Бившият кмет на Стрелча, осъден за изнасилване на 16-годишна, може да излезе предсрочно още този месец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6639939 www.24chasa.bg

- Иван Евстатиев не се радвал на намаленото наказание от 6 на 4 г., иска да бъде оправдан - сексът с ученичката бил доброволен

- Задържаният се покая, извини се на момичето и родителите, казва адвокатът на жертвата

Бившият кмет на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев не се радва, че Пловдивският окръжен съд преди дни е намалил наказанието му от 6 на 4 г. затвор. Евстаниев бе осъден за изнасилването на 16-годишната ученичка Ирена Белухова преди 2 г. Той ще обжалва решението във ВКС в законовия 15-дневен срок, защото е невинен и иска да бъде оправдан.

Това заяви пред “24 часа” адвокатката му Ташкена Колчева.

Ако намалената присъда обаче влезе в сила, Евстатиев може да поиска предсрочно освобождаване, каза още тя (виж по-долу).

“След като научи, че присъдата му е изменена, Евстатиев не показа чувства. След дългия престой в ареста е смазан физически и психически и няма нормални човешки реакции”, добави защитничката.

Адвокат Колчева узнала за решението на 28 декември, но не е получила все още официално мотивите. Делото в окръжния съд в Пловдив, образувано по жалба на Евстатиев, се е провело на 25 ноември при закрити врата. Трима магистрати са участвали в състава. Те са променили присъдата от първата инстанция единствено в частта ѝ за наказанието, намалявайки го с 2 г.

Обезщетението,

което трябва

да плати на

ученичката,

остава 12 000 лв.

“Ние не обжалвахме първоначалната присъда на Евстатиев, тъй като никога не сме настоявали тя да е висока и жестока, а чрез нея да се покаже, че половият акт е бил против волята на момичето”, посочи адвокат Иван Грошев.

Той представляваше жертвата и на двете инстанции в Пловдив, на които не бяха допуснати медии, за да не стават публично достояние подробности от интимния живот на непълнолетната жертва.

По думите му в окръжния съд бившият кмет не поискал да бъде оправдан, а да му намалят присъдата.

Извинил се на

Ирена и

родителите ѝ

“Така реално призна вината си. Не съм запознат с мотивите за по-ниското наказание, но вероятно разкаянието му е изиграло роля. Това е първата стъпка към поправяне”, коментира адвокат Грошев. Според него и присъда от 4 г. лишаване от свобода доказва, че Евстатиев е виновен. На същото мнение било и семейството на жертвата.

“Родителите искат по-бързо всичко да приключи, за да може дъщеря им да забрави.

Досега

при всяко

съдебно

заседание Ирена

трепереше, а

ръцете ѝ се

потяха”,

обяснява защитникът. Момичето било на 16 г., когато е изнасилено от Евстатиев. На 15 януари 2016 г. по обед деветокласничката се връщала от училище, когато се видяла с бившия градоначалник пред хотел в Стрелча, където той живеел. Евстатиев я поканил в стаята си да говорят за намерението ѝ да кандидатства в юридическия факултет в Пловдив. Самият той е доктор по право. Ученичката му имала пълно доверие, тъй като двамата се познавали добре. Ирена помагала в щаба му за местните избори през 2015-а. Майка ѝ Христина пък била секретарка в община Стрелча, когато Евстатиев кметувал.

В хотелската стая бившият управник

започнал да

черпи гостенката

си с водка.

Изпили една

бутилка

и наченали втора. Момичето погълнало около 250 г и изпаднало в неадекватно състояние, а Евстатиев се възползвал и я насилил.

През това време полуделите от тревога родители на Ирена я търсели навсякъде, подали сигнал и в полицията. Около 18 ч същия ден Евстатиев я качил на джипа си и я оставил пред вратата на дома ѝ. Заръчал ѝ на никого да не казва, че е била с него.

Родителите на Ирена били шокирани, когато я видели - била разчорлена, с раздърпани дрехи, по които имало повръщано. Под техен натиск дъщеря им признала за случилото се и освидетелствана от съдебен лекар, а Евстатиев бил арестуван. Още по време на досъдебното производство той твърдял, че сексът с ученичката бил доброволен от нейна страна. Срещу него бяха повдигнати две обвинения - за изнасилване и опиване на непълнолетна.

Сексуалното посегателство над момичето взриви Стрелча и стана повод за протести на местните. Процесът не стартира в Панагюрище, тъй като там съдиите са участвали при разглеждане на мерките му за неотклонение. В Пазарджик пък магистратите си дадоха отвод с аргумента, че всички се познават с бившия градоначалник. По тази причина делото бе прехвърлено в пловдивския районен съд, който на 2 май 2017 г. постанови 6 г. затвор за Евстатиев.

“Доволен съм от присъдата. Тя е справедлива. Срамът ни обаче остава. Преживяхме кошмарни месеци”, заяви тогава Георги Белухов, бащата на Ирена. Дълго време дъщеря му е посещавала психолог, за да се съвземе от травмата.

Мотивите за решението на районния съд се забавиха с три месеца, което даде повод на адвокат Ташкена Колчева да обяви, че ще заведе иск срещу държавата в Европейския съд в Страсбург за нарушаване на човешките права на клиента ѝ. Според нея има и друго основание - Евстатиев престоял в ареста година и шест месеца без присъда. През това време се разболял психически, отслабнал близо 40 кг.

“Ако влезе в сила наказанието от 4 г. лишаване от свобода,

на 17 януари

2018 г. той ще

е излежал вече

половината

от него и ще има право да поиска условно предсрочно освобождаване”, посочи адвокат Колчева.

Колегата ѝ Иван Грошев обаче е категоричен, че не може да има подобно механично приспадане. По думите му, за да бъде предсрочно пуснат на свобода осъден, с него трябва да е извършвана превъзпитателна работа. Такава не е провеждана с Евстатиев, тъй като той няма влязла в сила присъда.

Все още не е ясно дали окръжната прокуратура в Пловдив ще протестира намаленото наказание на бившия кмет.

“Ако държавното обвинение не го направи, дори и частното да обжалва, ефектът ще е пренебрежимо малък”, смята защитникът на Ирена Белухова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира Владимир Веселинов (31 г.) от софийското село Реброво. Той издърпал трофеен унгарски шаран на баластриерата край Враждебна, информира divoto.bg. Замятал е с дънна въдица, като стръвта е била протеиново топче с аромат на ананас.

Собственик на заведение прорязва 4 дървета и ги третира с вещество с цел умъртвяването им, за да застрои тротоарната площ до заведението си в кв. "Гео Милев", бл 109 столицата. За това сигнализира в социалните мрежи Михаил Димитров и призовава компетентните органи да вземат отношение по

Сложиха рога на писателката Калина Паскалева. Изкусителката се появи с две плитки под формата на рогчета в косата си пред известен столичен хотел, видя България Днес. Малко малко начумерена, любовта не спира да блика от нея. Красавицата се беше барнала с очила под формата на сърца във фаталния червен цвят.