Пето издание на Националния конкурс “Възкресение Христово” обяви Св. синод

https://www.24chasa.bg/novini/article/6660419 www.24chasa.bg
Проф. Константинов и митрополит Гавриил работят заедно за лечението на децата, които страдат от онкологични заболявания.

Творбите на децата трябва да се изпращат до 17 март

От Св. синод обявиха старта на петото издание на Националния конкурс “Възкресение Христово” - 2018, в който могат да участват деца от 3-а група на забавачниците до ученици в 12-и клас.

Творбите трябва да са посветени на православния християнски празник Възкресение Христово-Пасха, посочват от Културно-просветния отдел, който се ръководи от Ловчанския митрополит Гавриил. Децата и юношите могат да участват в разделите изобразително изкуство, литература (поезия и проза) и фотография. Творбите им трябва да бъдат изпратени по пощата до 17 март, като важи датата на пощенското клеймо. Награждаването е на 22 април, 3 Неделя след Пасха - на св. Мироносици и ще бъде в столичния храм “Св. св. Кирил и Методий”, като след това ще се организира изложба с наградените творби.

Културно-просветният отдел на Св. синод от миналата година започна и нова инициатива, свързана с Националния конкурс “Възкресение Христово” - “Деца рисуват за деца”. Творбите на малките художници, които са наградени, участват в благотворителен търг. С парите се купува техника за онкоболни деца.

През 2017 г. Св. синод, сдружение “Маринела” и “24 часа” организираха изложба в едноименния хотел, където до рисунките беше поставена и кутия на доброто. След това с помощта на председателя на парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека Красимир Велчев благотворителният търг се проведе и в Народното събрание. В кутията с дарения, както и по банковата сметка на инициативата се събраха над 15 хил. лв. С парите беше закупена апаратура за детската клиниката по хематология и онкология в ИСУЛ. Културно-просветният отдел на Св. синод и началникът на клиниката проф. Добрин Константинов стартираха и нова инициатива - катехизически беседи с онкоболните деца и родителите им. Духовници ще посещават малчуганите на големите църковни празници и ще говорят с тях за православието.

След конкурса “Възкресение Христово 2018” също ще има благотворителен търг, става ясно от статута му.

Четири са възрастовите групи, които могат да участват в конкурса за рисунка - 3-а и 4-а група на детските градини, 1-4 клас, 5-8 клас и 9-12 клас. В раздел литература ще се приемат творби само за учениците, а за фотография - от 5-и до 12-и клас.

Творбите в раздел изобразително изкуство с тема за Възкресение Христово трябва да са поставени в паспарту с размер 35/50 см, посочват организаторите. В долния десен ъгъл на гърба трябва да са изписани трите имена на автора, възраст, учебно заведение или клуб, адрес и телефон за контакт. За литература (проза или поезия) важи същото, но трябва да има и заглавие на творбата, като тя трябва да се изпрати и на имейл skpotdel@bg-patriarshia.bg. За раздел фотография се приемат само разпечатани черно-бели или цветни снимки, отпечатани на фотохартия, като серия от 3 се счита за една творба. Те също трябва да се пратят и на имейла. Ето и адреса в Св. синод, където се изпращат рисунките, литературните произведения и фотографиите:

1000 София, ул. “Оборище” 4, Св. синод, Културно-просветен отдел, за националния конкурс “Възкресение Христово”, Пенка Христова

За повече информация:

+359 2 987 56 11, вътр. 217 или 0879 510 162, e-mail: skpotdel@bg-patriarshia.bg или на сайта на Св. Синод bg-patriarshia.bg.

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

През всевъзможни перипетии преминават родните волейболисти. Един от тях е невъзможността да влезнат, в каквото и да е превозно средство. На централният блокировач на националния волейболен отбор Ники Николов му става все по-трудно да влезе дори в собствената си кола, видя "България днес". Заради това той прибягва до услугите на таксита.

Глория никога не е с подуто лице КОЯ Е ТЯ Джулия Ангелова е един от най-популярните гримьори в България вече повече от 15 години. Получила редица престижни награди за работата си, сред които "Златна игла" за "Най-добър моден гримьор" за 2004 г. и 2008 г., "Първа награда за принос към цялостна модна визия на модел".

С просторен апартамент за впечатляващите 339 039 лв. се е обзавела Лили Иванова, показа проверка на "България Днес" в Имотния регистър. Новото жилище на естрадната прима е с впечатляващата площ от 196 квадратни метра, а към него вървят и два гаража. За разлика от повечето българи, които ползват ипотеки при покупки на ново жилище,