ДНК доказва: Росен Ангелов е убил шестимата в Нови Искър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6647196 www.24chasa.bg

Привлечен беше обвиняем - Росен Желев Ангелов. Това каза директорът на националната следствена служба Борислав Сарафов на брифинг на МВР, прокуратурата и следствието във връзка с шесторното убийство в Нови Искър.

"Аутопсията показва, че всеки е убит с по няколко изстрели, в главата на всяка от жертвите е направен по един контролен изстрел. Искал е да е сигурен, че всички са мъртви", каза още Сарафов. 

"За по-малко от 48 часа бяха извършени много процесуално-следствени действия - 16 огледа на местопроизшествието, 91 експертизи са назначени, 18 от тях са ДНК. 36 са биологичните експертизи, 31 комплексни и 6 съденомедицински експертизи. Бяха разпитани 21 свидели, някои от тях пред съдия", добави той.

Борислав Сарафов КАДЪР: Канал 3
Борислав Сарафов КАДЪР: Канал 3

"Росен Ангелов е имал интимна връзка с Кети, която е продължила 6 месеца преди убийството. Росен Желев Ангелов има три присъди "лишаване от свобода". Първата му присъда е от 1984 г., затова че е откраднал лично имущество. Втората му присъда е от 1999г. - на втори юли 1997 г. в София е наказан със 7 години за изнасилване. През 2002 г. Росен Ангелов е освободен предсрочно от затвора. Третата присъда е влязла на 22 дек. 2009 г. - на 12 февруари 2007 г. в Луково е съблякъл дете на 12 години. Осъден е за 8 години. Лицето не е приведено за изтърпяване на наказанието, тъй като се е укрил. Той е обявен за издирване на 8 септември 2009 г. Освен тези присъди Ангелов е обект на досъдебни производства. Той е без работа и без имоти. Прякорът му е "Горският", добави директорът на следствената служба.

"ДНК тест доказва, че Ангелов е убил шестимата в Нови Искър", каза още Сарафов.

"Ангелов взема всички мерки, за да не бъде уставен и задържан. Деянието за което сме го привлекли е предумишлено извършено деяние. Към момента мярка за него не е взета, тъй като е привлечен задочно. В момента в който бъде установен, ще бъде определена мярка за неотклонение. Това каза градският прокурор на София Емилия Русинова.

"Информацията която установихме е че Ангелов е изключително опасен, въоръжен е най-вероятно. В дома му са открити части от ръчни гранати, имаме информация, че той е търсил да се снабди с дълго огнестрелно оръжие. Поради постъпилата информация министърът на вътрешните работи е свикал щаб, за да се проведе мащабна информажия по издирването му. Около мястото където имаме последни данни, че е засичан този човек е наситено с полицейски сили. Те ще останат докато знаем, че не пребивава на тази територия. Има термонаблюдение на района, хеликоптери. Лицето дълго време се е укривало, той е предприел всички мерки за неговото откриване. На втори е открито престъплението, което му помага да се укрие. Това каза главният секретар на МВР Младен Маринов.

"Вчера получихме няколко информации. В помещение, което той е пребивавал в село Луково бяха открити важни доказателства. Това не е човек, който се задържа дълго на едно място. От въпросната къща са иззети доказателства. Използвахме служебни кучета. Всички роднини и възможни хора, които биха ни дали информация, са жертви на самото престъпление. Лицето има изключително тесен кръг на познати. В онзи ден нямаше откъде да вземем информация", добави Маринов.

Очаквайте подробности.