С грипа “Хонконг” се очаква епидемията, срещу “Мичиган” пък сме с по-слаб имунитет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6650463 www.24chasa.bg
Д-Р АНГЕЛ КУНЧЕВ

Носете хирургична маска само ако вече сте болен

Симптомите при всички са

еднакви - главоболие,

температура, кашлица

и болки в мускулите

Грип от щам H2N3 - “Хонконг”, може да причини епидемията у нас тази година. Това каза за “24 часа” д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Преди грипния сезон у нас специалистите следят какво се случва в южното полукълбо и по-специално в Австралия. През август, когато е зимният сезон при тях, бе пикът на грипната им епидемия. Водещ щам там е бил именно “Хонконг”, затова се предполага, че той ще разболее най-много хора и у нас.

Дали със сигурност ще е той, или другият щам “Мичиган”(ваксиналният щам на H1N1, познат като свински грип - б.а.), ще стане ясно може би още в края на тази седмица, а епидемията ще е в края на януари, обясни д-р Кунчев.

“Дотогава ще постъпят повече материали за изследване, ще се види как върви заболеваемостта и ще се очертае кой щам се среща по-често”, обясни той.

Всички щамове, които се очакват, са в състава на грипната ваксина тази година, така че тези, които са се ваксинирали, имат по-малък шанс да се разболеят, а ако се заразят, ще го изкарат по-леко.

“Щамът

“Хонконг”

е малко по-познат за обществото. Циркулирал е по-дълго време у нас и се очаква повече хора да имат имунитет срещу него, затова ако е той, би трябвало епидемията да е малко по-слабо интензивна. Ако е

новият “Мичиган” обаче, почти нямаме срещи с него и няма изграден обществен имунитет”, обясни инспекторът.

От началото на грипния сезон у нас са регистрирани 4 случая на “Мичиган” (свински грип), 12 на

щам “Ямагата”

и 1 на “Хонконг”. Последните години циркулацията на грип започва с щамове от тип В, какъвто е и “Ямагата”, с което се обяснява и по-големият брой регистрирани случаи досега.

Поради голямата си изменчивост почти всеки сезон грипът успява да вади нови щамове, с нов генетичен състав. При него се променят непрекъснато двата основни антигена, които са на повърхността на вируса - хемаглутинин (H) и невраминидаза (N). В зависимост кой тип е Н и N, има различни комбинации, съответно и различни ваксинални щамове.

Разлика за пациента, а и за лекуващия лекар обаче няма, тъй като клиничната картина, поведението и лечението протичат по един и същ начин. Симптомите са едни и същи - болки в гърлото, суха кашлица, тежест в белия дроб, главоболие, дразнене от светлина, болки по мускулите, ставите, на човек му се лежи и трудно става от леглото.

“Значение има за нас, за да знаем какво циркулира и да може да се направи поне някаква прогноза за предстоящата епидемия”, обясни д-р Кунчев.

От трите доказани досега грипни щама у нас известна разлика има при свинския грип. При епидемията от 2009 г., която бе предизвикана от ваксиналния щам “Калифорния” на свинския грип, се видя, че колкото и да е близка картината, има особености. Те бяха не по отношение на клиничната картина, а по-скоро на тежестта и засегнатите групи.

“По -бързо се развиваше пневмония при него и процентът на усложнения беше по-висок. Ние винаги казваме, че най-застрашени са хората над 60 години, малките деца и бременните жени, което е така, но специално при свинския грип (H1N1) страдаха повече тези в активна възраст. Първите тежки случаи, а след това и починали бяха на възраст от 20 до 40 години - млади, здрави хора, което е много характерно”, обясни д-р Кунчев.

Характерно за H1N1 и по-специално за “Калифорния” остана и това, че засяга и много хора с наднормено тегло. “Дали това ще се повтори и с наследника му “Мичиган”, е трудно да се каже”, допълни инспекторът.

Носете хирургична маска само ако вече сте болен

Добрата профилактика е един от основните начини, които предпазват от грипна зараза.

По време на грипния сезон е нужно да се внимава повече с кого и как разговаряме и в какви помещения седим. Заради студеното време често много хора се събират на едно място, стаите не се проветряват и това позволява на грипа по-бързо и лесно да се разпространи. Независимо дали сме навън, или на затворено място, е най-добре да се разговаря с хората на метър и половина разстояние.

Ръцете трябва да се мият по-често и със сапун, както и винаги да се носят антибактериални кърпички. Особено когато кихаме или кашляме в ръката си, веднага след това трябва да се дезинфекцира, за да не се прехвърлят бактерии по други повърхности.

Възрастните хора са едни от най-уязвимите от грип, затова в разгара на сезона е добре да ограничат контактите и да стоят повече вкъщи, съветва д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Носенето на хирургична маска от здрав човек не е препоръчително, защото след час, два се овлажнява от дишането и става пропусклива и неефективна. “Тя е по-полезна за вече разболелите се, за да не разпръскват вируса”, категоричен е д-р Кунчев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Треньор №1 на ХХ век на България Димитър Пенев представи биографичната си книга "Стратега" в Плевен. Човекът, извел националния ни отбор до четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 година, беше уважен от кмета на града Георг Спартански и някои от легендарните спортисти на града - футболистът Пламен Гетов и баскетболистът Цветан

Жан-Клод Ван Дам е герой не само в екшън филмите, но и в живота. Холивудската звезда го доказа с последната си постъпка - успя да убеди институциите в България и Норвегия да спасят живота на 3-месечната Рая. Кученцето беше заплашено от евтаназия, защото се оказа, че е пристигнало в скандинавската страна с фалшив паспорт