Горския искал от Кети помощ за обири, тя го зарязала и затова убил шестимата (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6656727 www.24chasa.bg
Росен Ангелов

Шесторният убиец Росен Ангелов искал от любовницата си Кети Кюхова ключове и кодове от аларми за домовете на заможни софиянци, които тя чистела. Жената отказала и го зарязала и това е основната причина за трагедията, разиграла се в навечерието на Нова година, съобщи на пресконференция зам. главният прокурор и шеф на следствието Борислав Сарафов.

Прокуратурата покани журналистите, за да опровергае слухове и спекулации в публичното пространство.

Той обясни, че по панталоните на Ангелов е открита кръв от Кети Кюхова и от мъжа ѝ Неделчо Юнаков, както и биологични следи на самия убиец.

“Ние имаме негова ДНК още от 2007 г.”, каза зам. главният прокурор. “Такива експертизи стават бързо, гледали сте и по филмите”, поясни Сарафов за това колко време отнема изготвянето на професионалното заключение. Той

потвърди

информацията, която

“24 часа” съобщи

още в петък, че

разследващите са

стигнали до Ангелов

след показания

на свидетел

Горския признал пред него, че планира убийствата на Кети и Неделчо. Именно след като разпитали мъжа, криминалистите тръгнали да търсят Ангелов и в къщата, която обитавал в Луково, открили панталоните му, напоени с кръвта на Кети.

След като намерили тялото на Ангелов в друга вила в Луково, прокурорите назначили няколко експертизи. Съдебномедицинската отговорила положително на въпроса възможно ли е Горския сам да е дръпнал спусъка. “Добавяме този отговор към други доказателства като намерените по ръцете му барутни частици и пистолета, който държи”, обясни Сарафов. Той изчете заключението на медиците, че

по тялото на мъжа

няма следи от

насилие, а само една

стара драскотина

на крака

“Всички тези данни говорят категорично, че Ангелов сам е дръпнал спусъка и се е самоубил. Те отричат конспиративните теории в интернет, че мъжът е бил убит, а самоубийството му инсценирано”, каза шефът на следствието. Той и главният разследващ полицай в СДВР Стойно Цветков посочиха, че Кети е била убита първа след 19 часа на 31 декември, докато е разхождала кучето си. Неделчо се е притеснил за жена си. Останалите са избити между 23 и 0,15 часа. Росен Ангелов най-вероятно се е самоубил на 4 или 5 януари. Той е гледал детско порно след убийствата, потвърди Сарафов информацията на “24 часа”.

Румен Радев: Имаме закони срещу домашното насилие, но не ги прилагаме

Виждате, че случаят в Нови Искър показа, че един педофил с ефективна присъда може да вилнее години при пълно безразличие на местна власт, държавни институции. Това е много сериозно. Ние и сега имаме закони, които защитават и правата на жените, на децата и срещу домашното насилие, но не можем да ги приложим явно както трябва”, посочи президентът Румен Радев. Той добави, че България бърза да поема международни ангажименти, без да знае за какво точно става дума и без задълбочен дебат”.

“Това е безотговорно. Борбата срещу домашното насилие и насилието върху жени би трябвало да се води от полицията, от съда, тук и сега”, завърши президентът.