Как Горския човек не бе открит 8 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6649176 www.24chasa.bg
Росен Ангелов

С

Росен Ангелов има присъда за блудство от 2009 г. Тогава Ангелов не отишъл зад решетките, защото се укрил.

Присъдата е по обвинение на Софийската градска прокуратура. Там има отдел по привеждане в изпълнение на присъдите. В него работят 6 души, които имат седмица да вкарат осъдения в затвора, след като получат документите за присъдата.

Мъжът е бил търсен от МВР няколко пъти през годините, за да го вкарат в затвора, но неуспешно, обясни главният секретар на МВР Младен Маринов.

На въпрос как този човек 8 години се издирва и живее без документи за самоличност, вицепремиерът Красимир Каракачанов отговори по Би Ти Ви вчера: това е парадоксът, задавам въпроса - трябва ли да сме толкова либерални в нашето законодателство, че човек с две присъди, лежал два пъти в затвора, за когото има и други - включително кражба на ток, само за кражба на празни буркани няма издирване или присъда - да го оставиш на свобода до произнасяне на присъдата... Трябва да си променим законодателството, каза Каракачанов.

Лошо е издирван преди. Сега много неща се знаят за него, а преди явно не е било така. Сигурно има много подобни случаи. Не може да си заврем главата в пясъка и да кажем, че няма такива случаи у нас. Това заяви генерал Васил Василев, бивш шеф на Национална полиция по Нова телевизия.

"Росен не е издирван, оставен е, развивал се е в негативна посока. Но обществото също има вина", каза генералът. Според него кметът на Луково, като орган на власт, е можел да провери кой се е самонастанил във въпросната къща, където доскоро убецът се укриваше. Това е негов пропуск.

"Освен това се видя, че е стрелял по шишета и ламарина. Вдигало се е шум, но никой от съседите не е обърнал внимание", обясни генералът къде според него е пропускът и на обществото.

През 2014 г. Ангелов си купил телефон на изплащане. Прокурорите обаче няма как да разберат, защото нямат достъп до кредитното досие на Ангелов.

Докато е издирван Ангелов си пуснал интернет. Спрял обаче да внася траншовете за телефона и го подгонила колекторска фирма. Тя завела изпълнително дело срещу Росен Ангелов в Софийския районен съд, показа проверка на “24 часа”. Срещу него има издаден изпълнителен лист, но той няма имущество и доходи. Странното е, че делото е заведено и спечелено в края на 2016 г., а договорът с мобилния оператор, който Росен е сключил и е просрочил задължението си, е в периода на издирването му - след 2009 г.

Самото дело е гражданско. Съдът не е разбрал, че Ангелов е търсен, за да лежи в затвора за блудство, тъй като по процеса не се прилага свидетелство за съдимост. Операторът, дал на Ангелов телефона на изплащане, пък проверява само кредитното му досие, затова не е разбрал, че извършва сделка с дирен за вкарване в затвора.

Единствените сделки с недвижими имоти на Росен Ангелов са от преди повече от 10 г. Тогава той е продал наследствена земя в землището на шуменското село Хитрино. Никога не е имал свой имот. Бил е регистриран в жилище в столичния кв. “Надежда” , където изнасилва студентка през 1997 г. Апартаментът обаче не е негов.

На пресконференцията в петък от МВР и прокуратурата разказаха, че той не е имал документи и не е излизал зад граница. Освен това няколко пъти са били получавани сигнали, че е забелязван, но от МВР не успяват да го хванат.

В събота полицията го търси в апартамента в “Надежда” и в блокове в кв. “Люлин” и “Дружба”. Там живеел негов познат, дирен от френските власти за кражба. Имаше и издирване в Самоков, чийто планини мъжът с прякор Горския човек обикалял.

Междувременно в тефтерчето на Кети, открито до кладенаца, в който бе трупът , полицаи намериха бележки как се смята изборният вот от парламентарните избори. (24 часа)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на нападетеля на ЦСКА Али Соу се разсъблече насред полето. 19-годишната Габриела позира с оскъдно облекло в поредната си предизвикателна фотосесия. Красавицата е облечена в нещо като бански, а пишните и форми преливат от него. Тя и Соу са задно от няколко месеца, а връзката, изглежда, се отразява добре на нападателя

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България