Издирват бивше гадже на Кети за шесторното убийство. Лежал за изнасилване (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6646287 www.24chasa.bg
За общодържавно издирване е обявен 56-годишният Росен Желев Ангелов. Мъжът е търсен във връзка с тежко криминално престъпление, извършено в Нови Искър. Има вероятност той да е въоръжен и опасен. Хората, които имат информация за местонахождението на издирвания, могат да подават сигнали на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР при гарантирана анонимност.

Преди десетина години емигрирал във Франция. През 2017 г. се върнал в Нови Искър. И хеликоптер се включи в акцията край село Луково

56-годишният изнасилвач Росен Желев Ангелов е заподозрян за шесторното убийството в Нови Искър и бе обявен за издирване. Предполага се, че мотивът му е ревност, тъй като преди време имал връзка с разстреляната Кети, а и казал на познат, че ще избие нея и семейството ѝ. През целия четвъртък мъжът бе издирван от тежковъоръжени полицаи, следови кучета и дори хеликоптер в района на с. Луково, община Своге.

Росен е лежал в затвора през 80-те години на миналия век за изнасилване и блудства с деца. За него се знае, че е живял в Нови Искър допреди 10-ина година.

След това е

заминал за

Франция

и се е върнал в Нови Искър преди около година.

Неговото мащабно издирване започна в четвъртък сутринта в с. Луково край Своге. На крак бяха вдигнати всички спецполицаи от СДВР, отряда “Кобра”, жандармерията. Входът за селото бе заварден от 4 буса на полицията, както и въоръжени с тежки автомати полицаи. Проверяваха се всички минаващи и данните им се записваха в тефтер.

“Добър ден, Иванов от полицията. Моля за документите на вас и дамата до вас”, започна проверката на джип със софийска регистрация. Последва чинно преглеждане и записване на данните.

“Провери

колата”,

заповяда на

младия полицай

негов колега началник. “Е, в багажника ли да го крия?”, отвърна му мъжът зад волана. “Господине, ние сме на работа и изпълняваме заповеди. Моля ви да отворите багажника, ако не изпълните молбата ми, ще го отворим ние”, обясни му с любезен тон полицаят. В крайна сметка се оказа, че товарното отделение на високопроходимия автомобил е абсолютно празно и в него има единствено газова бутилка. “Беше ме срам, че карам джип за 50 000 лв., а пестя от гориво”, гузно изкоментира собственикът на автомобила, преди да продължи по пътя си.

По това време по стръмните склонове ванове на жандармерията обикаляха гористата местност и вилната зона на Луково. Техен гид бе кметът на селото Румен Колев (виж по-долу).

Самата вилна зона е обезлюдена, смята се, че в една от къщите там е живял и се е крил Росен. Операцията по издирването му обаче не доведе до успех до 20 часа вчера.

Над дърветата

мина и

хеликоптер

на полицията,

но и той не помогна за залавянето на предполагаемия убиец.

Криминалистите влезли по следите на Росен, след като откриха трупа на Кети Кюхова в кладенец ден, след като в дома на семейството в Нови Искър бяха намерени мъртви 5-има души. Сред следите, които насочили полицаите, бил и тефтерът на Кети. Веднага униформените почнали да проверяват и контактите ѝ в интернет, както и телефонните разговори на жената. Близък до Кети пък разказал на полицаите, че Росен се заканил с убийство на бившата си любовница и близките ѝ.

След като стигнали до тези улики срещу Росен, разследващите веднага се заели с ииздирването на мъжа.

Докато обикаляли вилите край Луково, полицаите открили мобилния телефон на Кети. Според тях Росен е бил с нея в деня на убийството ѝ. После двамата тръгнали към Нови Искър, където мъжът я застрелял с няколко куршума, пуснал и един контролен в главата. След това я хвърлил в кладенеца.

Това е станало преди убийствата в къщата, тъй като има данни, че застреляният мъж на Кети - Неделчо Юнаков, се обадил на сина си Георги от предишна връзка, също убит по-късно, за да му каже, че Кети я няма и се тревожи за нея.

След следствен експеримент в четвъртък в къщата на убийствата се разбрало, че

първо е убито

кучето Нерон с

3 изстрела

След това престъпникът влязъл в къщата. На първия етаж първо е застрелян 41-годишният Неделчо.

В тялото му имало 10 куршума - както в корема, така и в гърба, от пистолет 22-и калибър, както и контролен изстрел в главата. 4 са раните в 20-годишния му син Георги, има и контролен изстрел в главата.

Майката на Кети - Елена, която е на 72 г., била в съседна стая, прикована на легло. Тя била ликвидирана с 3 куршума плюс контролен.

16-годишната Нанси, дъщеря на Кети от предишен брак, и гаджето ѝ Боби, на 18 г., били убити на втория етаж. Смята се, че Нанси, която била в кухнята, е застреляна първа с 3 куршума.

В детската стая бил ликвидиран Боби. Той е пронизан три пъти в тялото и след това имал контролен изстрел в главата.

Неговата майка Стефка му звъняла минути след 12 часа на 31 декември срещу 1 януари, когато е станала касапницата. Тогава телефонът на момчето дал два сигнала свободно, след което някой затворил. “Според мен това е бил убиецът”, каза пред “24 часа” почернената майка.

Тя не вярва на версията, че любовник е убиецът. “Как някой ревнивец ще направи толкова професионално убийство?”, питаше се жената. Тя все още не знае дори кога ще погребе момчето си, което напролет е трябвало да бъде абитуриент.

“Не познавам този мъж, който е заподоздрян”, каза Стефка.

Кметът на Луково: 10 ч полицията търси наоколо. Човекът не е местен, видях го на снимка

“10 ч вече полицията търси в нашето село. Видях кого търсят на снимка, не е местен - категорично”, каза в четвъртък следобед пред “24 часа” кметът на село Луково Румен Колев във връзка с издирването на заподозрения за касапницата на Нова година в Нови Искър.

В селото живеели 278 жители, имало и над 3500 вили.

“Струпало се е цялото журналистическо войнство, как полицаите да си свършат работата, след като издирваният чете по сайтове, че са по петите му. Дори и децата са прочели, че издирват някого”, възкликна кметът, попитан знае ли в коя вила се е крил издирваният мъж.

“Хората в селото изобщо не се страхуват. Няма от какво, наоколо има полицаи... Защо да се боим”, каза Колев.

Той обясни, че пътищата в селото са планински и издирването ще отнеме време, но има надежда, че страховитият мъж ще бъде задържан.

Кметът отрече медийни публикации, че жертвата Кети Кюхова е родом от с. Луково. По думите му никой от убитите няма общо със селото.

Сестрата на Кети: Болката е голяма, имайте милост

“Болката, която изживяваме, е голяма, имайте милост!” Това е написала в профила си във фейсбук Ивет Кюхова от Лондон в отговор на обвиненията на хейтъри, че крие убиеца.

Убитата Кети Кюхова има сестра в чужбина, писа още вчера “24 часа”. Опитахме се да се свържем с Ивет Кюхова, но тя не отговори. В четвъртък смени профилната си снимка с жалейка, после върна старата обратно.

“Моля ви спрете да ме притеснявате по какъвто и да е начин. Не се чувствам готова да отговарям на каквито и да е въпроси относно случилото се”, написа тя в профила си във фейсбук.

Вероятно Ивет е полусестра на убитата Кети, защото като майка в профила си е посочила Мая Иванова. Ивет освен това е доста по-млада. Възможно е покойният баща на Кети - Никола Кюхов, да има деца от други жени.

Кети има и брат - Иво Кюхов, който е към 60-те. Във фейсбук Ивет е приятелка и с Кети, и с дъщеря ѝ Нанси. Тя обаче не ги е посочила като роднини, въпреки че е изредила една сестра и куп братовчедки. Възможно е и да не са били в добри отношения.

Ивет живее в Лондон, учила е в колеж там. Има две деца от приятеля си румънец. Това поне е посочила в профила си. Майка ѝ Мая Иванова също живее там. Малко по-късно Ивет изтри постовете си по темата.

Версиите: от ревност до разчистване на сметки и ДДС

Хладнокръвен, пресметлив, безсърдечен, с опит в боравенето с оръжие и нисък праг на фрустрация. Това е част от предполагаемия психопрофил на убиеца от Нови Искър, когото МВР издирва.

Още не се знае дали стрелецът е имал съучастник и каква е ролята му - дали само на помагач в набавянето на оръжие и придвижването до Нови Искър и безлюдната местност Партизанките, където е намерен трупът на Кети Кюхова, или на пряк участник в касапницата.

Липсата на яснота за броя и вида на оръжията, за последователността на изстрелите, последните часове от живота на жертвите и миналото им, стана причина за появата на версии за шесторното убийство, които се люшкат между два полюса - убийство от ревност или ДДС афера.

Според криминалисти начинът на извършване на убийството и фактът, че немската овчарка на избитото семейство е застреляна, показват, че кръвопролитието е планирано, а не е спонтанно.

“Не мисля, че това е емоционално убийство, прилича повече на разчистване на сметки", каза експерт с дългогодишен опит в разследването на дела. В подкрепа на тази версия е информацията, че

убиецът е пуснал по един

контролен изстрел в

главата на всяка жертва,

т.е. искал е да е сигурен, че никой няма да остане жив. Не е пощадил нито децата, нито 72-годишната Еленка, която е била трудноподвижна. Ако Кети е убита последна, не е изключено тя да е станала свидетел на смъртта на останалите “за назидание”.

Досега в медиите бяха лансирани 5 версии. МВР отрече само една - за убийство и последвало самоубийство, която се появи още в първите часове след новината за трагедията.

Версия 1

Убийството е извършено от ревност. Кети Кюхова най-вероятно е изведена насила от двора на къщата с джипа на семейството ѝ Х 5. Откарана е в безлюдна местност, застреляна е и е хвърлена в кладенец на 3 км от къщата си в Нови Искър. Трупът ѝ е открит със следово куче на 2 януари.

Версия 2

Убийството е извършено по поръчка за отмъщение или за пари от бизнес или имоти.

Версия 3

Проверява се дали то е свързано с търговската дейност на Неделчо Юнаков и съмненията за източване на ДДС чрез кухи фирми. “Има информация, че

Юнаков се е

занимавал с

търговска

дейност,

включително и с т. нар. кухи фирми, които чистят ДДС”, каза главният секретар на МВР Марин Маринов. С помощта на журналисти бе открито тефтерче със сметки на семейството. Предстои да се установи на кого е бележникът и дали съдържанието му има връзка с убийството.

Версия 4

Версията за битова драма вътре в семейството е единствената отхвърлена досега. Резултатите от огледите на местопроизшествието и разположението на телата изключват да са извършени убийство и самоубийство. Някои от жертвите са убити с 3-4 куршума в гръб. Оръжието липсва. “Когато някой се самоубие, обикновено оръжието е на мястото”, каза зам. главният прокурор и шеф на НСлС Борислав Сарафов.

Версия 5

Според медиите ще се проверява дали някой от семейството не е попаднал във водовъртежа на трафик на дрога или други забранени вещества чрез лоши познати. Семейството е с добро име и тази хипотеза е малко вероятна.

Каракачанов: Знае се всичко за случая

Издирваният за убийствата е проучен, опасен е. Пистолетът е у него и затова най-вероятно не е открит. Взети са мерки, каза вицепремиерът Красимир Каракачанов пред “Канал 3”. Според него престъплението в Нови Искър не е дело на организирана престъпна група, а на човек с криминални престъпления, издирван и в чужбина.

“Всичко се знае за убийството. Най-вероятно става дума за акт на отхвърлен човек”, добави Каракачанов. Той поздрави екипа на главния секретар на МВР Младен Маринов за работата за разкриване на шесторното убийство.

Неделчо имал куха фирма, издавал фалшиви фактури

42-годишният Неделчо Юнаков и приятелката му Кети са имали дългове по няколко потребителски кредита, а един от тях не е бил обслужван през последните месеци, научи “24 часа”.

Неделчо е бил заплашен от съдия-изпълнител. Един от кредитите се е водил на името на майката на Кети - Еленка, която също беше застреляна.

Неделчо е теглил

и ипотечен

кредит, за да

купи къщата

в Нови Искър, която е заложена в банката. При изплащането му обаче нямало забавяне. Имотът станал негов през април 2017 г., когато е финализирана сделката.

Неделчо нямал официални доходи. Не е била трудово заета и Кети. В миналото си те са имали фирми, но не са печелили от тях, става ясно от отчетите на дружествата.

Кети е съсобственик с още две жени на “Деви Ке” ООД. Развивали са малко магазинче на базара в столичния кв. “Люлин”.

Участието на Неделчо Юнаков в “Бау Консултинг Мениджмънт” пък даде една от първоначалните версии на разследването за жестокото шесторно убийство.

През април 2012 г. това дружество е прехвърлено на Неделчо от Младен Василев, който

има десетки

фирми без

дейност и явно

е бушон

по верига.

Докато Неделчо е собственик и управител на “Бау Консултинг Мениджмънт” сключва договор с “Булгар Еко продукт” ЕООД за строеж на сграда на голямо предприятие. При проверка на договорите и на фактурите става ясно, че фирмата на Неделчо не е имала работници, складове и капацитет да извърши тази дейност. След проверката на НАП е отказано възстановяването на ДДС на една от фирмите по веригата. Тя е завела административно дело срещу ревизионния акт за 282 хил. лв. и го губи. Фактурите, издадени от “Бау Консултинг Мениджмънтг”, са на стойност едва 26 хил. лв. По делото става ясно, че един от собствениците на фирми по веригата, но не тази на Неделчо е трябвало да предполага, че участва в данъчна измама.

Още преди НАП да започне проверка по договорите, Неделчо

Юнаков е

прехвърлил

фирмата на

трети човек,

а след това тя е препродадена на четвърти. Всички документи се придвижвали от адвокати.

Неделчо дори не е разпитван по делото. Това е единственото участие в легален бизнес на разстреляния Неделчо Юнаков като собственик и управител на фирми.

Убитият автомонтьор - внук на партизанин

“Още щом го видях по телевизията, си казах - това е наш Делчо. Не съм го виждала от дете, но го познах - същият си е”, каза пред “24 часа” възрастна жена, която живее близо до родната къща на Неделчо Юнаков в Сапарева баня. В малкото градче почти нямат спомени от него, защото много отдавна заедно с родителите си се преселили в София. Родът му по майчина линия е от Сапарева баня. Той е внук на учителите Борис и Ценка Щереви. Дядо му Борис е бил партизанин, спомнят си възрастни хора в града.

Майка му Петранка е единствено дете на учителското семейство. Така че по майчина линия убитият няма близки роднини. Петранка се омъжила за Георги Юнаков, който бил от Пазарджик, но заживял при жена си в Сапарева баня.

От брака си имат три деца. Неделчо е средният, има кака Малинка и по-малък брат Борис. Те също живеят в София, казват комшиите в махалата. Спомените им са свързани най-вече с баба му и дядо му, защото те останали до смъртта си да живеят в градчето. Били много уважавани учители. През лятото Неделчо често им гостувал.

Преди около 2 г. той продал наследствената къща на баба си и дядо си на свой съученик и приятел - Любомир Дуков. Съседи казват, че и след като продал къщата, Неделчо идвал няколко пъти с жена си на гости при Дуков.