На едно отсечено дърво за втория лифт в Банско засаждат 5 нови (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6640085 www.24chasa.bg
Преди дни на лифта в Банско отново се образуваха огромни опашки. Oсвен с българи курорта предпочетоха гърци, македонци, англичани, германци.

Концесионерът оповести идейния проект за съоръжението

Акционерно дружество “Юлен” - концесионер на ски зоната в Банско, е готово да поеме ангажимент при изграждането на втория лифт, че срещу всяко отстранено дърво ще засади пет нови на посочено от дирекцията на Национален парк “Пирин” място. Това заявиха от компанията, след като стана ясен идейният проект за нова кабинка.

Вторият лифт на Банско ще бъде с начална станция в до тази на действащия сега. Трасето от нея до междинна станция, разположена в местност Чалин валог, се движи почти успоредно на настоящото и след това продължава до другия естествен център на ски зоната - местността Шилигарника. По този начин ще може да се раздели потокът от туристи,

за да не се

създаде отново

проблем с

опашки

на Бъндеришка поляна. Така двата центъра – Бъндеришка поляна и Шилигарника, ще поемат равномерно всички скиори. Това се вижда от схемата на идейния проект на концесионера “Юлен” за нова кабинкова линия в Банско.

Вариантът е избран след обсъждане на редица идеи. Експертен състав е постигнал единодушно становище, че това е най-добрият възможен вариант от екологична гледна точка и който ще реши транспортно-логистичния проблем с опашките.

“Заявяваме категорично, че трасето на този идеен проект минава единствено през концесионна територия и попада изцяло в буферната зона.

Горските площи,

през които ще

премине трасето,

са само 0,017%

от територията

на Национален

парк “Пирин”,

казаха от дружеството.

Още преди 8 години, когато се появиха първите признаци на проблем с опашки на началната станция на кабинковия лифт, “Юлен” се е свързал с водещите производители на въжени линии, за да консултира възможни варианти за неговото решаване. След многогодишни консултации и анализи за решаване на проблема общото мнение е, че е необходимо да се изгради втора десетместна кабинкова въжена линия с капацитет 3000 души на час и обща дължина от 5,8 км.

“Заключението е плод на работата на инженери и проектанти, които са обследвали казуса на терен”, обясниха от дружеството.

В края на миналия месец правителството прие часитична промяна в плана за управление на парк “Пирин”, с която се разрешават нови спортни съоръжения.

След решението екоорганизации заявиха, че то давало възможност да се застроят 48% от територията на парка. Поради това щели да обжалват в съда и ще организират нови протести.

Организации, които се обявиха в защита на промяната, също ще протестират в София. Контрапротест вече имаше и в Банско.

Планът за управление на парка показва, че

тези твърдения

не отговарят

на истината

Според документа туристическата зона е 895,1 ха, или 2,2% от територията на парка. 0,6 на сто, или 218,8 хектара, са предвидени за сгради и съоръжения. Това прави общо почти 1114 хектара при площ на парк “Пирин” от 40 356 ха.

“Туристическата зона е 2,8% от територията на парка. Почти същите параметри - 1078 ха, са определени от ЮНЕСКО за развитие на зимния туризъм. Останалите 97,2% са забранени за човешка дейност. Това съвпада с концесионния договор от 2001 г. и никога не е имало разминаване в тези данни”, обясниха експерти.

От “Юлен” се принудиха да публикуват снимки на табло на лифта, на което се вижда скоростта, с която се движи съоръжението. Причината бе в обвинения на екоорганизации, че лифтът нарочно се пускал на бавна скорост, за да се нагнетява напрежение.

“Природозащитниците могат да бъдат спокойни -

хотели в

защитените зони

на Пирин няма

да се строят,

това е уредено със закон”, заяви преди дни министърът на екологията Нено Димов. Според него в приетото решение на Министерския съвет единствено се заявява възможност за изграждане на втори кабинков лифт и друга спортна инфраструктура при конкретно инвестиционно намерение.

Всяко предложение трябва да мине през всички екологични оценки, уточни Димов.

Според него вторият кабинков лифт в Банско ще намали стотиците автомобили, с които иначе скиорите стигат до лифтовете и замърсяват въздуха и природата.

“Протестите са елементи на демокрацията и в тях няма нищо лошо. В четвъртък протестираха три различни групи, което означава, че проблемът е многостранен и трябва да бъде решен”, декларира министърът на околната среда.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,

Камен Тонов свързан с неофициалния охранителен бизнес на Балбузанов Участник от „Биг брадър“ се оказа коз на прокуратурата срещу Камен Балбузанов-Куката. Камен Тонов-Михаловски бе викнат в спецсъда, за да даде показания по дело за рекет, палежи и побои срещу плевенския ъндърграунд герой заради връзките си с неофициалния му охранителен бизнес,

Живея чрез изкуството. То ми е необходимо, за да съм това, което съм. Така обяснява работата и призванието си актрисата и художник Диана Димитрова. Шармантната красавица, която спечели симпатиите на широката публика след превъплъщението си в образа на д-р Зорница Огнянова от популярния сериал "Откраднат живот",