Източване на ДДС изплува покрай убийството на шестимата в Нови Искър (ВСИЧКО ПО ТЕМАТА)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6644130 www.24chasa.bg
Кети и Неделчо в щастливите си дни

Семейството застреляно с над 30 куршума

Разпитват и бившите собственици на къщата 

Издирваната Кети открита в кладенец

Участие на разстреляния Неделчо Юнаков в схеми за източване на ДДС проверяват разследващите във връзка с шесторното убийство в Нови Искър, съобщи на брифинг в сряда главният секретар на МВР Младен Маринов. Икономическа полиция вече работи по случая.

През 2012 г. Неделчо Юнаков е имал участие във фирмата “Бау Консултинг Мениджмънт ”, показа проверка на “24 часа”. Тя е

типичното кухо

дружество

- без дейност, офиси и работници. 

Разпитват се и бившите собственици на къщата в Нови Искър, която Неделчо е купил, заради проблеми около сделката.

Няма заподозрян

от близките

Експерти от Института по психология към МВР изготвят психопрофил на извършителя на зверското убийство.

Засега е изключена версията един от застреляните да е убил останалите, а след това да се е самоубил, каза шефът на следствието Борислав Сарафов.

Над 30 гилзи са се търкаляли по пода в къщата в Нови Искър, където във вторник дете намери 6 трупа - на семейството на Неделчо и кучето им. В нощта срещу сряда застреляна и хвърлена в кладенец бе открита и жената на Неделчо, която се издирваше.

Убитите са 42-годишният Неделчо Юнаков, синът му Георги - на 20 г., 16-годишната му доведена дъщеря Нанси, нейното гадже Боби, който трябвало да е абитуриент през пролетта, както и тъщата на Юнаков. Застреляно е и кучето на семейството Нерон. (За убитите - виж каретата.)

На долния етаж на къщата, която Юнакови купили преди година и половина, след като се пренесли от столичния кв. “Люлин”, били намерени Неделчо, Георги и бабата. Главата на семейството бил застрелян в челото, но по тялото му имало следи от над 10 изстрела.

В детската стая на горния етаж било открито тялото на Боби Иванов. Той бил убит с 3 изстрела в тялото и един в главата.

“Синът ми е лежал проснат на средата на стаята с разперени ръце”, разказа пред “24 часа” майката на момчето Стефка

Нанси пък била в съседната стая на горния етаж, също простреляна с няколко куршума. Според майката на Боби къщата е била разчистена след убийството.

Разследващите не казаха дали има следи от взлом в дома. Те обаче са открили, че е стреляно с оръжие 22-и калибър - т.нар. флоберов калибър, Диаметърът на куршумите бил 6,3 мм.

Такъв калибър

се ползва често

при убийства на

мафиоти

- пистолетът е безшумен, а малкият куршум се смачква и е труден за балистична експертиза.

Самият калибър обяснява и множеството изстрели - подобен куршум е много лек, лети с ниска скорост и с един изстрел може да убие човек само в сърцето. Смята се, че раните в главите на жертвите пък са контролни, които убиецът направил за всеки случай.

Гилзите по пода пък говорят за поне 3 пълнителя - пистолет с 22 калибър има между 10 и 12 куршума. Според една от версиите убиецът е бил повече от един.

Загадка пред разследването е убийството на Кети. Тя единствена не е открита в къщата. Първоначално се смятало, че може да е убила роднините си и да е избягала. Оказало се обаче, че Неделчо се обадил на Георги дни преди разтрелите на Нова година и му казал, че мащехата му е изчезнала. До кладенеца, където жената била хвърлена, полицаите били заведени от комшния на семейството. Следово куче пък посочило, че тялото ѝ е в кладенеца. Жената била с куршум в главата, аутопсия проверяваше за следи от други изстрели. До джипа на семейството, паркиран наблизо, репортери намериха тефтерче, собственост на убитата.

На мястото на трагедията във вторник пристигнаха главният секретар на МВР Младен Маринов, шефът на полицията Христо Терзийски, директорът на СДВР Ивайло Иванов, както и главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му и шеф на следствието Борислав Сарафов.

След кратък оглед Цацаров съобщи, че всички са убити с по един изстрел, но изрично подчерта, че става дума за данни преди аутопсията и че нищо в къщата не е размествано.

Няма заподозрян близък на жертвите, проверява се алибито на бившия мъж на Кети

Няма заподозрян от близкия семеен кръг на жертвите от Нови Искър, каза главният секретар на МВР Младен Маринов в сряда. Оръжието, с което са застреляни 6-имата, също не е намерено.

“Всички са убити с огнестрелно оръжие. Не с по един, а с множество изстрели. Дали обаче оръжието е едно и също, още не е ясно. Назначени са балистични експертизи, които ще покажат това”, съобщи шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Той изключи варианта един от застреляните да е убил останалите, след което да е сложил край на живота си.

“Начинът, по който са разположени телата, попаденията от изстрелите показват, че няма самоубийство. Пък и никой не се самоубива с 3-4 куршума и в гръб”, каза Сарафов.

Трупът на Кети Кюхова е открит благодарение на следово куче, стана ясно от думите на Младен Маринов. Четириногият полицай завел разследващите до мястото в гората, където е намерен изоставен джипът БМВ Х5, който също се издирваше. Близо до него в кладенец е намерена и разстреляната Кети.

“Това е престъпление без аналог в най-новата история на страната, извършено е с изключителна дързост и цинизъм”, каза Сарафов.

Според експертите всички са застреляни в новогодишната нощ, но още не може да се каже в каква последователност. Скоро ще има заключения на няколко експертизи - лабораторна, медицинска, балистична.

Младен Маринов обясни, че ще се направи и анализ на почерка в тефтерчето (Виж карето долу), което беше намерено близо до изоставения джип в гората. След като се вземе сравнителен образец от почерка на Кети, ще стане ясно дали е нейно. То вече е иззето като доказателство по разследването.

От МВР и прокуратурата обявиха още, че няма да крият информация по случая, защото жестокото убийство е обществено значим проблем.

Разпитвани са всички съседи на Неделчо и Кети, проверени са и всички телефонни разговори, които са водили през последните седмици. Проверено е алибито и на бившия мъж на Кети, който според информация в интернет е бивш затворник.

Бизнес дейностите на Неделчо и Кети са в миналото, но също се проверяват, за да се стигне до евентуален извършител. Дружеството, в което Кети има участие, е запорирано, но заради дългове на нейна съдружничка. Фирмата, в която е бил собственик Неделчо, е издала фактури за строително-монтажни дейности на голяма птицеферма в Северна България - скеле, стъргане, грундиране, шпакловка теракота, вътрешна мазилка, гипсова шпакловка, зидария и външна изолация на обекта. След ревизията на получателя на фактурите се изяснило, че са фиктивни, ДДС-то по тях не е признато от НАП, но историята е от 2012 г., а окончателното решение на съда е отпреди 1 г.

Кои са жертвите и какъв е животът им преди убийството 

Неделчо - автомонтьор, по-млад от любимата

Главата на семейството Неделчо Юнаков е на 42 г. По-млад е от любимата си Кети с 3 г. На 22 януари тя щеше да навърши 46.

Синът му Георги е от бивша съпруга, с която не поддържа отношения отдавна. С Кети е от 2014 г. Преди 2 г. Неделчо и Георги заедно с Кети, дъщеря Нанси и майка заживяват в Нови Искър. Теглят ипотечен кредит от банка, за да купят къщата. Неделчо Юнаков е от Сапарева баня. Завършил е училището по туризъм и лека промишленост в града. Има по-малък брат и по-голяма сестра. Продал бащината си къща, за да събере пари за новия дом в Нови Искър. От години се занимавал с ремонти на коли.

От април 2012 г. до края на годината е бил управител и собственик на фирмата “Бау Консултинг Мениджмънт”. Прехвърлена му е от друг мъж, а след това той я продал на трети. Дружеството не е развивало дейност. От негово име обаче са издавани данъчни фактури на други фирми по верига, която приключва до дружество във Варна. Когато от НАП му правят ревизия, се оказва, че фактурите на фирмата са фиктивни. Веднага след като издава няколко фактури, Неделчо прехвърля фирмата. Оттогава не се занимава с бизнес поне официално. Фен на ЦСКА и “Ливърпул”, природата до родната Сапарева баня и сбирките на маса с приятели.

Кети загубила дете преди 4 г.

Кети Кюхова, чийто труп беше открит в кладенец, е на 45 г., от Своге. Завършила е 137-о СОУ “Ангел Кънчев” в столицата и Техническия университет. Има сестра в чужбина. Нанси е единственото дете. Преди 4 г. Кети е била бременна, но е загубила детето си, става ясно от публикациите във фейсбук. Справила се с помощта на психолози.

Тя е съдружник във фирма с още 2 жени. Имали са малко магазинче за детски стоки на базара в кв. “Люлин”, което отдавна е закрито. В последните година-две Кети е домакиня. Готви, разхожда кучето, по зла ирония на съдбата - и в местността, където бе открит трупът й. Кети се грижела още за две котки, папагал и рибки. Усмихната и лъчезарна, никой не й давал 45 г. Напоследък се увличала и по йога.

Нанси и Боби се познавали от 1 г.

Нанси Иванова, дъщерята на Кети от предишна нейна връзка, умира на 16 г. Ученичка е в 10-и клас. Нанси беше добро и възпитано дете, казват хората в Нови Искър.

Приятелят на тийнейджърката - Борислав, който също бе убит в къщата, е от Нови Искър. Той е бил в 12-и клас, учили с Нанси в едно училище. Запознали се преди 1 г.

Боби бил отличен ученик, навремето тренирал и бокс. Отглеждали го баба му Корнелия и майка му Стефка. Тийнейджърът бил върл фен на футболния “Левски”. Когато не бил с Нанси, играел на компютърната игра Call of duty. Помагал при пазаруването на приятелката си Нанси и на семейството си.

Георги - гребец и фен на оръжията

Синът на Неделчо - Георги, умира на 20 г. Бил е като истинско дете на приятелката му Кети. Завършил е 68-о СОУ в кв. “Дружба”. Синът на Неделчо също като него се увличал по автомобили и ремонти, но карал мотор.

Пантерата - с този прякор е известен на съотборниците си от клуба по спортно гребане “Електрон”. Момчето тренирало там няколко години и дори има медали от състезания.

Преди месеци Георги започнал работа като санитар в психиатричната клиника “Св. Иван Рилски” в Нови Искър.

Голямата страст на Георги Юнаков са оръжията, става ясно от профила му във фейсбук. Той позира с калашник, за който шеговито казва, че е подаръкът му за рождения ден.

Кучето Нерон - 7-ата жертва

“Кучетата са ангели, изпратени от Бога, за да ни научат какво е истинската обич."

“Проблемът е в това, че колкото повече опознавам човешките отношения, толкова повече заобичвам животинския свят.” Това са само част от постовете на Кети Кюхова със снимки на любимото куче Нерон, което е седмата жертва на масовия разстрел. С Нерон Кети има повече снимки, отколкото с Неделчо и дъщеря си, през последните месеци.

Немската овчарка скоро навършила 1 г. Рожденият ден на домашния любимец е отпразнуван в семейството като за човек. Кети е направила домашна торта, на която дори има свещичка. Това е второто куче от същата порода, за което Кети се грижи. Първото е починало.

Майката на Кети - баба Еленка била неподвижна

72-годишната майка на Кети също пада жертва на убиеца.

Еленка Бурджиева е била почти неподвижна. Убита е на канапето пред празничната трапеза.

Възрастната жена се нанесла в новата къща на Неделчо и Кети в Нови Искър 10 дни преди Нова година. Те я прибрали при себе, за да се грижат за нея.

Откриха тефтерче на Кети със суми за кредити от банки и мисли за любовта

Тефтерче, за което се предполага, че е на убитата Кети, беше открито в сряда от журналисти близо до мястото, където е намерен трупът й.

От записките в него става ясно, че тя е търсила детски психиатър. Има телефони на няколко доктори. Интересувала се e също от специалист по аутизъм.

Най-любопитната част от съдържанието е свързана с избори и любов. “Избирателен списък, декларация, удостоверение - в плик." “Преференции... сумата, вадите от броя на действителните бюлетини и ги слагате в графа “без преференции”. “Плик извън протокола на СИК, оригинал.” Кети не е регистрирана нито като кандидат за депутат, нито като застъпник в ЦИК.

Текущите разходи на семейството също са в записките. Токът и водата са 130 лв., кредитът към банка - 280 лв., телефоните - 100 лв. и др.

От тефтерчето на Кети става ясно, че са предвидени разходи за няколко кредита от банки.

Има и афоризми, посветени на любовта:

“Синдромът на долното бельо, казват англичаните за влюбването - когато останем без него, е друго." “Едно е да имаш любовна връзка, а друго е да имаш устойчива такава.”

Ретроспекция!

Касапницата в Нови Искър

- най-масовото семейно

убийство след 1989 г.

Димитър Кънчев разстреля баща си и мащехата и закла

братчето си, на 4 г., в столичния кв. “Гео Милев”. Манчо

Панюков преряза гърлата на 2-те си деца, запали жена си

На 30 юли 2004 г. по светло маскирани с полицейски дрехи и въоръжени с дългоцевно оръжие нахлуват във вътрешния двор на ресторант градина “Славия” в София. След виковете им “Акция” и “Всички на земята” разстрелват налягалите - един от лидерите на бившата групировка СИК Милчо Бонев - Бай Миле и петима от бодигардовете му.

Това е едно от най-кървавите убийства у нас след 1989 г. То обаче не влиза в графата “семейни” като последната касапница в Нови Искър. Двете кръвопролития си приличат само по броя на жертвите - 6. Досега такава семейна трагедия с 6-има убити не е имало.

В София обаче още помнят екзекуцията на семейство в квартал “Гео Милев”. Тя става на 2 март 1997 г. в семейния мезонет. Димитър Кънчев е арестуван на следващия ден.

“Подплаших се, че брат ми, който чу първите изстрели и започна да пита какво става, ще ме издаде, и реших и него да убия. Понеже нямаше патрони в пистолета и не бях се сетил да го заредя, влязох в кухнята и взех един нож.

С него заклах брат ми,

като преди това го бях

затиснал с възглавница,

за да не вика

Бях в някакво особено състояние, в транс”, откровен е Димитър на първия разпит на 4 март 1997 г.

18-годишният тогава ученик от техникума по електроника прекарва времето си по заведения с ротативки. Бащата Николай се гневи, че синът му бяга от училище и взема скришом пари от портфейла му. Чашата прелива на 1 март 1997 г. Николай заплашва сина си, че ще го изгони от вкъщи. След скандала младежът проиграва 540 000 стари лева. Прибира се по обед на 2 март. Качва се в стаята да си събере дрехите. От гардероба на родителите взема законния пистолет на баща си. Зарежда го и с 5 куршума, убива татко си, след него и мащехата Миглена. После убива с нож и брат си.

Едва през 2013 г. Димитър Кънчев (тогава на 34 г.) влезе в затвора за 18 г. Той бе осъден за убийството на баща си, мащехата и 4-годишното си братче, а делото продължи 16 г.

Зловеща се оказа и историята на Манчо Панюков. На 4 февруари 2009 г. той закла зверски двете си деца Иво и Еди, на 6 и на 9 г., и подпали къщата на тъста си Мурат Парапанов в благоевградското с. Осиково. Там са събрани всички роднини и жена му Биляна. Мъжът влезе в дома, плисна туба с бензин и драсна клечката. После извежда навън момченцата си - закла Иво,

догони бягащия

Манчо Панюков
Манчо Панюков

от ужас

Едиан и

преряза и

неговото

гърло

След зверството Манчо се скри в колиба край селото, но бързо бе заловен от полицаите. При пожара в къщата бяха обгорени 5-има души. Най-тежко бе състоянието на жена му Биляна, която почина след месец. След трагедията няколко от роднините на Биляна починаха заради преживения стрес.

И други семейни драми завършиха с убийства. Телата на 32-годишния военен от авиобазата в Граф Игнатиево Георги Тепавичаров, съпругата му Николина (29 г.,) и двете им деца - Илия (8 г.) и Ангел (4 г.), бяха намерени на 21 януари 2013 г. Момченцата и младата жена са застреляни, докато спят. Четворната смърт потресе цяла България. Смята се, че Тепавичаров е посегнал на близките си от притеснение, че не може да продължи да плаща по 3000 лв. всеки месец и банката може да им вземе ипотекирания хотел в Чепеларе.

В студена януарска нощ на 2013 г. бившият военен Васил Савов (55 г.) убива съпругата, тъщата и двамата си синове със законно притежаван пистолет в дома им в столичния квартал “Гоце Делчев”, след което слага край на живота си. Една от версиите за кървата баня е, че Савов бил отчаян от шизофренията на сина си Владимир (27 г.).

73-годишният гурбетчия в Швейцария Гаврил Петков през 2011 г. пък откри кръстосан огън с пистолет по сестра си, сина ѝ, съпругата му и детето им в къщата им в Ябланица след спор за имот. В масовия разстрел загинаха Цветана Тодорова (70 г.), Иван Тодоров (51 г.) и 15-годишният Тодор Иванов. Сред оцелелите е Ненка (42 г.), съпруга на Иван. Тялото на Гаврил е намерено край село Добревци след 10-месечно издирване. Причината за смъртта му е сърдечна недостатъчност.