Йотова срещу Нинова за Истанбулската конвенция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6646096 www.24chasa.bg
Вицепрезидентката Илияна Йотова

Вицепрезидентката: Ако имаше предварителен дебат, щяха да се избегнат спекулациите

Ден след разногласията в правителството при гласуването на Истанбулската конвенция, при което 3-ма министри от ГЕРБ плюс всички от квотата на “Обединени патриоти” начело с вицепремиера Валери Симеонов се обявиха против приемането ѝ, разцепление настана и вляво.

Вицепрезидентката Илияна Йотова, която, преди да влезе на “Дондуков” 2, бе евродепутат от БСП и работи активно в Брюксел за защита на жените от насилие, застана твърдо зад документа на Съвета на Европа. Соцлидерката Корнелия Нинова - против. Позициите на двете се сблъскаха задочно във фейсбук.

Изпълнителното бюро на БСП решило, че партията няма да подкрепи ратификацията, обяви соцлидерката в социалната мрежа. Мотивите - спорни според социалистите текстове, които насърчават въвеждането на понятието “социален пол”, и изискването чрез обучение в училище да се разбиват стереотипните роли на двата пола.

“Призоваваме

правителството

да оттегли

решението си

и то да не се разглежда в НС”, пише Нинова.

“Истанбулската конвенция е един много важен документ, приет след дълги и трудни обществени дискусии в Европа. Такъв дебат трябваше да се състои и в България, за да се избегнат спекулациите относно отделни текстове в нея”, пише пък Йотова.

Според нея

министрите

не са добре

запознати с

текстовете,

които основно защитавали равноправието между двата пола и правата на жените - жертви на насилие. Вицето припомня, че като евродепутат още през 2014 г. е организирала конференция за насилието над жените, тогава ратифицирането на конвенцията е било основна тема.

“В цитирания в публичното пространство чл. 14, в който фигурира терминът “нестереотипни роли на пола”, се има предвид следното: стереотипите по отношение на ролята на мъжете и жените в обществото. Според тях най-общо жените трябва да бъдат само и единствено домакини и да се грижат за отглеждането на децата. А мъжете да са тези, които могат да имат кариерно развитие и по-високи доходи”, посочва Йотова. И декларира - Както тогава, така и днес твърдо заставам зад жените - жертви на насилие, и съм убедена, че приемането на тази конвенция е стъпка към справяне с проблема.

Изненадващо към БСП и Валери Симеонов се присъедини СДС. “Не можем да премълчим опасността да бъдат поставени под съмнение традиционните ценности на българското общество за сметка на сляпо приемане на документ, където се казва, че пол означава “социално изградени роли”, въвежда се понятието “социален пол” и се предвижда децата ни да изучават в училище “нестереотипни роли на пола”, се казва в позицията на партията. В нашата вяра и традиция

има само два

пола - мъже

и жени,

допълват от формацията на Божидар Лукарски. През 2016 г. обаче, когато той бе министър на икономиката, правителството даде мандат на министър Екатерина Захариева да подпише споразумението от името на България и синият лидер не възрази.

Депутатите могат да я одобрят и с по-малко от 121 гласа

Народното събрание категорично няма да събере нужните 121 гласа, показа проверка на “24 часа”. Неофициално от ДПС се очаква подкрепа, ръководството още не е взело решение. Но заедно с гласовете на ГЕРБ няма да се събере мнозинство, защото гласовете общо правят 119.

Вътре в ГЕРБ също има “против” - като юриста Георги Марков, така че поне двама от “Воля” са нужни за ратификацията. От партията на Веселин Марешки са на мнение, че има основание за резерви към конвенцията и са против “важната тема за домашното насилие да бъде използвана като параван за прокарване на идеологията за трети и други полове”.

Това обаче не е пречка документът да мине, понеже за целта е нужно обикновено мнозинство от присъстващите в пленарната зала, а не от целия състав на НС, обясниха парламентарни юристи.