Македония и Гърция договориха работни групи за решаване на спора с името

https://www.24chasa.bg/novini/article/6660363 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Македония и Гърция са се споразумели да сформират работни групи, ръководени от външните министри на страните, които да водят разговори за решаване на продължаващия вече 25 години спор за името на бившата югославска република, съобщи македонският първи дипломат Никола Димитров в интервю за Ройтерс, предаде БТА.

Успех в решаването на въпроса би отворил пътя на Македония към членство в НАТО и Европейския съюз, който е блокиран от Атина, която казва, че името Македония носи в себе си териториални претенции към северен район в Гърция със същото име.

Новото правителство на премиера Зоран Заев, което встъпи в длъжност миналия май, обеща да работи по-тясно с Гърция за решаване на спора.

Димитров се срещна с гръцкия си колега Никос Кодзиас вчера в Солун, за да обсъдят начини за предприемане на стъпки към намиране на решение на дългогодишния спор.

"Разделихме се убедени, че има желание и от двете страни за крачки напред", посочи македонският първи дипломат.

Той каза, че двете страни са се договорили да сформират работни групи, ръководени от външните министри, които да водят преки преговори за решаване на спора.

"Очаквам, че първата среща може да бъде в началото на февруари", посочи още той.

Съгласно споразумение от 1995 г. Гърция се съгласи страната да бъде наричана "Бивша Югославска Република Македония" (БЮРМ) като временна мярка до решаване на спора. Това е името, под което Македония е приета в ООН през 1993 г., както и името, което НАТО, ЕС и други организации използват за страната, която се отцепи от вече несъществуващата Югославия през 1991 г.

"Имаме огромна отговорност", каза Димитров, като добави, че Македония е наясно с опасенията на съседките си. "Ясно е, че идентичността е много важна за нас. Ние трябва да намерим начин да убедим гръцките колеги, че има ясно разграничение между нашата страна и регион, включващ Северна Гърция", посочи той.

Димитров каза, че Македония, която получи статут на кандидатка за членство в ЕС през 2005 г., се надява да получи дата за започване на преговорите през юни. Страната също очаква да получи покана за присъединяване към НАТО, членки на която са повечето от съседките й.

"Предпазлив оптимист съм", заяви Димитров по отношение на вероятността да се стигне до решение за името.

Гръцки правителствени представители посочиха, че Гърция ще се опита да се фокусира върху постигане на споразумение за съставно име с географско определение.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кръв и самоизтезания на фестивала „Урс“ в Индия Деца и възрастни се самобичуват, за да докажат вярата си Очите с нож си вадят сектанти в опит да задоволят заветите на споминал се светец. Мътният и кървав фестивал на мазохистите от ислямското течение суфизъм може да преобърне червата и на хората с най-корава психика.

Елена Велевска е майка на три деца и носи най-сочния бюст в гилдията Многодетна македонка е сочена за новата сексбомба на родния попфолк. Елена Велевска е майка на три деца и мечтае за четвърто. Въпреки многобройните си задължения оправната блондинка демонстрира завидна фигура и е горда притежателка на най-сочните гърди в попфолка,

Кой е той: Калин Терзийски е роден в София през 1970 г., завършил е Националната природоматематическа гимназия в София, през 1996 г. завършва медицина в Софийския с отличие. През 2010 г. романът му ,,Алкохол“ е награден за най-продавана книга на годината. През 2011 г. е награден в Брюксел с първата за България Европейска награда за литература –