Борисов: 350 милиона евро влезли у нас по плана "Юнкер" (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659394 www.24chasa.bg
Бойко Борисов Кадри: БНТ

Започна пресконференцията на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и Бойко Борисов. Тя е относно подписването на проект в рамките на плана "Юнкер" за 100 милиона евро. Проектът е за нови работни места и да подпомогне развитието на българското селско стопанство.

"Първо, за току-що подписаните договори искаме да благодарим на Юнкер, защото над 350 милиона евро влизат у нас по тази програма на Европейската инвестиционна банка за намаляването на лихвите. Що се касае за европредседателството, бяхме ги разделили на три основни теми и мисля, че по много от тях имаме напредък и нови ясни планове", заяви премиерът Бойко Борисов.

"Добър ден, за мен е удоволствие отново да съм в София, в този чудесен град. Бих започнал с благодарност към Бойко за извънредното качество на неговото приветствие, благодаря на България за посрещането. Понякога имам впечатлението, че комисарите са повече в държавите членки, отколкото в Брюксел. Ние имаме 50-о посещение в България сега. Това ясно показва, че много внимателно сме готвили този специален момент. Следих подготовката не само на председателството, но и на подготовката за присъединяването на България към ЕС. Винаги съм се гордял, че аз подписах договора за присъединяването ви към ЕС. Обичам България и някои от вкусните ви специалитети - шопска салата. Радвам се, че планът "Юнкер" работи. Подписахме важен договор и поздравявам всички. Българското председателство е в един ключов момент за Европа", каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

"Очевидно ние ще обсъждаме и финансовата перспектива, комисията ще прави предложения, нашата грижа е работата да може да започне възможно най-бързо. За нас, комисията, от първостепенно значение е подобряването на свързаността със Западните Балкани и по отношение на Турция. Западните Балкани са свързани повече помежду си, но искаме да ги свържем и с останалата част на Европа. Комисар Йотинген днес каза, че в това отношение и бюджетът има своята роля. Това означава, че ще имаме повишение от 1,1% на БВП. Говорим за едно разумно повишаване на капацитета на европейския бюджет", заяви още той.

"На 17 май ще имаме среща на върха тук, в София, за Западните балкани. Аз също ще се информирам какви са желанията на страните от Западните Балкани. Няма да е възможно преди февруари 2020 година да се приемат нови страни в ЕС, но следващият мандат ще има по-целенасочени дейности в тази сфера. Говорихме и за еврозоната, говорих и с президента на България. Всички държави членки имат правото и задължение да станат членки на еврозоната", допълни Юнкер.

"Не съм казал кога България трябва да стане член на еврозоната, но е на път. Безработицата в страната спада, което е доказателство за напредъка тук. В момента създаваме една предприсъединителна помощ за страните, които искат да се присъединят към еврозоната", каза още той. "Като Комисия ние подкрепяме амбициите за газовите доставки на правителството, те трябва да са свързващи, а не разделящи. В това отношение вървим в една посока с българското правителство".

"Използвам случая да се извиня на гражданите на София за притесненията, които им причиняваме и за засиленото полицейско присъствие. Просто нямаме друга сграда, в която да организираме председателството", обясни премиерът Борисов. "По темата кохезионни планове няма да сме безпристрастни. Темата Западни Балкани е много ясна, ако ние сега не дадем перспектива да се изгради инфраструктурата на Балканите - жп линии, европейски коридори, това ще даде по-голяма възможност за туризъм и конкурентноспособност", продължи по темите, засегнати от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, той.

"Дай Боже, скоро "бял дим" да излезе и от Берлин и да работим и с колегите от Германия. Когато говорим за газов хъб, вече не говорим за транзит, а за една истинска диверсификация и България да се върне на мястото, на което беше", допълни Борисов.

"Вярвам, че отношенията с Турция са много важни за ЕС като цяло. Турция има своите европейски амбиции и ние ще видим какъв ще е техният напредък през следващите месеци. Досега не можем да говорим за такъв, след като има журналисти в техните затвори", коментира Юнкер.

"Ние държим стриктно за спазването на Закона за свободата на словото и Турция да ревизира своето отношение спрямо задържаните журналисти. Надявам се с необходимите корекции от турска страна за доброто на региона и на ЕС", каза Борисов по темата.

"Сутринта съвсем накратко прочетох европейската част от преговорите за сондиране на състоянието, доволен съм от фиксираните идеи на Меркел и Шулц. Но аз никога не съм изцяло щастлив с политиката", заяви председателят на ЕК по повод ситуацията в Германия.

"Няма спор, че Германия е един от моторите на ЕС и нейната стабилност влияе на другите държави. Разбира се, че най-много пари се очакват да дойдат от Германия. Дори Берлинският процес за Западните Балкани, за всички тези теми, които повдигам, изцяло разчитам и на Меркел да ни помага. Много добре знам позицията на Германия за Шенген. Когато холандският премиер дойде у нас, ще го заведа на границата да види как се охранява. Защото България в момента пази най-добре европейската граница", коментира премиерът ни.

"От самото начало на моя мандат съм се изказвал за присъединяването на България към Шенген. Според нас България изпълнява всички условия, за да се присъедини. Вчера казах, че мястото на България е в Шенген и аз изобщо не бих отстъпил от тази позиция. Не мисля, че преговорите за Брекзит могат да повлияят върху присъединяването на Западните Балкани към европейското семейство. Мандатът на следващата Комисия ще е периодът, в който може да се работи по позиция", каза Юнкер. "Аз трябва да отбележа, че българското правителство се бори с корупцията и постига значителен напредък в последните години. Убеден съм, че този проблем ще намери своето решение. Но проблем с корупцията има, такъв обаче има и на други места".

"Всичко, което е трябвало да си напишем като домашно, сме го направили. Реално 2 лева са 1 евро, готови сме за чакалнята на еврозоната", заяви Борисов.

"Искам да приветствам новия председател на еврогрупата. Не бих искал да му давам съвети, това ще е третият постоянен председател на еврогрупата", завърши председателят на ЕК. 

Какво подписаха?

Българското председателство започва със заем в размер на 100 млн. евро по плана „Юнкер“ за предприятието за селскостопански и лекарствени продукти „Биовет“

Докато Kолегиумът на комисарите е на посещение в София по случай началото на Българското председателство на ЕС, Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подписа заем в размер на 100 млн. евро с българското предприятие за селскостопански и лекарствени продукти „Биовет“ за финансиране с цел повишаване на нивата на производство и научноизследователска и развойна дейност в областта на здравеопазването на животните. Заемът се гарантира от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е централен стълб на Плана за инвестиции за Европа (плана „Юнкер“). В резултат на това финансиране ще бъдат създадени 210 работни места в селските райони на България.

Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер и министър-председателят на България Бойко Борисов присъстваха на подписването на днешното споразумение от заместник-председателя Юрки Катайнен, българския министър на земеделието Румен Порожанов, вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Андрю Макдауъл и Кирил Домусчиев, главен изпълнителен директор на „Хювефарма“, чието дъщерно дружество е „Биовет“.

Проектът обхваща проектирането, изграждането и управлението на две нови съоръжения: съоръжение за ферментация в Пещера, Южна България, в което ще се произвеждат активни вещества, хранителни добавки, ензими, пробиотици и готови лекарствени препарати за подобряване здравето на животните и човешкото здраве, както и нов завод в Разград, Североизточна България, за производството на ваксини за животни.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Хиляди протестиращи хотелиери и ресторантьори окупираха парламента и Министерски съвет и блокираха движението на Орлов Мост. Демонстрацията се състоя въпреки постигнатото споразумение с Министерството на финансите, според което Наредбата за въвеждане на софтуерите за управление на продажбите се отлага с 6 месеца

Откриха лек срещу коронавируса! Китайските молекулярни биолози са установили, че едно от антителата, открито по време на епидемията от атипичната пневмония от 2003 година, може да неутрализира новия вирус. Според учените това ще позволи достатъчно бързо да бъдат създадени първите ефикасни средства за потушаването на епидемията

Бебе почина само два дни след раждането си. На 23 януари следобед в монтанската многопрофилна болница се ражда здраво момченце. Два дни всичко е наред, но през нощта срещу третия нещо се случва, в резултат на което детето почива. Бременността на майката Изабела протича нормално, в деветия месец получава болки и е приета в лечебното заведение