Царските имоти се делят между Симеон, Мария Луиза и 5-те деца на леля им Надежда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6658737 www.24chasa.bg
Цар Симеон Втори и сестра му Мария Луиза

Братовчедите на царя нямат наследници, само един незаконен, който никога не се е виждал с майка си княгиня Маргарета

Херцогинята Софи 50 г. работила като моден директор на “Нина Ричи”

Срещу колко души България води дела за царските имоти? И кой освен Симеон II и сестра му Мария Луиза са наследници на царете Фердинанд и Борис III?

Този въпрос зададоха мнозина, когато гръмна скандалът с идеята за написване на закон за царските имоти. В края на миналата година министърът на регионалното развитие Николай Нанков обясни, че делата, водени от държавата за имотите, продължават и отрече информацията, че е коментирана възможността за сделка и извънсъдебно решение. “Поискахме отлагане с 6 месеца, за да може евентуално да се намери решение по казуса, но делата продължават. По това за двореца “Врана”

има заседание на

8 май, защото е

починал един от

наследниците

на Фердинанд”,

каза Нанков. Оказа се, че става въпрос за братовчедката на Симеон Маргарета Луиза фон Вюртемберг, която е починала миналата година.

Малко известно е, че Симеон води делата за имотите си не само със сестра си Мария Луиза, но и с петимата си братовчеди - децата на леля си Надежда. Те нямат наследници с изключение на един незаконен син на Маргарете.

Царят е роднина с почти всички кралски фамилии в Европа - Орлеанска, Бурбонска, Савойска. Отношение към казуса с имотите обаче имат само преките наследници на цар Фердинанд.

Каква всъщност е историята на царския род?

Дядо му Фердинанд, принц Сакс-Кобург-Гота и херцог Саксонски, се жени за 23-годишната Мария Луиза Бурбон-Пармска на 20 април 1893 г. Тя е първородна дъщеря на херцог Роберт и Мария Пия, дъщеря на Фердинанд II, крал на Двете Сицилии. Кръщелница е на папа Пий IX. За да даде разрешението си за този брак обаче, роднините на Мария Луиза поставят условие - децата на новото семейство да бъдат кръстени и възпитавани като католици. Това изискване е на път да провали плановете за сватбата, но българският премиер Стефан Стамболов намира изход.

Променя се член 38

от Търновската

конституция

за вероизповеданието на държавния глава и в него е записано, че не само първоизбраният княз, но и неговият първи наследник “могат да останат в родовата си вяра”.

Сватбата на Фердинанд и Мария Луиза е във вила “Пианоре” край Виареджо. Венчава ги архиепископът на Лука. По линия на баща си княгиня Мария Луиза е правнучка на Шарл Х, съперник на Луи Филип за френския кралски трон. Брачният съюз помежду им е опит за приключване на дългогодишната вражда между двата рода. На венчавката от името на българския народ Стамболов и министрите

подаряват на Мария

Луиза диадема с

бурбонски лилии,

обсипана със скъпоценни камъни в цветовете на българския трибагреник.

На 30 януари (18-и по стар стил) 1894 г. в София се ражда престолонаследникът на новата българска династия - Борис, княз Търновски. 2 г. по-късно той е миропомазан по реда на Българската православна църква - условие за признанието на Фердинанд за законен български владетел от Русия. Това е тежък удар за Мария Луиза.

Тя и Фердинанд имат още три деца. Княз Кирил Преславски, роден на 17 ноември 1895 г., княгиня Евдокия - на 17 януари 1898 г., и княгиня Надежда - на 30 януари 1899 г. Ден след раждането на последната си дъщеря Мария Луиза умира, едва навършила 29 г.

След смъртта на съпругата си князът решава да потърси подходяща спътница и майка за четирите си деца. При едно от посещенията в България на великия княз Владимир Владимирович съпругата му Мария Павловна, родена херцогиня Мекленбург-Щрелиц, предлага на Фердинанд това да е германката Елеонора от старинния род на Ройското херцогство. Тя е дъщеря на принц Хайнрих IV Ройс и на принцеса Луиза цу Грайс. Фердинанд и Елеонора се женят в началото на 1908 г. с две церемонии - католическа и протестантска. След обявяването на Независимостта на България

княгиня Елеонора

приема титула

царица Българска

Тя умира на 12 септември 1917 г. в “Евксиноград” след продължително боледуване.

През октомври 1918 г. след погрома на България в Първата световна война цар Фердинанд абдикира и заминава в изгнание за германския град Кобург, където се отдава на научните си интереси до смъртта си на 10 септември 1948 г.С него заминават и децата му - Кирил, Евдокия и Надежда.

В България остава само първородният царски син. Той се възкачва на престола на 3 октомври 1918 г. под името цар Борис III. Малцина знаят, че пълното му име е Борис Климент Роберт Луи Станислас Ксавие, княз Търновски, херцог Саксонски и принц Сакс-Кобург и Гота.

На 25 октомври 1930 г. в Асизи Борис се венчава за Джованна Елизабета Антония Романа Мария, принцеса Савойска, която приема името Иоанна в чест на св. Йоан Рилски. На 13 януари 1933 г. се ражда дъщеря им Мария Луиза, която кръщават по православен обичай, а четири години по-късно - на 16 юни, Симеон.

На 28 август 1943 г. след внезапната смърт на цар Борис III Симеон се възкачва на престола. Той е на 6 г., затова е назначено регентство начело с чичо му княз Кирил, което управлява България от негово име.

През 1946 г. Симеон, Мария Луиза и царица Иоанна са принудени да напуснат България. Семейството се установява най-напред в Александрия, Египет, където в изгнание живее и бащата на царицата - италианският крал Виктор Емануил. През юли 1951 г. испанското правителство предоставя политическо убежище на прогоненото царско семейство.

През 1962 г. Симеон ІІ сключва брак с испанската аристократка доня Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела. Двамата имат 5 деца. Четирима синове - Кардам, Кирил, Кубрат и Константин-Асен, и една дъщеря - Калина.

Сестрата на Симеон

Мария Луиза

има два брака

На 14 февруари 1957 г. сключва граждански брак в замъка “Аморбах”, а на 20 февруари в руската православна църква в Ница се венчава за Негово Сиятелство Карл-Владимир Ернст Хайнрих, принц Цу Лайнинген. Той е син на Карл, принц Цу Лайнинген и великата княгиня Мария Кириловна, дъщеря на един от претендентите за руския императорски престол - великия княз Кирил Владимирович. Двамата се установяват в Торонто, Канада, където принцът има бизнес. Раждат им се двама синове - Карл Борис и Херман. На 4 декември 1968 г. се развеждат.

На 16 ноември следващата година Мария Луиза се венчава за Бронислав Хробок. Той е син на полски офицер, но след началото на Втората световна война семейството му се установява в Лондон, където Бронислав завършва колеж. От този брак Мария Луиза има още две деца - Александра-Надежда, родена на 14 септември 1970 г., и Павел-Алистер, роден на 3 май 1972 г.

Александра е омъжена за Жорж Рапозо-Магаляеш. Имат две деца - Луиш и Иоанна. А Павел Хробок работи за телекомуникационна компания в Мюнхен, Германия.

За другите 3 деца на Фердинанд се знае малко. Княз Кирил участва като офицер за свръзка във войните от 1912 до 1918 г. Шеф е на 20-и добруджански пехотен полк от есента на 1917 г. Завършва агрономство в град Хале, Германия, където живее след абдикацията на баща си. Прекарва няколко години в една фамилна ферма в Щутгарт. Завръща се в България в началото на 30-те и става флигел-адютант на брат си цар Борис III, инспектор на пехотата, генерал-лейтенант. След кончината му влиза в Регентския съвет. На 9 септември 1944 г. е арестуван заедно с останалите регенти, министри, депутати и военни. На 1 срещу 2 февруари 1945 г. всички са разстреляни.

Голямата дъщеря на Фердинанд Евдокия първоначално живее с баща си в Кобург. Тя рисува много хубаво, а

някои от акварелите

ѝ днес са в

Националната

художествена

галерия

През 1922 г. се завръща в България и става най-верният съветник на цар Борис III и стопанка на двореца. След сватбата му с Иоанна сестра му Евдокия се оттегля, а през 1939 г. си построява дом в местността Изгрева. На 11 септември 1944 г. е арестувана. След няколко месеца е освободена, но поставена под домашен арест.

Напуска България с царското семейство. При спирането на парахода “Аксу” в Порт Саид се прекачва на параход за Европа и се връща в Кобург при баща си. След смъртта му заминава при семейството на сестра си Надежда. Когато и тя умира през 1958 г., отива в Католическото старопиталище във Фридрихсхафен на Боденското езеро. Почива на 4 октомври 1985 г. и е погребана в гробницата на херцозите на Вюртемберг в замъка “Алцхаузен”.

Нито Кирил, нито Евдокия оставят свои наследници. За разлика от тях сестра им Надежда има 5 деца. Тя остава настрани от обществения живот, отдавайки се на благотворителност - със сестра си създава сиропиталището “Евдокия и Надежда” в София, подкрепя инициативи на Българския червен кръст. От 1918 до 1922 г. живее при баща си в Кобург.

През 1924 г. Надежда се омъжва за Вюртембергския херцог Албрехт Ойген. Така царският дом се сродява с още една стара германска династия. Нито едно от петте им деца не дарява Надежда с наследници. Изключение прави само дъщеря ѝ Маргарета Луиза фон Вюртемберг, която има син от извънбрачна връзка.

Най-големият син на Надежда е Фердинанд Ойген Албрехт Мария Йозеф Иван Рилски Филип Аугуст Клеменс Карл Роберт Лудвиг Борис Кирил Франц де Паула. Роден е на 3 април 1925 г. в Бад Карлсруе, Силезия, Полша. Това е градче, възникнало около ловен дворец на Вюртембергите. След 1945 г. то попада в границите на Полша, днес носи името Покой.

Фердинанд прекарва първите си 6 г. в Бад Карлсруе, след което семейството му се връща във Вюртемберг и живее в замъка “Линдах”. Посещава обикновено училище в съседното градче Етал, а по-късно - гимназия в Мюнхен. Фамилията Вюртемберг е отявлен опонент на нацистите и всички нейни представители започват да имат все по-големи проблеми с режима на Хитлер. Самата Надежда е свидетелка как младежи от Хитлерюнген вадят от дома му зет ѝ - херцог Фон Вюртемберг, и го подлагат на унижения.

Фердинанд е

принуден да

изостави учението

и на 19 г. е пратен да носи дървени трупи. 4 г., прекарани в тежък физически труд, се отразяват сериозно на здравето му и го връщат обратно в дома му. След войната той взема матурата си и се записва в университет. След като го завършва, започва работа в лесничейството на Вюртемберг - първо като референт, после като главен горски и накрая като директор.

Второто ѝ дете Маргарете Луиза фон Вюртемберг е родена на 25 ноември 1928 г. също в Бад Карлсруе. Тя се омъжва през 1970 г. за виконт Франсоа дьо Шевини. Бракът им остава бездетен. Но Маргарета вече е родила две деца - близнаци, през 1962 г. от връзката си с Робин дьо ла Лан-Мирле. Оцелява само едно от двете момчета - Патрик. Раждането става в САЩ, в Сан Франциско.

Патрик е даден на

приемна майка

и е отгледан от нея - Шарлот Цаубцер, в Олденбург. Няма данни Патрик дьо ла Лан да е имал контакт с родната си майка. Той дълги години е кмет на град Делменхорст и е член на социалдемократическата партия. Става известен в цяла Германия, след като организира кампания и сам дава средства за покупката на най-големия хотел в града. Така гражданите на Делменхорст успяват да откупят хотела от собственика му и да предотвратят намерението му да го продаде на неонацисти, които да направят свой център в него. Патрик е женен за Ирене Ауер и има три деца - Мари-Шарлот, Беренис и Сюран. Това са единствените внуци на княгиня Надежда.

Майка му Маргарета почива миналата година в Париж. Третото дете на Надежда също се ражда в Силезия - Ойген Еберхард Албрехт Мария Йозеф Иван Рилски Роберт Улрих Филип Одо Карл Хуберт фон Вюртемберг е роден на 2 ноември 1930 г. Банкер е. Жени се за Александра, ерцхерцогиня на Австрия през 1962 г. Тя е дъщеря на принцеса Илеана Румънска. Нямат деца. Развеждат се през 1972 г. Четвърти е Александер Ойген Филип Албрехт Фердинанд Мария Йозеф Иван Рилски Йоханес-Йозеф фон Кройц. Той се ражда във Вюртемберг на 21 май 1935 г. И като брат си Фердинанд остава ерген. Доктор по история на изкуството, специализирал е мебели и картини от ХVI век, живее в Мюнхен.

Най-малката дъщеря на Надежда е Софи фон Вюртемберг, родена на 2 август 1937 г. Тя също е омъжена за кратко. През 1969 г. минава под венчило с португалеца Антонио Мануел Роксо де Рамос Бандейра. Развеждат се през 1974. Остават без деца. Софи успява да си извоюва не само граждански, но и църковен развод, с което пълни известно време жълтите медии.

50 г. Софи фон Вюртемберг е работила в Париж като моден директор в “Нина Ричи”.

Докато царят беше премиер, в България са идвали трима от братовчедите му - Ойген, Александер и Софи.