Юнкер: България има значителен напредък в борбата с корупцията (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6659614 www.24chasa.bg
Юнкер подари карта на газовите трасета на Балканите на Бойко Борисов.

Борисов води на границата холандския премиер през февруари, за да падне последната пречка пред Шенген

Дано видим скоро бял дим в Берлин, надява се премиерът

Подписването на споразумението за новите заводи на Биовет

„Българското правителство се бори с корупцията и постига значителен напредък. Проблем с корупцията има, но той не е само в България. И е твърде опростенческо да кажа, че цяла България е корумпирана.“ Това обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на съвместната си пресконференция с българския премиер Бойко Борисов след съвместното заседание на комисията и българското правителство.

Отговорът на Юнкер бе във връзка с обвиненията към България, че е най-корумпираната страна в ЕС, появили се в европейски медии и отказа на някои държави от съюза да допуснат страната да се присъедини към Шенгенското пространство и еврозоната.

„От началото на мандата на моята комисия съм за присъединяване на България към Шенген. България изпълнява всички условия да се присъедини. Някои правителства все още блокират, но мястото на България е в Шенген и аз не бих отстъпил от тази позиция“, заяви още Юнкер.

В началото на февруари би могло да отпадне и последната пречка през влизането на България в общото пространство без граници, стана ясно пък от изказването на Бойко Борисов. Тогава в страната ще е холандският премиер Марк Рюте, а Нидерландия е последната страна, която се противопоставя на приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство.

„На 6 и 7 февруари Марк Рюте ще дойде в България и ще го заведа на границата. Да види, че България охранява най-добре границата. Ако има по-добре охранявана Шенгенска граница, аз сам ще се откажа да влизам в Шенген“, заяви Борисов.

В отговор на журналистически въпрос българският премиер обясни, че Германия не е против приемането ни в пространството.

„България си е написала домашното и ще подаде документи за присъединяване към еврозоната“, обяви още Борисов. „Когато говоря, че България трябва да е в еврото, това не означава, че утре сутринта трябва да се събудим и това да е така. Но България е на добър път, държавният дълг е много под 30%, бюджетният дефицит е непозната дума тук, безработицата пада. България е постигнала сериозен напредък в конвергенцията си и може да се присъедини към чакалнята на еврозоната“, заяви пък Жан-Клод Юнкер. Той припомни, че ЕК създава специален механизъм за подпомагане на страните, които са извън еврото да се присъединят.

Една от централните теми и за Борисов, и за Юнкер беше напредъкът в преговорите между християндемократите на Ангела Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц за съставяне на ново правителство в Германия.

„Дай Боже, скоро да видим бял дим в Берлин“, коментира Борисов. По думите му всички страни в ЕС се надяват скоро в Германия да бъде съставено правителство. „Германия е един то моторите на ЕС и най-големият донор. Всички разчитаме колкото се може по-бързо да има правителство“, допълни българският премиер.

Юнкер също обясни, че е довелен от постигнатия напредък в преговорите и най-вече от европейските въпроси, по които християндемократи и социалдемократи в Берлин са постигнали споразумение.

Българският премиер обвърза бързото съставяне на правителство в Берлин и с преговорите по новия европейски бюджет. „И комисарят Йотингер каза, че вноската от 1,01% от БВП в бюджета не стига, трябва да има увеличение“, каза Борисов.

Юнкер също подчерта, че се налага вдигане на вноските на страните. Според него обаче Съветът трябва бързо да се произнесе по предложенията на ЕК и бюджетът да бъде договорен, а не новият програмен период да започне без бюджет, както се случи през 2014 г.

Председателят на ЕК подари на Борисов карта на газовите трасета през България и бъдещия европейски газов хъб „Балкан“. Тя е разработка върху картата, която Борисов нарисува на Юнкер преди 2 години и виси в кабинета на шефа на ЕК.

Газовите трасета трябва да свързват, не да разделят, обясни Юнкер и поздрави българското правителство за диверсификацията.

„Докато бяхме най-лоялният член на ЕС „Южен поток“ бе спрян и стана „Турски поток“ през натовските Турция, Гърция и Италия. Така пострадахме. Благодаря на ЕК, че от самото начало защитава българската позиция за изграждането на газовия хъб“, каза пък Борисов.

До 2020 г. няма да има присъединяване към ЕС на страни от Западните Балкани, но в следващия мандат темата ще е много застъпена, каза пък Юнкер по повод един от главните приоритети на българското председателство. „Ако Балканите нямат стабилна перспектива, голямата опасност е да се върне регионът в началото на 90-те години“, заяви Юнкер.

„Докато в Турция има журналисти в затвора, не можем да говорим за напредък в подобряване на отношенията“, категоричен бе още председателят на ЕК. Той обаче подчерта, че отношенията с Турция са много важни за ЕС.

„Споразумението с Турция за мигрантите и много важно и след подписването му потокът спря. Надявам се Турция да ревизира отношението си към медиите и тогава ще търсим формат за подновяване на добрите отношение“, каза пък Бойко Борисов.

Домусчиев подписа за 100 млн. евро по плана Юнкер

Договор за отпускането на 100 млн. евро от европейския стабилизационен механизъм, известен като плана „Юнкер“ и Европейската инвестиционна банка, подписа собственикът на „Хювефарма“ Кирил Домусчиев.

От страна на ЕК подписа вицепрезидентът Юрки Катайнен, а за ЕИБ вицепрезидентът Андрю Макдауъл.

Финансирането е за построяването на два нови завода, обясни Домусчиев. Единият ще е в Пещера и ще е за ветеринарни продукти, а вторият в Разград ще е за ваксини за хуманната медицина.

С построяването на заводите ще бъдат разкрити 210 работни места.

С подписването на този проект България се нарежда на трето място по привлечени средства от плана „Юнкер“, каза Огнян Златев, представител на ЕК в София. Общо привлечените от България средства по плана до момента са за 350 млн. евро.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.