Прокурори отговарят на слуховете около убийствата в Нови Искър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6656119 www.24chasa.bg
Росен Ангелов СНИМКА: МВР

Разследващи дават брифинг за убийството на шестима души в Нови Искър. Този брифинг ще сложи край на спекулациите, че самоубилият се Росен Ангелов е извършителят на деянието, закани се вчера МВР-шефът Валентин Радев.

"Освен за шесторното убийство ще говорим и за самоубийството на Росен Ангелов. Последните дни чета медийни публикации, коитот иражират версии. Колкото повече чета, толкова повече някои от тези анализи ме забавляват", каза шефът на следствието и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов.

"С този брифинг искаме да сложим всички факти за случая. Преди да започнем днешния брифинг синтезирах всички основни въпроси и теории на конспирациите в медийното пространство. Няма да скрием никакви доказателства относно разследванията, които сме провели, стига те да не са следствена тайна", добави той. 

"У нас няма никакво съмнение кой е извършителят на шесторното убийство. Както стана ясно, спрямо Росен Ангелов бяха открити процесуални обвинения", каза още Сарафов. 

"Дали той самият е самоубит или се е самоубил сам, ще отговори прокурор Наталия Николова, която отиде лично на местопрестъплението", добави той.

"През цялото врем на разследването съм поддържал лично връзка с директора на Научноизследователски институт по криминалистика към МВР госпожа Добринка Маркова, с която сме обсъдили заключенията от експертизите от института по криминология", каза още Сарафов.

"Почти не считам за необходимо да коментирам доказателства за авторството на убийството. Едно и също оръжие е умъртвило Кети Кюхова и останалите петима души, със същото оръжие е умъртвен и Росен Ангелов, барутни частици от същото оръжие са открити и по Росен Ангелов. Иззети са дрехи на самият Росен Ангелов, по които категорично има кръв на Кети, както и на Неделчо. Не мисля, че тези доказателства са малко. За нас несъмнено извършител на шесторното убийство е Росен Ангелов", добави той и заяви, че самият Росен Ангелов категорично се е самоубил.

"Както вече стана ясно, на 7 януари беше открит трупа на Росен в изоставена постройка в местността Сърце. Беше назначена съдебно-медицинска експертиза, чието заключение показа, че смъртта на Ангелов се дължи на огнестрелно нараняване, причинено с един изстрел. Установено е сляпо завършващо прострелване в главата в слепоочието", каза окръжният прокурор Наталия Николова.

"Самоубийствато е станало вероятно в петък Последното влизане от таблета на Росен Ангелов е от 4-ти в изключително гнусни сайтове за детско порно", добави тя.

"При комплексната оценка направлението на изстрела дала категорично основание, че е възможно Ангелов да е възпроизвел изстрел в слепоочието със собствената си ръка, което е доказателство за самоубийството му", каза още Николова.

"Не се установяват охлузвания по горната част на лицето, тоест няма никакви данни за наличие на каквото и да е борба. По долните крайници има нараняване, което е с доста голяма давност - 10-15 дни. В тялото няма наличие на етилов алкохол, морфин, кокаин, хероин, тоест никакви упойващи вещества или лекарства", каза още окръжният прокурор.

"Тази експертиза дава заключение относно това дали е възможно едно лице да се самоубие. Това се съпоставя със всички останали доказателства за делото. На база комплексен анализ на доказателствата ние може да твърдим, че става дума за самоубийство. Това е просто човек, който е легнал и се е самоубил", добави Борислав Сарафов.

"Заглушителят е направен саморъчно по схема, която той самият е видял от интернет. Направен е заглушителят от маслен филтър. Идентичен маслен филтър има в гаража, където той е живял", каза Сарафов.

"По време на предишния брифинг ние не знаехме какви можеха да са действията на Росен Ангелов, още беше жив. Сега можем да кажем - мотивът за убийството е смесен - както емоционален, така и финансов. Кети се е занимавала с почистване на домове на заможни българи в София и околностите, а Росен Ангелов е искал да ограби някои от тези домове. Именно това е причината за разрива в отношенията на двамата. Росен е искал ключове и достъп до алармените системи на някои от тези домове. Кети е разбрала, че любовта му не е била съвсем безкористна. Именно затова са били заличени всички свидетели. Искал е да заличи всички следи към него. Той е убил семейството на Кети, защото след смъртта й именно те са заинтересовани от разследване", добави той.

"Човекът, който е видял Росен Ангелов на 1-ви януари, не е имал мотив да отиде в близко РПУ и да свидетелства за това. Според нас ДНК анализът е неопровержимо доказателство за престъпление. Още през август 2007 Росен Ангелов има направена полицейска регистрация, когато са взети негови ДНК проби. Оттам имахме ДНК материал за сравнителен анализ. ДНК анализът беше извършен бързо, защото това беше приоритетна задача, по която работеше целият експертен състав. Не е далеч от действителността това, което гледате в много сериали и филми по телевизията. Отново искам да подчертая тяхното значение. 48 часа от изземването до анализът е достатъчно време", каза още Сарафов.

"Действията на Росен Ангелов - тежък социопат, не бихме могли да вникнем в емоционалните му мотиви за тях. Никой нормален човек няма да убие ей така 6 души. Хронологично първо е убийството на Кети", добави шефът на следствието.

"С оглед всички факти мога да ви кажа, че убийството е станало в тъмната част на денонощието на 31-ви срещу 1-ви. Евентуално първото убийство е станало след 19,30 часа в района около къщата, където е намерено семейството. Кети Кюхова е излязла да разходи кучето си и около 23 часа е извършено и петорнотоо убийство. Тялото на Кети е изхвърлено след това. Роднините на Кети са я търсили през времето, когато я е нямало. Росен Ангелов е превозил тялото на Кети с джипа. Той е знаел къде Кюхова разхожда кучето", каза главният разследващ полицай в СДВР Стойно Цветков.

"Освен хората, които са убити в къщата, не е имало други хора и свидетели. Има доказателства по делото, че семейството е било притеснено, че Кети е излязла и не се е прибрала. Имаме доказателства и, че до 23 часа семейството е било живо. От доказателствата е ясно, че Росен Ангелов обичайно е носил с раница, в която е носил дрехи. Той е оставал да нощува по различни места. Именно в тази раница са били дънките, по които сме установили кръвта на жертвите и днк на Росен Ангелов", каза градският прокурор Емилия Русинова.

"Тефтерът все още не е ясно как е попаднал там, предполагаме, че е изхвърлен", каза Цветков.

"Някои от цифрите в това уравнение може би ще останат неизвестни за нас докрай. За нас обаче е от изключително значение кой е извършителят на престъплението. За разлика от конспиративните теории ние можем да боравим само с факти. От 3-ти до 5-ти сме издирвали лицето Росен Ангелов. Районът беше разделен на квадранти и бяха претърсени методично. След като не сме го установили, следовите кучета не са ни дали местонахождението. Огледът на къщата, в която е живеел, беше направен сутринта на 4-ти. В рамките на цялото разследване сме работили с оперативни източници на информация. Аутопсията дава данни, че смъртта е настъпила в петък. Това е близък район, ако гледате по въздух. Всъщност това е пресен район и е много трудно достъпен.", каза Сарафов.

"ДНК на Росен Ангелов е иззето още 2007 година. Оперативно установихме кой е извършител. Направихме претърсване на местообитанието- този гараж. Там установихме дрехи на Росен Ангелов, по които установихме ДНК, както на Кети, така и на Неделчо. Ние знаехме кой е убиецът още след 24 часа, но го доказахме след 48 часа", добави той.

"Доказателствата бяха категорични, че Росен Ангелов е извършител на деянието. СРС-та използвахме, за да опитаме да издирим местонахождението му чрез GPS-локализация", каза Русинова.

"Хронологията на телефона е изтрита, последна интернет дейност има от таблета с влизане в сайтове с детска порнография", добави Стойно Цветков.

"Ангелов е издирван в цяла България. Направих си труда да проверя действията извършени по присъдната преписка. Всички необходими и възможни действия са били приложени към лицето Росен Ангелов. В момента, когато е трябвало да се изпълнява присъдата му, законодателството ни беше друго. Възможността за укриване на лицето е пресечена с промяната на законодателството", каза Русинова.

"Като цяло къщата от установените до момента данни е незаконна постройка. В целия този район има около 500 къщи, повечето от които необитаеми, особено зимата. Очевидно това е един благодатен за незаконно настаняване регион. Направено е незаконно прекачване към електропреносната мрежа. Интернет е ползвал през устройство, наречено бисквитка. Къщата е без административен адрес. Престъплението с блудството е било в същата махала, но не знам дали е било в същата къща", каза Сарафов.

По повод убийството на бизнесмена Петър Христов Сарафов заяви: "В момента се работи по горещи следи, изнасянето по обстоятелствата по това дело, не е разрешение, защото това би опорочило следствените действия. Изнасянето на информация по този казус ще навреди на разследването и е недопустимо. Не мога да си позволя лукса да говоря версии и конспиративни теории."