Посланикът ни в Белгия: Без съпричастност Европа би била изгубена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6658414 www.24chasa.bg
Посланикът на България в Белгия Мая Добрева СНИМКА: Архив

Без съпричастност Европа би била изгубена - с това заглавие вестник "Либр Белжик" представя днес интервю с посланика на България в Белгия Мая Добрева, посветено на българското председателство на Съвета на ЕС, предаде БТА.

По въпроса с миграцията посланикът отбелязва, че нашата страна никога не е отказвала съпричастие и е одобрила всички решения на ЕС, включително за разселването на мигрантите по квоти. Бихме искали солидарността да бъде в центъра на разговора, тя е в сърцевината на нашето единство, добавя Добрева. По нейните думи не е нужно отделните държави да бъдат сочени с пръст и наказвани, а би било по-добре да бъдат убеждавани.

Попитана за българската позиция по предложението на Европейската комисия за лишаване на Полша от право на глас в ЕС, посланикът уточнява, че това е дълга процедура. По нейните думи, ако бъде приложена, това не би било добре нито за ЕС, нито за наказаната страна. Естествено, ще подкрепим ЕК. Всяка страна от ЕС се обвързва със спазването на основните принципи и това би трябвало да бъде отправна точка в диалога, добавя тя.

За отношенията Изток-Запад в ЕС Мая Добрева коментира, че това разделение е отпаднало преди четвърт век и не е част от дневния ред на председателството. По нейните думи "изток" и "запад" вече са географски, а не политически понятия.

По отношение на Западните Балкани посланикът отбелязва, че младите поколения в тези страни вече не са проевропейски настроени, а стават евроскептични. Важно е да закриляме този регион от опитите на други актьори да влияят на европейското им развитие и да накараме правителствата на Балканите да приложат реформите в подготовка на присъединяването (към ЕС), допълва посланик Добрева.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи