Хайка за избягали бандити след труповете в Нови Искър (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6658642 www.24chasa.bg
ХРИСТО ТЕРЗИЙСКИ

МВР обяви масирана акция за издирването на престъпници, които се укриват от правосъдието, съобщи главният секретар на МВР Младен Маринов по време на заседание на вътрешната комисия в парламента в четвъртък.

Акцията е разпоредена във връзка с убиеца от Нови Искър Росен Ангелов, който има влязла в сила присъда от 2009 г., но не е лежал в затвора, защото се е укрил и не е бил намерен от властите. Полицията в страната ще издирва както бандити, които трябва да лежат в затвора, така и хора, които са заподозрени или обвиняеми за различни престъпления.

По случая с издирването на Росен Ангелов също е разпоредена проверка. От думите на главния секретар и на директора на националната полиция Христо Терзийски стана ясно, че той първо е издирван от органите на Министерството на правосъдието, за да го отведат в затвора.

След като не са го открили на адресите му, започнало да го издирва МВР, но без успех.

“Нужни са законодателни промени, които да ни дават възможност да използваме СРС за издирване. Сега нямаме такава”, каза Христо Терзийски.

94 са убийствата през 2017 г., 93 от тях са разкрити, отговори той на въпрос от депутата на БСП Димитър Стоянов. За неразкритото убийство МВР има информация, че вероятният извършител е с ментални проблеми.

41 бегълци от правосъдието е издирвало МВР през 2017 г. заради влезли в сила присъди, а през 2016 г. са били 66-има, сочи справката на полицията. Търсени са още 317 с мярка “задържане под стража” по досъдебни производства. Задържани са 386, които са се отклонили от ареста, включително и през минали години.

Общо с натрупване от минали години числото на издирваните бегълци заради влезли в сила присъди е 511. Такива са Братя Галеви и убиецът от “Соло” Илиян Тодоров. МВР е работило и по 2647 безследно изчезнали през 2017 г., като повечето са деца. Числото е голямо, защото в тази бройка са и чужденците, включително и бежанци.

Кражбите на коли например са намалели с 30% през 2017 г. в сравнение с 2016-а, каза главният секретар на МВР Младен Маринов. Намаление има и при кражбите, въпреки че остават проблем в цялата страна.

За използването на тежковъоръжени полицаи в операцията по издирването на Росен Ангелов Маринов каза, че е дала резултат и е била необходима, за да се гарантира сигурността на хората.

Във връзка с убийството на Петър Христов, който е помогнал на МВР за разкриването на Наглите, главният прокурор Сотир Цацаров каза, че Бюрото за защита на свидетелите досега не е допуснало посегателство. Христов обаче не е бил включен в тази програма. Той спомена, че в последните дни също се е работило по случая със заплахи към магистрати във връзка с оправдан и пуснат на свобода, визирайки Емил Милев - Крокодила, който редовно сипеше закани към съдии и прокурори. (Какво каза още Цацаров - виж в карето).

Директорът на полицията Христо Терзийски пък разказа за предотвратена поръчка за убийство на столичен полицай, който е работил по разкриване на тежко престъпление. Поводът бе въпрос на депутата Веселин Марешки дали МВР има информация за готвени покушения срещу хора, помагали на МВР.

Сотир Цацаров: Убийствата нямат връзка с председателството

“Убийството на Петър Христов е нагло посегателство в центъра на София.Това тежко престъпление, както и стрелбата по данъчния инспектор Иво Стаменов, са планирани и са извършени в момент, когато това е било възможно. Нямат връзка с европредседателството”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров на заседанието на вътрешната комисия, където бяха обсъдени и мерките за сигурност в столицата.

Цацаров добави, че се разследват всички версии за убийството на бизнесмена Христов, включително и тези за приключилите вече съдебни дела “Наглите” и “Килърите”. За охраната на европредседателството има изключително добра координация между прокуратурата и МВР, отбеляза главният прокурор.