Защо всички обичат Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6650476 www.24chasa.bg
На германките се дължи бумът на бирите с различен вкус. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Германия, Франция, Италия, Испания, Гърция - чувате новини за тях всеки ден, но какво е важно и интересно да се знае за тези страни и нации. В поредица от материали на хора, които ги познават добре, “24 часа” ще разкаже за това и за българските общности там.

В сряда и четвъртък немците ходят на бар, у дома е срамно да се сервира купена храна

От “чудовището на Европа” до новата обетована земя. Германия изживя несравнима метаморфоза само в рамките на половин век.

Днес седем от десет европейци казват, че харесват Германия. От 2011 година насам тя неизменно е посочвана като една от държавите в света, в които всеки би предпочел да живее. Милиони го и правят и избират федералната република за своята нова родина.

Днес всеки десети от 80-те милиона жители в Германия е чужденец. Дали тази любов към нея се дължи на успешната ѝ икономика, или успешната икономика се дължи на тази любов? Как тази страна успя като феникс да възкръсне от пепелта си след Втората световна война и да се превърне в световен лидер, при това не само стопански, но и морален? По какъв начин децата и внуците на онези, които участваха или бяха неми свидетели на холокоста, изградиха съвременния бастион на общочовешките ценности?

И казано по-простичко – защо, по дяволите, след всичко извършено и изгубено днес германците съумяват да живеят толкова добре и всички отново ги обичат? 

Едно от най-упоритите клишета за германците е, че те са

дисциплинирани,

точни, работливи

Клишето възниква още през XIX век, когато Германия се изравнява с Великобритания по производителност. В днешно време производителността е почти равна на тази на САЩ, разликата е само 14% в полза на американците, които вече близо 200 години са шампион по производство. Днес made in Germany е гаранция за качество и е най-силното оръжие на германците срещу напиращите конкуренти от Китай. Всъщност историята на този печат е интересна – той се въвежда през XIX век по настояване на Великобритания, за да се различават некачествените по онова време немски от качествените британски. Made in Germany по онова време е нещо като Made in China днес – символ на недобре направена стока, много често плагиат.

Германия е една от страните в ЕС с най-ниска безработица – през ноември тя бе 5,3%. Доходите са високи, но и разходите никак не са ниски. Средно германците

получават между

2100 и 3700 евро

бруто. През последните години германците се сблъскват с два основни проблема – наемите стават все по-високи, покупателната стойност намалява, макар и само с 0,06% годишно. Германия има социално-пазарна икономика, което обуславя и сравнително високите данъци и социални застраховки. Облагането е семейно и може да бъде между 14 и 46% в зависимост от дохода. Наемите в големите градове се движат около 12-14 евро на квадратен метър с режийните, но без тока. Това означава, че едно четиричленно семейство плаща повече от 1400 евро наем, ако е в ново жилище в голям град и разполага с поне 100 квадрата.

Всъщност животът на обикновения германец се е променил драстично през последните 50-60 години. В първото десетилетие след войната Германия се възстановява от разрушенията и започва т.нар. икономическо чудо. Още през 1949 г. тя успява да достигне нивото на заплащане и продуктивност отпреди войната. През 1960 година БВП на страната се утроява, липсва достатъчно работна ръка и германците

канят първата

вълна от

гастарбайтери,

която така и не секва. 

През 50-те години в Западна Германия в семейството работи мъжът, а жената се грижи за децата и къщата. Работят само вдовиците от войната. Съпругите могат да изкарват пари само ако съпругът подпише официално разрешение за това. Чак през 1977 г. този закон е отменен. Чужденци почти няма до вкарването на първите работници от Южна Европа през 60-те г. Въпреки това бежанската вълна надхвърля 9 милиона – немци от източните територии, които бягат на Запад.

Колата все още е лукс, повечето немци се придвижват с велосипед. Разводът е срамно изключение. В неделя всички ходят на църква. Човек обикновено се пенсионира там, където е започнал работа, а семейството се основава на 20-25 години и остава заедно докрай.

Днес животът на германеца няма нищо общо с този на дядо му. Първо, той живее много по-дълго – средно 78,4 години. Второ – жените работят наравно и раждат по-малко деца. И трето – вече почти не съществува работно място, на което човек може да изкара целия си професионален живот. Хората сменят работа и градове, доучват, квалифицират се, остават поне веднъж безработни. Броят на браковете намалява драстично, опразват се и църквите. Вместо в неделя на църква съвременните германци ходят в петък и събота, а също и в сряда и четвъртък на бар. Според статистиката един

германец изпива

годишно 500

бутилки бира!

С еманципацията на жените първоначално пивоварните изпадат в криза. Преди мъжът след работа минава през кръчмата и пийва една бира с другари, а сега тича да сменя пелени и готви. През последните години обаче жените са тези, които вадят пивоварството от кризата – на тях се дължи бумът на бири с различен вкус.

Германците, съгласно клишето, са и добре организирани хора. Те непрекъснато организират дори и свободното си време и са нацията, която има най-много членове на спортни клубове, ловни съюзи, читалищни дружинки или благотворителни организации. Вероятно на тази организираност се дължи и фактът, че германците оглавяват класациите на посетители на бардаци. Автомобилът е издигнат в култ. Според едно допитване всеки десети германец

обича колата

повече от жената

51% изпитват повече гордост от автомобила, отколкото от националността си, а всеки втори може да си представи живот без смартфон, но не и без кола. 

Друга особеност на германците е, че наистина имат безброй правила и ги спазват ревниво. Само разделното изхвърляне на боклука е цяла наука и дори самите немци не я владеят докрай. Разделно се хвърлят не само пластмаси от биобоклук, но и зелени от бели бутилки, картон от хартия, биоотпадъци от храна и пръст от саксии, батерии, електрически предмети, лекарства – за всичко това си има отделни контейнери, до които обикновено трябва да пътуваш. Съвместният живот също е изтъкан от правила –

съседите

решават дали

може да

сложиш антена

на балкона, задължително участваш веднъж седмично в миенето на входа, ако не плащаш за чистач, след 22 часа е забранено да переш, да слушаш високо музика и дори да ходиш с обувки у дома. Кога можеш да ползваш флекса си, пише в интернет на страница с правила и забрани. Въобще Германия е и страна на забраните.

Имат си дори и списък с разрешени, не много разрешени и забранени обиди, които можеш да използваш към държавни чиновници. Примерно за “Парцал мръсен” глобата е в пъти по-малка от наказанието за “Никому ненужна пачавра”. 

Освен бира немците пият и кафе. Обикновено неделя следобед е посветена на срещи с роднини на чаша кафе и домашен сладкиш. За германската жена няма нищо по-срамно от това да сервира купена храна. Както във всичко останало, германците са шампиони и по домакинстване. Още са живи жените, които са прекарали целия си живот в ежедневно миене на прозорци като част от домашните им задължения. Днес дъщерите и внучките им нямат толкова време, че да лъскат стъклата ежедневно, но домашното готвене си остава задължително.

226 926 са българите в страната

Българите в Германия съставляват една от най-многобройните наши диаспори в Западна Европа. Според официалната статистика към 31 декември 2015 г. броят на българските граждани в Германия е 226 926 души, докато през 2005 година те са били само 39 153 души. Броят на българските студенти в страната през 2007 г. е бил 11 816 души, като те от години са втори по численост сред чуждестранните.

Българите в Германия обикновено се събират на доброволен принцип в свои клубове, които най-често са посветени на народните танци. Увеличават се и българските училища в страната. Те обикновено са съботни и в тях децата на български емигранти се учат да четат и пишат на български, а по-големите могат да учат и по българската програма, за да си издържат матурата у нас, ако решат.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи