Почина актьорът Вели Чаушев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6649076 www.24chasa.bg
Вели Чаушев СНИМКА: "24 часа", Архив

На 83-годишна възраст почина известният актьор Вели Чаушев. Тъжната вест съобщиха от Сатиричният театър на страницата си във фейсбук.

"Още един от Големите актьори на Сатиричния театър си отиде от този свят...
Актьор на словото - не само от сцената, но и автор - майстор на думите в книгите - поклонение към театъра и към хората на театъра... Човек на вица, артист, горящ в театъра и за театъра... Вели, ще ни липсваш с усмивката си, със съпричастността си към съдбата на Сатиричния театър... Вели, вярваме, че сега си на онзи свят, за да превръщаш в прекрасно слово историята на театъра, за който даде целия си живот...
Обичаме те!". Това гласи съобщението на Сатиричния театър, публикувано във фейсбук.

Вели Чаушев е роден на 11 септември 1934 година в Златоград. Като ученик учи в Пловдив и Стара Загора. От малък се увлича по поезията на Александър Вутимски, Атанас Далчев, Богомил Райнов.

Скръбната вест бе съобщена в страницата на Сатиричния театър във фейсбук
Скръбната вест бе съобщена в страницата на Сатиричния театър във фейсбук

Решението да кандидатства във ВИТИЗ Чаушев взема след случайна среща с Апостол Карамитев. Завършва следването си през 1958 година и постъпва в трупата на Хасковския театър. От 1961 година е актьор в Държавния сатиричен театър. В последните години нашумява моноспектакълът му по стихове на Валери Петров „Разтворен прозорец“.

През годините Чаушев има роли в множество филми и телевизионни постановки. Наред с това, редовно прави записи за Българското национално радио.

Изявява се и като автор на детски книги.