Елен Герджиков: Само нов план ще реши проблемите на Витоша (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6660334 www.24chasa.bg
Приемане на нов план за управление на парк “Витоша” ще реши проблема със съоръженията и достъпа до планината. Това настояха шефът на Столичния общински съвет Елен Герджиков и съветници от ГЕРБ.

Тежка политическа шизофрения е гласувалите приватизацията да обвиняват ГЕРБ, каза шефът на СОС

Приемане на нов план за управление на парк “Витоша” ще реши проблема със съоръженията и достъпа до планината. Това настояха шефът на Столичния общински съвет Елен Герджиков и съветници от ГЕРБ.

В петък те опровергаха твърдения на ДСБ и “Да, България” за приватизацията на бившето общинско дружество “Въжени линии” ЕАД.

Като първа лъжа Герджиков посочи твърдението, че ГЕРБ са участвали в решението за приватизация. “То е от 26 юли 2007 г. и тогава ГЕРБ няма нито един представител в СОС”, заяви Герджиков.

“За” са гласували 47 общински съветници, 1 - “против” - Георги Стоименов (БСП) и двама са се въздържали - Борис Цветков (БСП) и Стефан Асенов (ССД). Подкрепа са дали и шестима съветници от ДСБ, сочи гласуването.

“Твърди се, че договорът не се изпълнява и общината може да го прекрати. Пак лъжа. Има 11 проверки и нито 1 нарушение. Просто защото ангажиментите на инвеститора са да не отчуждава акции и ДМА, да запази дейността, но не и услугата, да инвестира 500 000 лв., да плати сделката и да запази работните места. Договорът дава право на собственика съоръженията да работят, когато той поиска”, обясни Герджиков.

И напомни, че ГЕРБ е създала комисия за планината, а единственото решение е нов план, защото “борбата срещу това е защита на сегашния статут и бетониране на този собственик”.

Проектът за плана е готов отдавна и е в екоминистерството, но се обжалва.

“Той не допуска ново строителство на леглова база, но е единственият начин да влязат инвеститори, да се модернизират съоръженията и да се защити интересът на софиянци”, смята Герджиков.

Той е изискал Агенцията по метрологичен надзор да предостави данни дали съоръженията са опасни. Ако са такива, ще ги премахнем, каза Герджиков.

“Тежка форма на политическа шизофрения е хора, гласували и подготвили това решение, да атакуват нас”, отсече Герджиков.

Проектите за съоръженията и пистите отлежават вече 6 г.

Проектите на “Витоша ски”, която е собственик на повечето съоръжения в планината, за обновяване на зона “Алеко” отлежават вече 6 години. Всичките са спрени.

Най-тежък е проблемът със Закона за горите, който забранява всякакъв нов строеж в планината. Но стълбовете на старите лифтове са бетонирани. И трябва да се премахне целият фундамент. А направата на друг вече е нов строеж.

Всъщност пистата над София е само една - “Витошко лале”. Другото са пасбища и снегонавявания, които се наемат от общината.

Проектът за обновяване включва няколко писти, които минават през територии, които вече са унищожени от корояда и няма да доведат до сечене на дървета, обясниха от “Витоша ски”.

Проектът може да бъде изпълнен в изключително кратко време, ако бъдат премахнати административните спънки пред него, и ще бъде самофинансиран от дружеството.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт е контузил рамото си по време на крос в базата на тима в Репино край Санкт Петербург. Последвало е посещение на близката болница с доктора на "трите лъва". След направените прегледи Саутгейт е получил лекарска забрана да се радва по типичния си начин на гол и занапред ще бъде много въздържан.

Бразилски фенове се забавляват на трибуните на стадиона в Санкт Петербург преди мача от група Е на СП по Футбол в Русия между Бразилия и Коста Рика. Снимка: REUTERS/Lee

Бившето "златно момиче" Цветелина Стоянова се върна в залата по художествена гимнастика! Това стана две години след скока от шестия етаж, който едва не отне живота й. Дотогава тя беше част от ансамбъла, който по-късно спечели бронзов медал на олимпийските игри в Рио. Цвети е световна шампионка от Измир 2004.