Френски депутат: Бързото развитие на зимните курорти в България е заплаха за нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6650462 www.24chasa.bg

Френският депутат Венсан Ролан от областта Савоя през 2006 г. е изготвил доклад до тогавашния министър-председател Доминик дьо Вилпен, озаглавен: “Предимства на зимните курорти - преразпределение на пазарите в условия на международна конкуренция”. В доклада се казва:

Възможно е бързото развитие на зимните курорти в България да се превърне в заплаха за френските курорти по отношение на контингента на чуждестранните туристи. От друга страна, потенциалът за привличане на френски туристи в България е по-слабо изразен. Трансферът на клиенти е особено изразен за Великобритания, чийто пазар прогресивно се преориентира към българските курорти, които британските туристи ценят заради ниските цени, глобалните продукти, посрещане и атмосфера. От друга страна, английският пазар е първият по търговско значение за Франция от международните пазари. За курортите, които традиционно масово разчитат на английските туристи, в краткосрочен план неблагоприятният ефект може да се окаже значителен. България също така се стреми да извоюва позиции и на пазарите на Балканите, като обедини и канализира потоците от тези страни.

Френският депутат е притеснен, че българските зимни курорти са изключително привлекателни за английските туристи. Той посочва, че според Държавна агенция по туризъм зимните спортове държат 20% от общия брой на тези туристи - около 800 хил. годишно. Те идват главно от Обединеното кралство, Русия, Гърция и Германия чрез посредничеството на туроператори. Последните цифри сочат, че рязко е скочил броят на туристите от Великобритания и Русия при обратна тенденция за туристите от Германия и Гърция. Основна отличителна черта на българските курорти е преобладаващото мнозинство на британски туристи, като сред тях мажоритарен дял имат хората със средни доходи.

Венсан Ролан

В доклада се изтъкват и големите потенциални възможности, които България има за развитие на зимния туризъм: територията на България е 48% планинска. В тези зони са концентрирани общо 227 общини, разположени между планинските масиви на Пирин, Рила и Стара планина. Релефът и структурата на тази планински масиви, близки до тези на Вогезите и Юра, позволява лесно оборудване с лифтови съоръжения. Ски зоната на България се състои основно от 4 курорта за зимни спортове: Банско, Боровец, Пампорово и Витоша - Алеко. Към тях следва да добавим и 10 по-скромни по размер и възможности обекти.

Ски зоните са добре оборудвани със сравнително модерно и качествено оборудване. Експлоатацията им е възложена на индивидуални оператори, които едновременно стопанисват и управляват и недвижимата собственост, хотелска база, ски училища, ресторанти и т.н.

В доклада се изтъква, че хотелската база в България е изградена в последните години и е с много добро качество. Депутатът пише още, че към настоящия момент предлагането в българските курорти е основно ориентирано към ските на писта, организирани от дружества, стопани на лифтовите съоръжения. Поради това то се характеризира с простотата на продукта, като допълва предлагането със странични услуги, свързани с почивка и релакс.

Останалите видове зимни развлекателни дейности, спортни или други, са много слабо развити, като например ски бягането, което е в ембрионален стадий. Инвестициите, необходими за изграждане на съответните съоръжения за тези дейности, често не са по възможностите на местно ниво. Алтернативи на ските най-често се предлагат от луксозните хотели, като например процедури спа и релакс, традиционни за България.

В доклада се критикува фактът, че към настоящия момент българската държава няма действаща национална стратегия и политика за реклама на курортите си в чужбина. Секторът все още не е истински структуриран.

Промотирането на българския туристически продукт основно се извършва от чуждестранни туроператори за сметка на местните такива, за които е трудно да работят в условията на ресурс, ограничен поради малкия брой курорти и лимитиран капацитет.

В края на доклада в изложението до министър-председателя Доминик Вилпен депутатът Венсан Ролан заявява успокоително, че въпреки огромния потенциал на България в зимния туризъм в скоро време може да се очаква развитието на българския туристически пазар да бъде ограничено под натиска на все по-строги нормативи, свързани с опазване на околната среда и нарастващите затруднения поради ограничени водни ресурси и недостатъчни и некачествени пътни съоръжения. Такава тенденция вече беше отбелязана в Полша, Чешката република и Словакия, пише още в доклада на френския депутат през 2006 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чаровната синоптичка Нора Шопова отмаря след изнурителен работен ден с половинката си пред широкия екран, видя "България Днес". В изискани тоалети Нора и приятелят й изгледаха един филм в киното на столичен мол, след което се отдадоха на интимна вечеря и сладки приказки в ресторант в търговския център.

С мощно лъскаво БМВ и любов към вестниците събра очите на шофьори на столична бензиностанция Минко Герджиков. Новият силен човек във футболният "Левски" явно се интересува какво пишат медиите за него след повторното му завръщане на "Герена" и дали някой ще припомни "Златния скункс", който му бе връчен заради проблема с презонирането на София и

Войната между нападателя на "Бетис" Хесе Родригес и бившата му половинка Аура Руис няма спирка. Двамата не спират да се плюят в медиите и да си правят мръсни номера след раздялата. Сега Хесе предприе нова стъпка във "военнните действия". Той даде майката на сина си на прокуратурата на Лас Палмас. Нападателят се жалва,