Поемните лица? Без тях няма разследване и съд. Понякога провалят дела

https://www.24chasa.bg/novini/article/6646216 www.24chasa.bg
Йордан Георгиев, съсед на окървавената къща

Неочакван новинар покрай зловещото престъпление в Нови Искър се появи в публичното пространство - Йордан Георгиев, съсед на избитото семейство на ул. “Лозянски дол”.

На 3 януари, няколко часа след като стана ясно за кръвопролитието, той се появи на живо в почти всички сутрешни телевизионни блокове и каза в прав текст, че обявената по-рано за издирване Кети и колата на фамилията БМВ Х5 са намерени на няколко километра от къщата - в гората.

“Снощи след 10 ч казаха, че първо са открили колата, но Кети я нямало. После я намерили в гората, също простреляна в главата”, категоричен бе бай Данчо. Неговият разказ продължи с подробности как е застреляна баба Еленка Бурджиева - майка на Кети. “А за Неделчо - 10 изстрела. На много места... по главата, по тялото и по бедрата.

И Гошко също,

беше прострелян

в гърдите точно и после в главата много”, описа той.

Думите на бай Данчо потвърдиха главният секретар на МВР Младен Маринов и зам. главният прокурор Борислав Сарафов на официален брифинг в 10 ч след живото му включване по телевизията.

Откъде бай Данчо

знае тези

подробности?

Бил е поемно лице по време на разследването. Наказателнопроцесуалният кодекс казва, че оглед, претърсване, изземване и разпознаване се правят в присъствието на поемно лице.

С други думи, поемните лица имат роля на граждански контрол над полицията. Подобни фигури в разследването има само в посттоталитарните държави.

Йордан Георгиев, съсед на окървавената къща, разказа пред медиите подробности за труповете, които разбрал в ролята си на поемно лице.

По закон поемното лице трябва да присъства от началото до края на огледа заедно с дознателя или следователя. Накрая се подписва на протокол, с който удостоверява дали написаното отговаря на истината. Ако написаното в протокола не е вярно - поемното лице може да иска поправки или да подпише протокола с особено мнение.

Много често обаче полицаите

не намират

качествени

поемни лица,

чиито свидетелски показания по-късно да могат да се ползват безпроблемно в съда.

Условието е, че за поемни лица могат да бъдат поканени хора, които не са заинтересовани от изхода на делото. Т.е. обвиняеми или пострадали от престъплението не могат да участват като поемни лица.

Макар че прокурори обясняват, че в практиката са имали и подобни куриозни случаи.

Не е препоръчително в ролята на поемни лица да бъдат колеги на полицаи. Например сътрудници, секретарки и други подобни. Възможно е по време на делото защитата да посочи, че те не са безпристрастни.

Понякога разследващите вземат за поемни лица

клошари, които в

съда сменят

показанията си,

а от това зависи успешният край на делото.

Неведнъж се е случвало поемни лица да разобличават полицаи в съдебната зала, казвайки например, че докато течало претърсване в обран дом, те чакали отвън и след това подписали протокола.

Така това следствено действие не се зачита от магистратите.

Може би грешка на разследващите при случая в Нови Искър е, че са коментирали помежду си

вътрешна

информация

пред бай Данчо

и другите поемни лица. Те са я чули и разказали и за това не се носи наказателна отговорност.

Един от мотивите съдът веднъж да оправдае тройния убиец от столичния кв. “Гео Милев” Димитър Кънчев бе, че двете поемни лица, които присъствали на намирането на ръкавици и вещи, свързани с кръвопролитието, в съда казаха, че нищо не помнят.

Оказа се, че те били измъкнати от близка кръчма за следствен експеримент.

През 2013 г. Кънчев все пак бе осъден на 18 г. затвор за убийството през 1997 г. на баща си, мащехата и братчето си.