Протест на всяка крачка за откриването на европредседателството в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6656676 www.24chasa.bg

Освен 9-те заявени митинга блокада около Народния театър за церемонията утре и край НДК в петък

Центърът на София ще е блокиран почти напълно днес, защото освен пристигането на официалните делегации за откриването на българското председателство ще има и девет протеста.

Това стана ясно от изявления на зам.-шефа на СДВР Антон Златанов и зам.-кмета по транспорта на София Евгени Крусев.

Протестите ще създадат повече проблеми за гражданите от откриването в Народния театър, каза Златанов.

Протестиращи ще има от храма “Александър Невски” до “Руски паметник”. А шествията дори щели да се пресичат с пътищата на кортежите на официалните гости на председателството. Заради това полицията помоли софиянци да не влизат с коли в центъра днес, за да не попаднат в блокади.

Първият протест ще е от 11 до 12 ч. Той е за правата на пенсионерите и се организира от Софийски социален форум. Пенсионерите ще се съберат в градинката между парламента и Софийския университет.

От другата страна на парламента - до паметника на Цар Освободител, от 11 до 13 ч протест са заявили и от Сдружение за защита от насилие в подкрепа на Истанбулската конвенция.

В 16,30 ч започват и протестните действия на полицейските синдикати. Те ще продължат до 19 ч. Полицаите ще протестират на няколко места. Според различни информации те са: бул. “Брюксел”, около Народния театър, парламента и Орлов мост. Според други данни локациите ще са: на спирката на Окръжна болница в посока центъра, при паметника на Съветската армия и при улиците “Гурко” и “Княз Александър I” от страната на Телефонната палата.

Митинг от 17 до 19 ч е заявила “Гражданска инициатива за суверенитет на България и държавите по света”. Той ще е на площада от южната страна на храма “Св. Ал. Невски”.

Шествие с митинг в подкрепа на решението на правителството за втори лифт в Банско ще се проведе от 18 до 20 ч. Организатори са сдружение “Бъдеще за община Банско” и “Природа за хората и регионите”.

Шествие на “ВВФ Дунавско-Карпатска програма България” ще има и против същото решение на кабинета, но от 18,30 до 20,30 ч.

Едното шествие ще започне от 18 ч. Сборният пункт е на бул. “Витоша” и ул. “Хан Аспарух”. То ще се движи по маршрут: бул. “Витоша”, пл. “Независимост”, бул. “Дондуков”, ул. “Г. С. Раковски” и ще стигне до площада пред храма “Св. Ал. Невски”.

Второто шествие започва в 18,30 ч. Сборният пункт е при паметника на Патриарх Евтимий. В 19 ч то ще тръгне по маршрут: бул. “В. Левски”, ул. “Ген. Гурко”, ул. “Г. С. Раковски”, бул. “Патриарх Евтимий”, Петте кьошета и ще стигне до пл. “Руски паметник”.

Заявените протести и шествия са 9, от които 3 са индивидуални мероприятия. Няма засичане на маршрути и локации при провеждане на мероприятията. Проведени са срещи с всички организатори и не е допуснато засичане на протестите и шествията, обясниха от Столичната община. Хората, които ще посещават изложби и концерти в НДК в следващите 6 месеца, трябва да си предвидят време за минаване на проверки, каза пък шефът на сигурността на двореца Лъчезар Милушев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тончо Токмакчиев изненадващо за мнозина се появи по 7/8 ТВ на Слави Трифонов в сряда вечер. Комикът гостува във "Вечерта на Бенда". Предаването бе посветено на един от първите албуми на "Ку-ку бенд". В него дейно участие взима и Токмакчиев. Сред шеги и спомени той изпя три от песните, сред които и големият хит Sweet chalga in time ("Стар крадец си

Бившият вече капитан на "Левски" Живко Миланов се отдаде на планински туризъм. Той започна походи из планините по препоръка на лекарите, които му откриха заболяване, свързано с белия дроб. Именно това бе и причината Жиката на окачи официално бутонките. Той не е спрял да бъде активен и тези дни обикаля из върховете на Пирин

"По-добре да мия чинии в Америка, отколкото да се доказвам като най-добрия в света за България!" С тези тежки думи легендарният щангист Антонио Кръстев окончателно прекрати своята кариера преди 29 години. Двукратният световен и европейски шампион почина този четвъртък след катастрофа с личния си автомобил в Минесота