Защо всички обичат Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6650476 www.24chasa.bg
На германките се дължи бумът на бирите с различен вкус. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Германия, Франция, Италия, Испания, Гърция - чувате новини за тях всеки ден, но какво е важно и интересно да се знае за тези страни и нации. В поредица от материали на хора, които ги познават добре, “24 часа” ще разкаже за това и за българските общности там.

В сряда и четвъртък немците ходят на бар, у дома е срамно да се сервира купена храна

От “чудовището на Европа” до новата обетована земя. Германия изживя несравнима метаморфоза само в рамките на половин век.

Днес седем от десет европейци казват, че харесват Германия. От 2011 година насам тя неизменно е посочвана като една от държавите в света, в които всеки би предпочел да живее. Милиони го и правят и избират федералната република за своята нова родина.

Днес всеки десети от 80-те милиона жители в Германия е чужденец. Дали тази любов към нея се дължи на успешната ѝ икономика, или успешната икономика се дължи на тази любов? Как тази страна успя като феникс да възкръсне от пепелта си след Втората световна война и да се превърне в световен лидер, при това не само стопански, но и морален? По какъв начин децата и внуците на онези, които участваха или бяха неми свидетели на холокоста, изградиха съвременния бастион на общочовешките ценности?

И казано по-простичко – защо, по дяволите, след всичко извършено и изгубено днес германците съумяват да живеят толкова добре и всички отново ги обичат? 

Едно от най-упоритите клишета за германците е, че те са

дисциплинирани,

точни, работливи

Клишето възниква още през XIX век, когато Германия се изравнява с Великобритания по производителност. В днешно време производителността е почти равна на тази на САЩ, разликата е само 14% в полза на американците, които вече близо 200 години са шампион по производство. Днес made in Germany е гаранция за качество и е най-силното оръжие на германците срещу напиращите конкуренти от Китай. Всъщност историята на този печат е интересна – той се въвежда през XIX век по настояване на Великобритания, за да се различават некачествените по онова време немски от качествените британски. Made in Germany по онова време е нещо като Made in China днес – символ на недобре направена стока, много често плагиат.

Германия е една от страните в ЕС с най-ниска безработица – през ноември тя бе 5,3%. Доходите са високи, но и разходите никак не са ниски. Средно германците

получават между

2100 и 3700 евро

бруто. През последните години германците се сблъскват с два основни проблема – наемите стават все по-високи, покупателната стойност намалява, макар и само с 0,06% годишно. Германия има социално-пазарна икономика, което обуславя и сравнително високите данъци и социални застраховки. Облагането е семейно и може да бъде между 14 и 46% в зависимост от дохода. Наемите в големите градове се движат около 12-14 евро на квадратен метър с режийните, но без тока. Това означава, че едно четиричленно семейство плаща повече от 1400 евро наем, ако е в ново жилище в голям град и разполага с поне 100 квадрата.

Всъщност животът на обикновения германец се е променил драстично през последните 50-60 години. В първото десетилетие след войната Германия се възстановява от разрушенията и започва т.нар. икономическо чудо. Още през 1949 г. тя успява да достигне нивото на заплащане и продуктивност отпреди войната. През 1960 година БВП на страната се утроява, липсва достатъчно работна ръка и германците

канят първата

вълна от

гастарбайтери,

която така и не секва. 

През 50-те години в Западна Германия в семейството работи мъжът, а жената се грижи за децата и къщата. Работят само вдовиците от войната. Съпругите могат да изкарват пари само ако съпругът подпише официално разрешение за това. Чак през 1977 г. този закон е отменен. Чужденци почти няма до вкарването на първите работници от Южна Европа през 60-те г. Въпреки това бежанската вълна надхвърля 9 милиона – немци от източните територии, които бягат на Запад.

Колата все още е лукс, повечето немци се придвижват с велосипед. Разводът е срамно изключение. В неделя всички ходят на църква. Човек обикновено се пенсионира там, където е започнал работа, а семейството се основава на 20-25 години и остава заедно докрай.

Днес животът на германеца няма нищо общо с този на дядо му. Първо, той живее много по-дълго – средно 78,4 години. Второ – жените работят наравно и раждат по-малко деца. И трето – вече почти не съществува работно място, на което човек може да изкара целия си професионален живот. Хората сменят работа и градове, доучват, квалифицират се, остават поне веднъж безработни. Броят на браковете намалява драстично, опразват се и църквите. Вместо в неделя на църква съвременните германци ходят в петък и събота, а също и в сряда и четвъртък на бар. Според статистиката един

германец изпива

годишно 500

бутилки бира!

С еманципацията на жените първоначално пивоварните изпадат в криза. Преди мъжът след работа минава през кръчмата и пийва една бира с другари, а сега тича да сменя пелени и готви. През последните години обаче жените са тези, които вадят пивоварството от кризата – на тях се дължи бумът на бири с различен вкус.

Германците, съгласно клишето, са и добре организирани хора. Те непрекъснато организират дори и свободното си време и са нацията, която има най-много членове на спортни клубове, ловни съюзи, читалищни дружинки или благотворителни организации. Вероятно на тази организираност се дължи и фактът, че германците оглавяват класациите на посетители на бардаци. Автомобилът е издигнат в култ. Според едно допитване всеки десети германец

обича колата

повече от жената

51% изпитват повече гордост от автомобила, отколкото от националността си, а всеки втори може да си представи живот без смартфон, но не и без кола. 

Друга особеност на германците е, че наистина имат безброй правила и ги спазват ревниво. Само разделното изхвърляне на боклука е цяла наука и дори самите немци не я владеят докрай. Разделно се хвърлят не само пластмаси от биобоклук, но и зелени от бели бутилки, картон от хартия, биоотпадъци от храна и пръст от саксии, батерии, електрически предмети, лекарства – за всичко това си има отделни контейнери, до които обикновено трябва да пътуваш. Съвместният живот също е изтъкан от правила –

съседите

решават дали

може да

сложиш антена

на балкона, задължително участваш веднъж седмично в миенето на входа, ако не плащаш за чистач, след 22 часа е забранено да переш, да слушаш високо музика и дори да ходиш с обувки у дома. Кога можеш да ползваш флекса си, пише в интернет на страница с правила и забрани. Въобще Германия е и страна на забраните.

Имат си дори и списък с разрешени, не много разрешени и забранени обиди, които можеш да използваш към държавни чиновници. Примерно за “Парцал мръсен” глобата е в пъти по-малка от наказанието за “Никому ненужна пачавра”. 

Освен бира немците пият и кафе. Обикновено неделя следобед е посветена на срещи с роднини на чаша кафе и домашен сладкиш. За германската жена няма нищо по-срамно от това да сервира купена храна. Както във всичко останало, германците са шампиони и по домакинстване. Още са живи жените, които са прекарали целия си живот в ежедневно миене на прозорци като част от домашните им задължения. Днес дъщерите и внучките им нямат толкова време, че да лъскат стъклата ежедневно, но домашното готвене си остава задължително.

226 926 са българите в страната

Българите в Германия съставляват една от най-многобройните наши диаспори в Западна Европа. Според официалната статистика към 31 декември 2015 г. броят на българските граждани в Германия е 226 926 души, докато през 2005 година те са били само 39 153 души. Броят на българските студенти в страната през 2007 г. е бил 11 816 души, като те от години са втори по численост сред чуждестранните.

Българите в Германия обикновено се събират на доброволен принцип в свои клубове, които най-често са посветени на народните танци. Увеличават се и българските училища в страната. Те обикновено са съботни и в тях децата на български емигранти се учат да четат и пишат на български, а по-големите могат да учат и по българската програма, за да си издържат матурата у нас, ако решат.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата на "Ювентус" Кристиано Роналдо няма да бъде подложен на съдебно преследване в САЩ по обвинения в изнасилване. Това обявиха от окръжната прокуратура в Кларк Каунти. Според властите няма убедителни доказателства за сексуално насилие над Катрин Майорга и случаят се прекратява. Срещу Роналдо започна разследване във връзка с обвиненията на

Изключително тежки работни дни има певицата Лилана. Изпълнителката, която от дълго време е извън светлините на прожекторите, бе заловена от топпапараците на "България Днес" да пазарува. За минути Лилана влезе в супермаркет, откъдето си взе здравословно мляко и кола, след което изхвърча с бърза крачка.

На пазар за гримове се впусна устатият коафьор Валентин Кулагин, видя "България Днес". Участникът във „ВИП брадър“ изпробва качествата на различни четки и мазила за украса на женските лица и видимо остана доволен от продукцията. Гримьорът, който казва, че Бог и майка му са го дарили с невероятен ген и няма нужда от почти нищо,