На едно отсечено дърво за втория лифт в Банско засаждат 5 нови (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6640085 www.24chasa.bg
Преди дни на лифта в Банско отново се образуваха огромни опашки. Oсвен с българи курорта предпочетоха гърци, македонци, англичани, германци.

Концесионерът оповести идейния проект за съоръжението

Акционерно дружество “Юлен” - концесионер на ски зоната в Банско, е готово да поеме ангажимент при изграждането на втория лифт, че срещу всяко отстранено дърво ще засади пет нови на посочено от дирекцията на Национален парк “Пирин” място. Това заявиха от компанията, след като стана ясен идейният проект за нова кабинка.

Вторият лифт на Банско ще бъде с начална станция в до тази на действащия сега. Трасето от нея до междинна станция, разположена в местност Чалин валог, се движи почти успоредно на настоящото и след това продължава до другия естествен център на ски зоната - местността Шилигарника. По този начин ще може да се раздели потокът от туристи,

за да не се

създаде отново

проблем с

опашки

на Бъндеришка поляна. Така двата центъра – Бъндеришка поляна и Шилигарника, ще поемат равномерно всички скиори. Това се вижда от схемата на идейния проект на концесионера “Юлен” за нова кабинкова линия в Банско.

Вариантът е избран след обсъждане на редица идеи. Експертен състав е постигнал единодушно становище, че това е най-добрият възможен вариант от екологична гледна точка и който ще реши транспортно-логистичния проблем с опашките.

“Заявяваме категорично, че трасето на този идеен проект минава единствено през концесионна територия и попада изцяло в буферната зона.

Горските площи,

през които ще

премине трасето,

са само 0,017%

от територията

на Национален

парк “Пирин”,

казаха от дружеството.

Още преди 8 години, когато се появиха първите признаци на проблем с опашки на началната станция на кабинковия лифт, “Юлен” се е свързал с водещите производители на въжени линии, за да консултира възможни варианти за неговото решаване. След многогодишни консултации и анализи за решаване на проблема общото мнение е, че е необходимо да се изгради втора десетместна кабинкова въжена линия с капацитет 3000 души на час и обща дължина от 5,8 км.

“Заключението е плод на работата на инженери и проектанти, които са обследвали казуса на терен”, обясниха от дружеството.

В края на миналия месец правителството прие часитична промяна в плана за управление на парк “Пирин”, с която се разрешават нови спортни съоръжения.

След решението екоорганизации заявиха, че то давало възможност да се застроят 48% от територията на парка. Поради това щели да обжалват в съда и ще организират нови протести.

Организации, които се обявиха в защита на промяната, също ще протестират в София. Контрапротест вече имаше и в Банско.

Планът за управление на парка показва, че

тези твърдения

не отговарят

на истината

Според документа туристическата зона е 895,1 ха, или 2,2% от територията на парка. 0,6 на сто, или 218,8 хектара, са предвидени за сгради и съоръжения. Това прави общо почти 1114 хектара при площ на парк “Пирин” от 40 356 ха.

“Туристическата зона е 2,8% от територията на парка. Почти същите параметри - 1078 ха, са определени от ЮНЕСКО за развитие на зимния туризъм. Останалите 97,2% са забранени за човешка дейност. Това съвпада с концесионния договор от 2001 г. и никога не е имало разминаване в тези данни”, обясниха експерти.

От “Юлен” се принудиха да публикуват снимки на табло на лифта, на което се вижда скоростта, с която се движи съоръжението. Причината бе в обвинения на екоорганизации, че лифтът нарочно се пускал на бавна скорост, за да се нагнетява напрежение.

“Природозащитниците могат да бъдат спокойни -

хотели в

защитените зони

на Пирин няма

да се строят,

това е уредено със закон”, заяви преди дни министърът на екологията Нено Димов. Според него в приетото решение на Министерския съвет единствено се заявява възможност за изграждане на втори кабинков лифт и друга спортна инфраструктура при конкретно инвестиционно намерение.

Всяко предложение трябва да мине през всички екологични оценки, уточни Димов.

Според него вторият кабинков лифт в Банско ще намали стотиците автомобили, с които иначе скиорите стигат до лифтовете и замърсяват въздуха и природата.

“Протестите са елементи на демокрацията и в тях няма нищо лошо. В четвъртък протестираха три различни групи, което означава, че проблемът е многостранен и трябва да бъде решен”, декларира министърът на околната среда.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За трети път ще започне отначало делото срещу балдъзата на Евелин Банев-Брендо - Десислава Дишлиева! Още преди да е започнал, съдебен заседател напусна вчера процеса с мотива, че няма да е безпристрастен, научи "България Днес". Разкаралият се член на съдебният състав е Драгомир Бучев. Той сам пусна молба за отвод, а Темида му я прие.

Президентът на "Царско село" Стойне Манолов оправдава пътуването със служебни ангажименти Полуфиналът в Шампионската лига между "Ливърпул" и "Барселона" свали забраната на подсъдимия за убийство футболист Борислав Балджийски да напуска страната! В края на април Върховният касационен съд отменя за месец забраната на играча да пътува в чужбина,

Големият Ути Бъчваров се пусна по лятному на пазар в центъра на София, видя "България Днес". Любимият тв водещ и кулинар се движеше с бърза крачка, съчетавайки спорт и изпълнение на ангажиментите си. За да не губи време с непредвидени контузии, Ути бе стегнал коляното си с наколенка, а спортното му облекло и маратонки му помагаха да хвърчи по