Доналд Туск с реч на български език в Народния театър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6656693 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов зае председателското място на масата. Министрите му пък можеха да го виждат на големи телевизионни екрани. СНИМКА: Йордан Симeонов

Полицаи и чистачки с нови униформи около НДК

Министерски тест за председателството - всичко работи, увери се на вчерашното си изнесено заседание кабинетът

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще говори изцяло на български език при тържественото откриване на нашето председателство на Съвета на ЕС.

Началото му ще бъде дадено тази вечер с концерт в Народния театър, на който са поканени над 300 гости.

Речта на Туск за откриването ще е първа и ще бъде изнесена изцяло на български език и

полякът я

упражнява

от няколко

седмици

След него ще говорят президентът Румен Радев, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европарламента Антонио Таяни, а последен ще е премиерът Бойко Борисов.

Правителството вече направи тест на зала 3 на НДК, където в следващите 6 месеца ще се срещат европейските министри и премиери. Там се проведе вчера заседанието на кабинета. Целта беше правителството да се увери, че след ремонта за 45 млн. лв. всичко в НДК работи и е готово за откриването в петък. Тогава в двореца на културата съвместно ще заседават Европейската комисия и българското правителство.

“Да тестваме залата, е цялата идея за преместването на заседанието днес. Ще започнем с точки 16 и 17, затова съм поканил и ректорите на СУ”, обясни в началото на заседанието Борисов. Става дума за отпуснатите допълнително средства на Софийския универститет, както и сградата на бул. “Черни връх”.

Премиерът

влезе в зала 3

с 15-ина минути

закъснение

и седна на стола, който е отреден за председателстващия съветите на ЕС. (Виж по-долу схема кой европейски лидер къде ще седи около софийската маса.)

Докато чакаха министър-председателя, останалите членове на правителството с интерес разглеждаха подготвената за председателството зала 3. Самото им заседание продължи едва половин час. След него Бойко Борисов веднага напусна НДК, но не и останалите членове на правителството, защото ресорната министърка

Лиляна Павлова

организира тур

на колегите си

да видят и другите ремонтирани части от двореца.

Тотално излъскан бе районът пред НДК. Около двореца обикаляха служителки на чистотата с чисто нови якета. Полицаите, ангажирани с охраната на председателството, пък са получили нови униформени полари, за да ги пазят в студа.

На 6 месеца премиерите в Европейския съвет си сменят местата

На всеки шест месеца премиерите и министрите на 28-те държави от ЕС сменят местата си около масата на съвета.

При Европейския съвет - когато се събират министър-председателите, на главното място седи Доналд Туск, а до него е върховният представител за външната политика Фредерика Могерини. Вдясно от нея е страната председател, т.е. в следващите шест месеца там е мястото на Бойко Борисов. Следват държавите по реда на техните предстоящи председателства. Заради това до Борисов ще седи канцлерът на Австрия Себастиан Курц. До него пък ще е премиерът на Румъния Михай Тудосе.

Вляво от Доналд Туск пък е страната, чието председателство е приключило, в този случай това е Естония.

Точно срещу Доналд Туск са креслата на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и на председателя на Европарламента Антонио Таяни.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На море семейно си изкарва почивката бившият депутат Добромир Гущеров, видя "България Днес". Милионерът е заедно със съпругата си, дъщеря си Мартина и нейния годеник, футболиста Димитър Евтимов, край морето. Преди да се отправи към плажната ивица, фамилията сяда в заведение край брега за чаша освежаващо кафе

Любопитна и провокативна реклама заснеха заедно най-сексапилната спортна репортерка в Италия Дилета Леота и голямата звезда на "Милан" Златан Ибрахимович. Двамата застанаха зад камерата в клип на популярна компания за индивидуални фитнес тренировки. За целта красивата италианка нахлузи боксови ръкавици и започна да удря плочките по корема на

След уморителни репетиции фокусникът и актьор Ненчо Илчев се прибира към дома, видя зоркото око на "България Днес". Артистът е забелязан на столичната улица "Г.С. Раковски", където, дегизиран със слънчеви очила, преминава лежерно около минувачите. Въпреки че е навън, Илчев има отлични маниери и дори когато кашля, слага ръка пред лицето си. Браво