов внесъл писмо в екоминистерството да приключи процедурата с изменението в плана от 2013 година, което екоминистърът направи днес.

Димов уточни, че успоредно с това е внесъл и втората точка, с която правителството възлага на министъра на околната среда при наличие на инвестиционно намерение за изграждане на втора кабинкова линия в ски зона Банско да се предприемат всички мерки по екологичното законодателство. Министърът уточни, че това са ОВОС, екологична оценка и оценка за въздействието.

Той заяви още, че тези две решения отварят възможността за изграждане на втория лифт. Това е един проблем, за който като че ли има съгласие, че е крайно време да бъде решен, и е добър сигнал за развитието на ски спорта, каза Димов.

Именно втората точка - подлагането на проекта на всичките оценки, ще каже как изграждането на втората кабинка ще бъде компенсирано в останалата част на парк “Пирин”.

Вицепремиерът Валери Симеонов благодари на Димов за внесените на заседанието две точки и се надява с тях

да бъде нарушена

народната

поговорка “Вода

гази, жаден ходи”,

защото условията за ски туризъм в България били перфектни и не отстъпвали по никакъв начин на световните планински курорти.

С двете решения се намирал изход не само на проблема за ски зоната в Банско, а и като цяло за създаване на условия за планински туризъм в Пирин. Но това е само първата крачка, заяви Симеонов. Предстояло да се подходи по този начин и към планинските курорти в Стара планина, Родопите и не на последно място Витоша.

По време на правителственото заседание Сименов заявил, че България изключително изостава с изграждането на съоръжения, свързани с планински туризъм.

“Известни са ми настроенията на част от екологичните организации против такава промяна, но смятам, че ние сме достатъчно отговорни и съвестно подхождащи към темата хора и в качеството си на постовете, които заемаме, мисля, че сме готови във всеки един момент, в случай, че има забележки от страна на Европейската комисия, да коригираме евентуално част от решението, ако това е необходимо, въпреки че аз съм убеден, че дотам няма да се стигне. Все пак искам да припомня, че в този момент отвън

на жълтите

павета има около

50-60 човека, а

пътят за Гърция

е блокиран от

над 1500 човека

Всъщност тези митинги са само една малка част от тези три-четири хиляди човека – най-големият митинг, който е от чакащи да се качат и да се възползват от възможността да се спуснат по нашите чудесни писти в ски зона Банско”, казва още Симеонов.

Изказването му е по повод двата митинга, които се провеждаха по време на заседанието на правителството. Единият бе в София , организиран от еколози, които са против изграждането на втория лифт.

В другия участваха жители на Банско и още няколко съседни града, които настояват за бързо изграждане на новото съоръжение.

“Ако протестите са епизодични и са свързани със заседание на Министерския съвет, чакащите, основно чужденци, които трупат негативи за нашата родина, са в пъти повече. Ние сме длъжни в името на интересите на хората и на българската икономика да приемем това решение”, допълва Симеонов.

Красимир Каракачанов също цитира поговорка, а именно “Задружна дружина планина повдига”. Той смята, че с двете решения ще се подобри икономическото положение в Пиринска Македония. Уточни, че в българските планински райони безработицата е най-голяма, както и че миграцията е най-голяма. Той поиска цялостна концепция за развитие на планинския туризъм в Родопите, Рила, Стара планина и Витоша.

“Повратният момент настъпи! Вече 8 г. се борим и мъчим скиорите с дългото чакане пред единствената кабинка.

Започваме

веднага с

инвестиционния

проект

и подготовката на цялата необходима документация. Надявам се, след като минат всички процедури, догодина да сме с нова кабинка, там, където е възможно и нови писти, както и езеро за вода за оръдията за сняг. То ще се ползва и за напояване, както и при нужда за гасене на горски пожари”, заяви Иван Обрейков - маркетинг директор на “Юлен”, концесионер на ски зоната. Категоричен е, че подобренията ще има само в зоната на концесията, без да се излиза и сантиметър извън нея. Концесионерът ще направи и допълнително залесяване.

Държавата дава пари за влек на Витоша

Ски влекът “Заека” на Витоша ще бъде възстановен с държавни пари. Това става ясно от стенограмата от заседанието на правителството в четвъртък.

На него спортният министър Красен Кралев заявява, че влекът не работи от 8 г., след като буря изтръгва четири стълба. За да се възстанови съоръжението, трябвало да се направят редица процедури и да се актуализира планът за управление на парк “Витоша”.

На това премиерът Борисов заявява, че едва ли еколозите ще са против и възлага на Кралев да изготви промяната в плана за управление на парка.

Ако няма държавно предприятие, което да стопанисва влека, може да се даде на общината, на спортното министерство или на образователното, за да се обучават децата по програми, да ходят да карат ски и да ползват тази природа на Витоша, казва още премиерът.

След което се обръща към министър Владислав Горанов и му поръчва Министерството на финансите да обезпечи изцяло финансово проекта.

Еврокомисарят Корина Крецу:

Решението е правилно, ще се развие регионът

Комисарят по регионално развитие Корина Крецу, която е на почивка в Банско със семейството си, изрази задоволство от правителственото решение, което “ще позволи по-голямо развитие на региона”. В Банско виждам туристи от Сърбия, Гърция, Македония и родината ми Румъния, каза комисар Крецу. Тя участва в специална пресконференция с кмета на Банско Георги Икономов и министърътна туризма Николина Ангелкова.

“Искам специално да благодаря на цялото правителство и лично на премиера Бойко Борисов за взетото правилно и важно решение. Години наред чакахме това да се случи. Приетите решения

ще позволят

развитието

на туризма

в целия регион”, коментира Икономов.

“Сега всичко е в ръцете на местните хора и концесионера. Като министър на туризма съм изключително щастлива, че се прие тази точка от заседанието на МС. Всяко инвестиционно намерение за втора кабинкова линия или съпътстваща инфраструктура ще премине през процедури като ОВОС и др., свързани с европейското и българското законодателство с цел максимално опазване на околната среда”, каза министър Ангелкова.

Тя също благодари на премиера Борисов и министрите за взетото решение. “Настояваме за изграждането на втора кабинка с оглед превръщането на Банско в целогодишен курорт. Една от целите на правителството е България на четири сезона.

С втора кабинка

ще се даде

възможност за

по-екологичен

достъп до

планината

през цялата година”, допълни Ангелкова.

“Изключително сме щастливи, че най-сетне това правителство даде зелена светлина за решаване на сериозния проблем с изграждането на втора кабинкова линия в ски зоната. От толкова много чакане - 8 години, още не може да повярваме, че този момент настъпи”, каза Иван Обрейков - маркетинг директор на “Юлен”, която е концесионер на ски зоната в Банско.

Обрейков изрази своята благодарност към министрите от кабинета и на премиера Бойко Борисов, на 14-те кметове от Благоевградска област и всички хора, които подкрепяли исканията за втора кабинка и писти, за да продължи да се развива туризмът в региона.

Борисов: Не хотел, а колиба няма да може да се направи без екооценка

С приетите днес решения правителството решава два проблема – за изграждане на нов лифт на Банско и за запазване на природата на Пирин.

Така министър-председателят Бойко Борисов обобщава дискусията по приемането на промени в плана за управление на Национален парк “Пирин” и за задължаване на министъра на околната среда и водите при наличие на инвестиционен интерес за изграждане на нова туристическа кабинкова линия в ски зона Банско и съпътстващата я инфраструктура да предприеме спешни действия за съгласуване по реда на екологичното законодателство на всички необходими устройствени планове и инвестиционни предложения.

Това съобщиха от правителствената пресслужба след заседанието, от което бе пусната и стенограма.

“В този план няма нищо, което касае строителство, няма керемиди, няма тухли, няма хотели, няма сгради,няма каквото и да било. И специално тук се обръщам към екоорганизациите, че всяко инвестиционно намерение, което ще се прилага в Пирин, минава на екологична оценка, оценка на съвместимост и всички необходими и указани в закона действия.

Сиреч не може да се направи една колиба, не хотел – една колиба, без да мине съответната процедура по екологичното законодателство. Така че лично аз истински се надявам и тези, които ще се радват, или тези, които мислят, че нещо нередно се прави, да се обединим върху две неща - природата, дърветата, парка “Пирин ”- ще ги пазим така, както трябва”, казва Борисов.

“Това са двете неща, които всички трябва да отстояваме. Просто различен беше пътят, по който искахме да стигнем до това решение, което всички подкрепяме – за втория лифт в Банско посочва премиерът.

И допълва, че за втори лифт на Банско и зелените, и туристите, и браншът, и спортистите са убедени, че липсва, и затова правителството взема политическо решение, по което министерството на екологията най-спешно да действа.

“С днешното решение категорично казваме, че това правителство е за спешно и бързо изграждане на втори лифт в Банско. Не виждам никъде, където би могло да бъдем уязвими. А ако това, което Валери Симеонов каза – ако някаква препоръка има от комисията, ние винаги сме се съобразявали с тях. Но от това, което предлагаме днес, няма нищо, което да застрашава околната среда, тъй като, ако има инвестиционно намерение, както включително е и за държавния лифт “Заека”, виждате също започва процедура да се направят всичките тези оценки”, казва още Борисов.