В София ще се строят нова болница, хотели и жилищни комплекси

https://www.24chasa.bg/novini/article/6658649 www.24chasa.bg
Здравко Здравков

Най-голям инвеститорски интерес има към района около бул. “Черни връх”, каза главният архитект Здравко Здравков

Болница, няколко хотела, логистичен център и цял куп жилищни комплекси ще се строят в София през тази година.

13 обекта с разгъната застроена площ над 10 000 кв. м са получили разрешения за строеж от 1 януари до 15 ноември 2017 г., сочи справка на общинското направление по архитектура и градоустройство по искане на “24 часа”. Очакванията са, че самото строителство ще започне през тази година, а за някои от обектите дейностите вече са стартирали.

Нова

многопрофилна

болница с

отделение за

продължително

лечение

и рехабилитация, диагностично-консултативен център, офиси и подземен гараж ще се строи в “Манастирски ливади-запад”. Обектът е с 18 962 кв. м РЗП, а проектът е на д-р Христо Мазнейков, собственик на частната болница “Св. София”.

Логистичен център с РЗП 14 585 кв. м ще се изгражда в Бусманци. Там ще има административна сграда, хале за претоварване, складови халета и паркинг.

Разширения са планирани в “Бизнес парк” - с една сграда, и в “София тех парк” - с 2.

През 2019 г. трябва да е готов многофункционалният комплекс “Гаритидж парк” срещу “Бизнес парк”, който вече се строи. Мащабният жилищен и бизнес комплекс е разположен на 165 000 кв. м и включва офиси, апартаменти, парк с езеро, детски и спортни площадки, училище, спортен център с басейн, супермаркет, ресторанти и др. В края на 2017 г. стана ясно, че

там ще е и

новата зала на

волейболния

клуб “Левски

София”

Инвестицията в огромния комплекс ще е около 200 млн. евро.

На различни процедурни етапи са проекти за три хотела - на мястото на сервиз “Изток”, 80-метрова сграда на бул. “Т. Александров” срещу “Макдоналдс” и в “Люлин”, където се планира първата висока сграда от контейнери. Не е ясно обаче дали самото строителство на обектите ще стартира до края на годината.

Иначе с разрешение за строеж са десетина проекта за офис сгради, жилищни комплекси и многофункционални обекти. Те са в кварталите “Витоша ВЕЦ-Симеоново”, “Младост 4”, “Манастирски ливади-запад” и др. В някои от тях се предвиждат хотели, спацентрове, автокъща с шоурум, многофункционални зали и спортно-възстановителен комплекс. Очаква се внасяне на проект за нов жилищен комплекс на мястото на “Балканкар”.

От десетте

проекта за

небостъргачи

единственият,

който вече

се строи,

е 202-метровият “Скай форт” на бул. “Цариградско шосе” до “Интер експо център”. 44-етажната офис кула ще е до

“Капитал форт”,

която в момента

е най-високата

сграда

в столицата със своите 126 метра.

В съда са проектите за “Парадайс тауър” (215 м), този в “Борово” на мястото на магазин “Мартинели” (77 м) и за спорната 44-етажна сграда на НИКМИ в “Стрелбище”.

През 2018 г. се очаква да започне строителството на “Гранд каньон” с 3 кули на турската компания “Гаранти коза” в “Младост”. Другият мащабен проект на компанията - “Град в града”, с 4 сгради до “Пирогов” все още е на фаза градоустройство. Засега няма движение по идеята за 125-метрова сграда на бул. “Н. Мушанов” и ул. “Житница”.

В ход е и строителството на 19-етажна жилищна сграда в “Овча купел”.

“В момента най-голямата концентрация на намерения за строителство е около бул. “Черни връх” и мол “Парадайс”.

Това е районът с най-голям инвеститорски интерес, като там се планират различни обекти, основно сгради със смесени функции”, обясни за “24 часа” главният архитект на София Здравко Здравков.

През 2017 г. НАГ и 24-те районни администрации в София

са издали общо

1319 разрешения

за строеж,

докато през 2016 г. броят им е бил 1987. Най-големият бум на строителството според справката е отчетен през 2007 г. - с 5034 влезли в сила разрешения.

Иначе през 2018 г. извън пътните ремонти

сред по-големите

общински обекти

ще са

преустройството

на старата

топлоцентрала

на НДК в Център

за съвременно

изкуство,

строителството на 8 детски градини, цялостното обновяване на 26 училища и забавачки, четири ученически многофункционални спортни зали и мащабният проект за обновяване на част от центъра.

Завод на “Софарма” ще

се издигне в “Надежда”

Нов завод в столичния район “Надежда” ще строи “Софарма” АД.

Плановете са изграждането на новия лиофилен завод да стартира през първата половина на тази година. Застроената площ ще е около 3000 кв. м, обясниха от компанията.

Предвижда се сградата да бъде на два етажа и да включва както производствени, така и сервизни помещения, които са особено важни за този най-висок клас чистота на производство. Те осигуряват необходимата пречистена вода, влажност, чистота, температура и налягане на въздуха във вътрешната производствена среда. В новия завод ще бъдат разкрити допълнителни работни места, а инвестицията се очаква да бъде около 30 милиона лева, казаха от “Софарма” АД. С изграждането на завода компанията ще удвои капацитета на сегашните си производствени мощности и така ще осигури достатъчни количества от животоспасяващия болничен продукт метилпреднизолон.

Концертна зала

до Централна гара

Конкурс за концепция за развитието на площада пред Централна жп гара в София ще обяви тази година общинското направление по архитектура и градоустройство.

Проектантите трябва да предложат идеи как да се развие мястото и то да стане привлекателно за хората. Става дума за 12 дка общински терен.

Една от идеите е на мястото на старата автогара да се направи концертна зала. Съоръжението трябва да е многофункционално, за да привлича публика постоянно. Как точно може да се случи това, ще стане ясно след провеждане на конкурса.

Според главния архитект на София Здравко Здравков районът около Централна жп гара има огромен потенциал, който трябва да се развие, защото е близо до центъра и е добре обезпечен с всякакъв вид градски транспорт.

Решено! Само две зони в столицата за небостъргачи

Край на възможността в ъглови

имоти да се строи без ограничение

в размера на сградите

РУМИНА ДИМИТРОВА

Само две ще са зоните, в които ще се строят небостъргачи в София, а в центъра няма да се изграждат сгради, по-високи от 50 м. Това предвиждат промените в Закона за устройството и застрояването на Столичната община, които депутатите приеха на първо четене в четвъртък.

Небостъргачи ще се строят

само в източния и в

западния край на града

- след 7-и км при бул. “Цариградско шосе” и при бул. “Царица Йоанна” и околовръстния път в “Люлин”. Местата са избрани заради добрата транспортна обезпеченост и защото билдингите няма да пречат на гледката към Витоша. В сититата няма да има ограничение на височината, но плътността и интензивността на застрояване ще се доказват с подробен устройствен план.

С новите правила се въвеждат ограничения за височината на сградите в целия град. В кварталите максималната възможна височина ще е 75 м, в комплексните градски центрове - до 125 м, а извън околовръстния път - до 15 м.

Въвежда се изискване при подробни устройствени планове за сгради за обществено обслужване с РЗП над 20 000 кв. м и или височина над 75 м да се доказва транспортната обезпеченост на терена. Заради това изискване СОС трябва да приеме наредба за анализ и симулация на транспортното обслужване. Предвижда се и наредба за градската среда с правила за облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли.

Друга промяна, за която отдавна настоява главният архитект на София Здравко Здравков, е отпадането на възможността за ъглови имоти да няма ограничение в плътността и интензивността на сградите. Според закона

в парковете ще има

само временни строежи,

но след обществено обсъждане. Те трябва да са свързани само с техническа инфраструктура, открити обекти за спорт и площадки за игра. Въвежда се и понятието “междублоково пространство”. Защитават се и зелените площи за обществено ползване.

“Според европейските регламенти на 1 кокошка, за да е щастлива и свободна, са ѝ нужни 4 кв. м. В последните години на 1 софиянец започна да му се полага по-малко, отколкото на свободна и щастлива кокошка в ЕС”, заяви Христо Проданов от БСП и попита дали, ако гласува “за”, ще се реши проблемът с небостъргача в “Стрелбище”.

“Законопроектът има за цел да каже къде могат да се строят високи сгради и къде не. София се развива балансирано. Колкото по-бързо приемем закона и го усъвършенстваме, толкова по-вероятно е такива проекти, да не се случат по начина, по който се предлагат”, отвърна му Александър Ненков от ГЕРБ, който е и вносител на промените.