Христов помага да хванат Наглите, но едва ли куршумите са дошли от тях

https://www.24chasa.bg/novini/article/6652500 www.24chasa.bg
Петър Христов

Бизнесменът води в началото на декември 2007 г. в кабинета на вътрешния министър Цветан Цветанов Вальо Ихтиманския

Убитият в София бизнесмен Петър Христов е човекът, който помага да бъде разкрита бандата Наглите, която в продължение на 3 години отвлече 13 души, уби двама, поиска почти 40 милиона евро откуп и успя да прибере в крайна сметка над 3 милиона.

Христов, който в далечното минало е бил съдружник с разстреляния на остров Аруба Поли Пантев в бизнес с производство на млечни продукти, става причина за внезапния пробив в разследването срещу бандата след множество грешки на МВР преди това, които попречиха да се случат техните арести.

Антимафиотите имат шанс да разкрият Наглите още през януари 2008 г. Тогава

в София е

отвлечен

ученикът

Джорджио

Марков,

чийто баща Иво Марков бе застрелян две години по-рано в подземен паркинг в столичния кв. Хиподрума.

Веднага след похищението на ученика, който е държан общо 11 денонощия в плен, майка му Катрин посочва поименно пред служителите на ГДБОП имената на част от бандата. Тя дава самоличността както на силоваци, които физически нападат жертвите и ги пазят после, така и на шофьорите - автокрадци, които карат джиповете по време на атаките, а след това водят с есемеси кореспонденцията с близките им за откупите.

Групата в направлението Контратерор на ГДБОП, която работи по случая, обаче не предприема нищо съществено на базата на тези данни. Най-вероятно те смятат информацията от Катрин Маркова за несериозна. Този изключителен пропуск става причина за още 10 нападения на Наглите. Две от тях са неуспешни - на сириеца Салех Асил, известен като Бай Сали, и на автокрадеца Боби Фасула.

Други 8 души

обаче са

похитени от

Наглите,

а Юлиян Лефтеров-Кунгфуто е отвлечен и убит. Застрелян е и автокрадецът Иван Пайнавелов-Сапата - ключова фигура в бандата, участвал в много от нападенията и водил част от преговорите с близките на жертвите.

Точно 23 месеца след като ГДБОП не успява да прекрати поредицата от отвличания, благодарение на информацията от Катрин Маркова като от небето идва и разрешаването на този казус. Бандата е задържана, за да се спре поредицата от 13 похищения и период от 2 години и 7 месеца, в които шепа автокрадци и брутални грабители буквално се подиграват с цялата държава и с 60-хилядното Министерство на вътрешните работи.

Приносът на застреляния вчера в София бизнесмен Петър Христов в тази история е, че

прави връзката

между новия

екип

разследващи служители на ГДБОП и човек от престъпния свят, директно свързан с Наглите. Това е Валентин Михайлов-Ихтиманския, който участва активно в много от отвличанията и в охраната на част от жертвите на групата.

Връзката между Петър Христов и Михайлов пък прави Найден Недев, който е служител на бизнесмена, но и близък приятел с Ихтиманския, като дори участва в някои от първите удари на бандата, но по-късно заради приноса си за разкритията не е привлечен като обвиняем и свидетелства също като приятеля си.

Преди да се срещне с антимафиотите, Ихтиманския влиза в сградата на МВР на среща с тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. Той се озовава в пълна секретност в кабинета на министъра, без дори да е записан от комендатурата на входа.

Валентин Михайлов е бивш затворник. Така и не става ясна на 100 процента причината той да проговори и да се превърне в защитен свидетел по бъдещото дело срещу Наглите. Обикновено в тази роля влизат хора, които са арестувани и търсят сделка с правосъдието. В този случай обаче не е така.

Информацията от Вальо Ихтиманския е изключително ценна, защото освен имена той разкрива и част от къщите, в които жертвите са държани.

Срещата му

с министър

Цветанов

е в началото на декември 2009 г. А още на 17-и същия месец в полицейска операция с командоси от отряда за борба с тероризма са задържани общо 25 души.

Благодарение на показанията на Ихтиманския те успешно са свързани със силни веществени доказателства с по-голямата част от нападенията. От ключово значение е, че защитеният свидетел участва в отвличането на Михаил Краус, син на бившия транспортен министър Вилхелм Краус. Той е държан в тайна къща на бандата в село Гоз край София.

Там според защитения свидетел Прокопи

Културиста

реже пръста

на пленника,

за да сплаши близките да събират по-бързо парите за откупа. За нещастие на бандата почти 2 години след като прибират 300 хиляди евро за живота на Михаил Краус, антимафиотите намират в къщата изключително важни веществени доказателства срещу тух.

В изоставената къща е намерена известната книга “Изкуството на войната” на древнокитайския боен стратег и мислител Сун Дзъ. По нея след изследване в Института по криминалистика и криминология на МВР са открити отпечатъците от пръстите на жертвата Михаил Краус и на насилника Прокопи Културиста.

Много скоро след като Краус е освободен, на по чашка питие в ресторант в кв. “Симеоново” бандата решава да похити ученика Джорджио Марков, а човекът, който наема къщата за него в кв. Бункера, е именно Вальо Ихтиманския. Той участва и в последвалото отвличане на Венислав Величков, от чийто 41-дневен плен всеки от групата прибира по 30 хиляди евро, след като е отрязано ухото на жертвата.

По време на някои от следващите нападения Ихтиманския не е в България, а в Чехия. А след като се прибира, докато текат преговорите за похитения бизнесмен Киро Киров, той участва в процеси на разцепление в групата. Те

прибират цели

517 хил. евро за

живота на Киров,

но веднага след това Ихтиманския, както и автокрадецът Иван Пайнавелов-Сапата, изразяват мнение, че е време да се се спре с отвличанията.

Дни по-късно Сапата е примамен на среща в Плана планина и разстрелян не без участието на хора от самата банда. Екзекуцията му обаче няма връзка с напрежението между Наглите. Заради несъгласия с бандата обаче Валентин Михайлов-Ихтиманския не участва в последвалото отвличане на Борислав Атанасов, повече известен като Боби Мекото, както и в това на Румен Гунински.

Неговите показания по делото обаче са една от основните причини за тежките присъди в последвалия процес. Най-леко е наказанието на Любомир Димитров-Гребеца - 5 г., защото

дава показания

срещу

колегите си

Ивайло Ефтимов-Йожи, Прокопи Прокопиев-Културиста и Даниел Димитров-Релето получават по 18 г. затвор, защото доживотните присъди за отвличане срещу откуп са приети в закона малко след техния арест.

Междувременно, докато делото още не бе приключило, озовалият се на свобода благодарение на безумното ни правосъдие Киро Шкафа от бандата, беше застрелян между блокове в столичния кв. “Младост”. С надупчен от куршуми гръб, той успя да пробяга дълго разстояние в студената мартенска нощ на 2012 г. не само благодарение на мощната си физика, а и защото

се бе стимулирал

с кокаин преди

нападението,

както установиха по-късно съдебни медици.

Четири години по-късно пък се чу последно и за Ихтиманския. Оказа се, че той е бил задържан в България, докато тегли пари от чужди кредитни карти. Хванат е с “бели пластики”, а ощетените от него хора са в Словения, където картите им са били скимирани от наша банда.

В чужбина има и образувано дело по случая, но Ихтиманския се измъква от това обвинение, защото е човек на службите ни и помага да влезе в затвора една от най-бруталните банди в България.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

ЦСКА 1948 ще доиграе сезона във Втора лига и най-вероятно ще приключи съществуването си. Това разкри "Спортал". На проведеното събрание на клубните акционери е станало ясно, че перспективите пред "червените" не са добри. Футболистите ще завършат сезона. След това ще има нова сбирка, за да се реши окончателната съдба на клуба.

Димитър Бербатов не би се кандидатирал да управлява българския футбол, ако не е напълно готов за това. "Имам много амбиции, свързани с различни неща - каза той пред NOVA. - Да ръководиш целия футбол наистина трябва да си много готов. Да знаеш къде отиваш, как ще действаш, хората, с които ще работиш, защото не може да си сам. Да имаш съмишленици.

Жена е новият изпълнителен директор на Висшата лига. Сузана Динидж ще застане на поста от началото 2019-а. Тя ще замени Ричард Скъдамор, който бе начело на Премиършип 19 години. Динидж се превръща в първата жена, която заема толкова важен ръководен пост във футбола. Това на практика я превръща в най-могъщата жена във футбола и в британския спорт.