Как Горския човек не бе открит 8 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6649176 www.24chasa.bg
Росен Ангелов

С

Росен Ангелов има присъда за блудство от 2009 г. Тогава Ангелов не отишъл зад решетките, защото се укрил.

Присъдата е по обвинение на Софийската градска прокуратура. Там има отдел по привеждане в изпълнение на присъдите. В него работят 6 души, които имат седмица да вкарат осъдения в затвора, след като получат документите за присъдата.

Мъжът е бил търсен от МВР няколко пъти през годините, за да го вкарат в затвора, но неуспешно, обясни главният секретар на МВР Младен Маринов.

На въпрос как този човек 8 години се издирва и живее без документи за самоличност, вицепремиерът Красимир Каракачанов отговори по Би Ти Ви вчера: това е парадоксът, задавам въпроса - трябва ли да сме толкова либерални в нашето законодателство, че човек с две присъди, лежал два пъти в затвора, за когото има и други - включително кражба на ток, само за кражба на празни буркани няма издирване или присъда - да го оставиш на свобода до произнасяне на присъдата... Трябва да си променим законодателството, каза Каракачанов.

Лошо е издирван преди. Сега много неща се знаят за него, а преди явно не е било така. Сигурно има много подобни случаи. Не може да си заврем главата в пясъка и да кажем, че няма такива случаи у нас. Това заяви генерал Васил Василев, бивш шеф на Национална полиция по Нова телевизия.

"Росен не е издирван, оставен е, развивал се е в негативна посока. Но обществото също има вина", каза генералът. Според него кметът на Луково, като орган на власт, е можел да провери кой се е самонастанил във въпросната къща, където доскоро убецът се укриваше. Това е негов пропуск.

"Освен това се видя, че е стрелял по шишета и ламарина. Вдигало се е шум, но никой от съседите не е обърнал внимание", обясни генералът къде според него е пропускът и на обществото.

През 2014 г. Ангелов си купил телефон на изплащане. Прокурорите обаче няма как да разберат, защото нямат достъп до кредитното досие на Ангелов.

Докато е издирван Ангелов си пуснал интернет. Спрял обаче да внася траншовете за телефона и го подгонила колекторска фирма. Тя завела изпълнително дело срещу Росен Ангелов в Софийския районен съд, показа проверка на “24 часа”. Срещу него има издаден изпълнителен лист, но той няма имущество и доходи. Странното е, че делото е заведено и спечелено в края на 2016 г., а договорът с мобилния оператор, който Росен е сключил и е просрочил задължението си, е в периода на издирването му - след 2009 г.

Самото дело е гражданско. Съдът не е разбрал, че Ангелов е търсен, за да лежи в затвора за блудство, тъй като по процеса не се прилага свидетелство за съдимост. Операторът, дал на Ангелов телефона на изплащане, пък проверява само кредитното му досие, затова не е разбрал, че извършва сделка с дирен за вкарване в затвора.

Единствените сделки с недвижими имоти на Росен Ангелов са от преди повече от 10 г. Тогава той е продал наследствена земя в землището на шуменското село Хитрино. Никога не е имал свой имот. Бил е регистриран в жилище в столичния кв. “Надежда” , където изнасилва студентка през 1997 г. Апартаментът обаче не е негов.

На пресконференцията в петък от МВР и прокуратурата разказаха, че той не е имал документи и не е излизал зад граница. Освен това няколко пъти са били получавани сигнали, че е забелязван, но от МВР не успяват да го хванат.

В събота полицията го търси в апартамента в “Надежда” и в блокове в кв. “Люлин” и “Дружба”. Там живеел негов познат, дирен от френските власти за кражба. Имаше и издирване в Самоков, чийто планини мъжът с прякор Горския човек обикалял.

Междувременно в тефтерчето на Кети, открито до кладенаца, в който бе трупът , полицаи намериха бележки как се смята изборният вот от парламентарните избори. (24 часа)