Спор в правителството: води ли защитата на жените от насилие до признаване на гей брака (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6643993 www.24chasa.bg
СНИМКА: Пиер Петров

8 министри, сред тях трима от ГЕРБ, против Истанбулската конвенция.

Патриотите няма да подкрепят ратификацията в парламента

Ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа срещу насилието над жени и домашното насилие поразцепи управляващата коалиция. В сряда правителството реши да я предложи за ратификация след бурни дебати. Решението конвенцията да се прати в парламента е станало след гласуване на министрите, което е необичайна практика.

Против ратификацията на конвенцията са били 8 министри, разказа вицепремиерът на патриотите Валери Симеонов. Освен него срещу Истанбулската конвенция са гласували останалите от квотата на патриотите - вицето Красимир Каракачанов, Нено Димов и Емил Караниколов (от квотата на патриотите).

Срещу били и 3-ма министри на ГЕРБ - Владислав Горанов, Ивайло Московски, Кирил Ананиев. Симеонов определи министрите, гласували против конвенцията, като

привърженици

на нормалните

сексуални

отношения

Патриотите се обявиха срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция, защото според тях тя въвеждала “трети пол”, водела до легализиране на еднополовите бракове и дори щяла да се наложи промяна в конституцията.

“Не става въпрос за някакво политическо противопоставяне. Става въпрос за позиция, която са взели. Всеки взема позиция с оглед на своята компетентност и своето убеждение. Не само “Обединени патриоти”, 8 души от министрите гласуваха против. Мисля, че това е нормален начин за вземане на решение. Мнозинството взема решение, така е и в Народното събрание. Дали ни харесва, или не ни харесва - това е”, заяви вицепремиерът.

Конвенцията не говори за “трети пол”, тя се занимава само с проблема за насилието над жените, коментира след одобряването на документа външната министърка Екатерина Захариева. Обясни, че на заседанието имало оживен спор, в който тя и правосъдната министърка Цецка Цачева опитали да убедят патриотичните министри, че не са прави. Именно вицепремиерката подписа конвенцията от името на България през 2016 г. Документът е от 2011 г., в него се третират различни аспекти на насилието над жени и домашното насилие. Приелите го държави поемат ангажимент да борят половите стереотипи.

“Ратификацията няма да доведе до промяна в конституцията,

нито ще доведе

до задължение

България да

легализира

еднополовите

бракове”, гарантира Захариева. Конвенцията трябва да бъде ратифицирана, защото поставя на най-високо ниво защитата на жените от насилие, обясни още тя.

“Това, което се разбрахме с “Обединени патриоти”, е, ако трябва, Истанбулската конвенция да се придружи с обяснителна декларация, че тя не води до промяна в конституцията”, допълни вицепремиерката.

Ратификацията на конвенцията трябва да стане от Народното събрание. Захариева се надявала там да бъдат изяснени спорните моменти какво точно предвижда документът на Съвета на Европа. Патриотите обаче вече обявиха, че няма да подкрепят коалиционния си партньор при това гласуване в парламента. Заяви го депутатът от ВМРО Александър Сиди в интервю за БНР. Според него ратифицирането на Истанбулската конвенция е приоритет само на ГЕРБ.

Спорът за конвенцията е трети скандал в правителството само в рамките на три седмици. Първо Валери Симеонов се разсърди на премиера Бойко Борисов заради отложеното решение за втори лифт на Банско. Този конфликт бе туширан в края на миналата година, след като правителството все пак прие изменение в плана за управление на Национален парк “Пирин”. Паралелно обаче Симеонов се разсърди на ГЕРБ заради промени в закона за концесиите, които според него оставяли плажовете в ръцете на мутри.

Правителството се е разделило по темата дали Истанбулската конвенция трябва да бъде ратифицирана.