Възрастта за пенсия се вдига от днес, мъжете на 64 г. и 2 м., а жените на 61 г. и 2 м.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6636528 www.24chasa.bg

Плащаме по-високи осигуровки, от 1 юли пенсиите растат с 3,8 %

Възрастта и стажа за пенсия се вдигат с по два месеца от 1 януари. Така през 2018 г. мъжете се пенсионират на 64 г. и 2 месеца с 38 г. и 6 месеца стаж. Жените излизат в пенсия на 61 г. 2 месеца с 35 г. и 6 месеца стаж. За хората, които не могат да изпълнят условието за стажа, възрастта за излизане в пенсия е 66 г. и 2 месеца, като те трябва да са се осигурявали поне 15 г.

И през 2018 г. работещите в трета категория имат възможност да излязат по-рано в пенсия - до една година преди възрастта, ако имат достатъчно стаж. Тоест мъжете могат да се пенсионират на 63 г. и 2 месеца, а жените на 60 г. и два месеца. За всеки месец, който не достига, пенсията се намалява с 0, 4%.

Военните и полицаите ще се пенсионират на 53 г. и 2 месеца с 27 години стаж, от които 2/3 в системата, независимо от пола им. Докато балерините и танцьорите трябва да имат навършени 43 г. и 2 месеца и осигуряване от 25 години.

От НОИ ще изпратят писма до всички, на които им предстои да се пенсионират до шест месеца. В тях се описват условията и документите.

От 1 януари коефициентът на тежест на година стаж при пенсиониране ще е вече 1,169, а от 1 юли всички пенсиите ще нараснат с 3,8%.

Така

минималната пенсия от

юли ще стане 207,60 лв.,

а социалната пенсия

за старост-125,58 лв.

Средният размер на пенсиите пък ще е 362, 97 лв., което е с около 20 лв. Таванът на пенсиите обаче ще се запази на 910 лв. В момента около 53 хил. българи получават максималната пенсия. През 2019 г. таванът за старите пенсии ще стане 1040 лв. и напълно ще отпадне за новоотпуснатите. Общо държавата планира да изплати за пенсии през 2018 г.- 9,454 млрд. лв., което е с над 478 млн. повече.

От 1 януари с 1% пък се увеличават осигуровките за пенсия и ще достигнат до 19,8% от дохода. Съотношението остава 60% за работодателя и 40% за работника. За родените преди 1 януари 1960 г., при съотношение - 11,02 за сметка на работодателя и 8,78 за сметка на работника. За родените след 31 декември 1959 г. размерът на вноската ще е 14,8%. Моряците ще внасят с 2% повече осигурителни вноски за фонд „Пенсии“, за да се изравнят с останалите професии. Досега вноската за морските лица беше с 1 процентен пункт по-ниска.

Минималните осигурителни прагове през следващата година са административно увеличение с 3,9%, заради категоричният бойкот на работодателите. Минималния месечен осигурителен доход се приравнява на минималната заплата- 510 лв. Увеличава се минималният осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводители от 300 лв. на 350 лв. И през 2018 г. обаче се запазва максималният осигурителен доход за всички осигурени лица в размер на 2600 лв.

От 1 януари

купуването на стаж за пенсия

ще струва по-скъпо

заради увеличението на осигурителната вноска за пенсия с един пункт на 19,8% и на минималния осигурителен доход на самоосигуряващите на 510 лв. Така един месец стаж, ще трябва да плати 100,98 лв. През 2017 г. един месец осигуряване струваше 86,48 лв. До пет години стаж може да си купи всеки дори и да не му предстои скоро пенсиониране. Според закона за осигурителен стаж се зачита времето на обучение в университета или за докторантура, но висшистите трябва да платят за всеки месец. Освен това и хората, навършили възрастта за пенсия за трета категория, също могат да си купят колкото стаж не им стига, но не повече от пет години.

Обезщетението за безработица - 9 лв. на ден, но ще се отпуска по трудно

От 1 януари обезщетението за безработица става най-малко 9 лв. на ден, но се въвежда и таван от 74, 29 лв. Освен това се затягат правилата за вземането на обезщетението. За да се получава то, човек трябва да се е осигурявал поне 12 месеца от последната 1 г. и половина преди да остане без работа. Досега условието беше осигуровки да са били плащани 9 от 15 месеца преди безработицата. Допълнително се променят и условията за колко месеца се отпуска обезщетението. Досега при стаж над 12 г. се парите се изплащаха една година. Сега вече ще е нужен стаж над 15 г.

Освен това към лицата имат право на минимално обезщетение за 4 месеца, се включват чл. 331 от Кодекса на труда и чл. 107а от Закона за държавния служител. В Кодекса на труда по този член се дава възможност работодателят да освободи работник или служител по своя инициатива срещу уговорено обезщетение, което не може да бъде по-малко от 4 заплати. А в Закона за държавния служител органът по назначаването може да направи това срещу максимум 6 заплати.

От 1 януари обезщетението, което получават майките през втората година след раждането пък става 380 лв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тренировките ме спасиха от смъртта, казва Мис Фитнес Ралица Кашинова Ралица Кашинова е най-секси бодибилдърката у нас! 25-годишната красавица е родом от Самоков, но вече е завладяла сърцата на мъжката аудитория. Спортът е в кръвта на хубавицата от малка, тъй като е родена в семейство на борци. “Баща ми е борец, сестра ми също,

И кметски майки под ножа на телефонните мошеници Звънят на техни роднини, че са катастрофирали Катастрофираме по три пъти на седмица. Това не се търпи! Така избухнаха депутати от всички политически сили, чиито родители също са станали жертви на телефонни измами. Избраници от власт и опозиция като един се ожалиха,

В последно време радиотелескопът "Аресибо", разположен в Пуерто Рико, регистрира цяла поредица от съобщения, имащи изкуствен произход, съобщи Сет Шостак, главен астроном на Института SETI, който се занимава с търсенето на контакти с извънземни. Според данните, става дума за 72 сигнала, излъчени от неизвестен източник от галактика ,