България само с 1 пристрастие като председател на ЕС: да не спират парите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6660433 www.24chasa.bg
Първото съвместно заседание на еврокомисарите с българското правителство. СНИМКА: Йордан Симeонов

Най-важното за региона са кохезионните фондове, обяви Борисов

Юнкер: България има значителен напредък в борбата с корупцията

Борисов води на границата холандския премиер през февруари, за да падне последната пречка пред Шенген

Ако има нещо, за което България ще настоява, ще се държи твърдо и няма да е безпристрастна - това е темата за кохезионните фондове.” Това обяви премиерът Бойко Борисов в първия ден от същинската работа, откакто България пое председателството на Съвета на ЕС.

След тържественото откриване в Народния театър в четвъртък вечерта с лидерите на Европа и всички български държавни политически мъже и жени, вчера в НДК започнаха и заседанията на комисарите с българските министри. Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер се срещна първо на 4 очи с Борисов, после с президента Румен Радев и с ръководството на Народното събрание.

Кохезионната политика за нас е акцент, заявил премиерът на срещата с Юнкер. По-късно той дебело подчерта това и в НДК след съвместното заседание.

“Убедени сме, че за Балканите, за новоприетите членки на ЕС и за страните, които са се присъединили малко преди нас към съюза, тези фондове са жизненоважни”, обясни Борисов защо по този въпрос България ще води активна политика. Иначе София трябва да е безпристрастен арбитър на разговорите между страните членки по време на председателството.

Въпросът за следващата финансова рамка на съюза също ще бъде отворен в рамките на българското европредседателство. Дискусиите в контекста на напускането на Великобритания и нуждата да се компенсира спирането на нейната значителна като дял вноска вече започнаха в Бюрксел.

“И комисарят Йотингер каза, че вноската от 1,01% от БВП в бюджета не стига, трябва да има увеличение”, коментира Борисов.

Жан-Клод Юнкер също подчерта, че

се налага

вдигане на

вноските на

страните

Според него обаче съветът трябва бързо да се произнесе по предложенията на ЕК и бюджетът да бъде договорен, а не новият програмен период да започне без бюджет - както се случи през 2014 г.

“Българското правителство се бори с корупцията и постига значителен напредък.

Проблем с

корупцията

има, но той

не е само

в България

И е твърде опростенческо да се каже, че цяла България е корумпирана”, обяви Юнкер.

Отговорът му бе във връзка с обвиненията към България, че е най-корумпираната страна в ЕС, появили се в европейски медии, и отказа на някои държави от съюза да допуснат страната да се присъедини към шенгенското пространство и еврозоната.

“От началото на мандата на моята комисия съм за влизането ви в Шенген. България изпълнява всички условия. Някои правителства все още блокират, но мястото на България е в Шенген и аз не бих отстъпил от тази позиция”, отсече Юнкер.

В началото на февруари би могла да отпадне и последната пречка за членство в Шенген, стана ясно от изказването на Бойко Борисов. Тогава в страната ще е холандският премиер Марк Рюте, а Холандия е последната страна, която се противопоставя на приемането на България и Румъния в общото простарнство без граници.

“На 6 и 7 февруари Марк Рюте ще дойде в България и ще го заведа на границата. Да види, че България охранява най-добре границата.

Ако има по-добре

охранявана

шенгенска

граница, сам ще

се откажа да

влизам в Шенген”,

заяви Борисов.

В отговор на журналистически въпрос българският премиер обясни, че Германия не е против приемането ни в пространството.

“България си е написала домашното и ще подаде документи за присъединяване към еврозоната”, обяви още Борисов.

“Когато говоря, че България трябва да е в еврото, това не означава, че утре сутринта трябва да се събудим и това да е така. Но България е на добър път, държавният дълг е много под 30%, бюджетният дефицит е непозната дума тук, безработицата пада. България е постигнала сериозен напредък в конвергенцията си и може да се присъедини към чакалнята на еврозоната”, заяви пък Жан-Клод Юнкер. Той припомни, че ЕК създава специален механизъм за подпомагане на страните, които са извън еврото, да се присъединят.

Една от централните теми и за Борисов, и за Юнкер беше напредъкът в преговорите между християндемократите на Ангела Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц за съставяне на ново правителство в Германия.

“Дай Боже, скоро

да видим бял

дим в Берлин”,

коментира Борисов. По думите му всички страни в ЕС се надяват скоро в Германия да бъде съставено правителство. “Германия е един от моторите на ЕС и най-големият донор. Всички разчитаме колкото се може по-бързо да има правителство”, допълни българският премиер.

Юнкер също обясни, че е доволен от постигнатия напредък в преговорите и най-вече от европейските въпроси, по които християндемократи и социалдемократи в Берлин са постигнали споразумение.

Българският премиер обвърза бързото съставяне на правителство в Берлин и с преговорите по новия европейски бюджет.

До 2020 г.

няма да има

присъединяване

към ЕС на страни

от Западните

Балкани,

но в следващия мандат темата ще е много застъпена, каза Юнкер по повод един от главните приоритети на българското председателство. “Ако Балканите нямат стабилна перспектива, голямата опасност е да се върне регионът в началото на 90-те години”, посочи председателят на Еврокомисията.

Борисов пък посочи, че най-безрисковата перспектива за ЕС е да се изгради инфраструктура на Балканите - магистрали, жп линии, пристанища.

Двамата коментираха и темата за Турция.

“Докато в Турция има журналисти в затвора, не можем да говорим за напредък в подобряване на отношенията”, категоричен бе още Жан-Клод Юнкер. Той обаче подчерта, че

отношенията с

Турция са много

важни за ЕС

“Споразумението с Турция за мигрантите е много важно и след подписването му потокът намаля в пъти.

Надявам се Турция да ревизира отношението си към медиите и тогава ще търсим формат за подновяване на добрите отношения”, каза пък Бойко Борисов.

Юнкер връчи карта на Борисовия газов хъб

Председателят на ЕК подари на Борисов карта на газовите трасета през България и бъдещия европейски газов хъб “Балкан”. Тя е разработка върху картата, която Борисов нарисува на Юнкер преди 2 години и виси в кабинета на шефа на ЕК.

Газовите трасета трябва да свързват, не да разделят, обясни Юнкер и поздрави българското правителство за диверсификацията.

“Докато бяхме най-лоялният член на ЕС, “Южен поток” бе спрян и стана “Турски поток” през натовските Турция, Гърция и Италия. Така пострадахме. Това, че си бил лоялен, не значи, че трябва да бъдеш наказан”, посочи Борисов.

Той благодари на ЕК, че от самото начало защитава българската позиция за изграждането на газовия хъб.

Когато говорим за газов хъб, не говорим за транзит, а за истинска диверсификация и спазването на Третия енергиен пакет и даване на възможност България да се върне на мястото, където е била, подчерта премиерът.

Успешен старт! Домусчиев подписа за 100 млн. евро по плана “Юнкер”

Парите отиват за нов завод в Пещера, държавата вече подкрепи проекта

Договор за отпускането на 100 млн. евро от европейския стабилизационен механизъм, известен като плана “Юнкер” и Европейската инвестиционна банка, подписа собственикът на “Хювефарма” Кирил Домусчиев. Подписването стана в присъствието на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и на премиера Бойко Борисов.

От страна на ЕК подписа вицепрезидентът Юрки Катайнен, а за ЕИБ вицепрезидентът Андрю Макдауъл. Подпис под споразумението сложи и министърът на земеделието Румен Порожанов.

Финансирането, предназначено за предприятието за селскостопански и лекарствени продукти “Биовет” (дъщерно дружество на “Хювефарма”), е за построяването на два нови завода. Единият ще е в Пещера и ще е за ветеринарни продукти, а вторият в Разград ще е за ваксини за хуманната медицина, обясни Домусчиев.

С построяването на заводите ще бъдат разкрити 210 работни места.

С подписването на този проект България се нарежда на трето място по привлечени средства от плана ”Юнкер”, каза Огнян Златев, представител на ЕК в София. Общо привлечените от България средства по плана до момента са за 350 млн. евро.

“За мен е огромно удоволствие да участвам в подписването на най-голямата сделка по Европейския фонд за стратегически инвестиции до този момент: предоставянето на заем в размер на 100 млн. евро за “Биовет”, каза зам.-председателят на Европейската комисия Юрки Кайтанен. Земеделският министър Румен Порожанов пък изрази радостта си, че българското председателство на Съвета на ЕС започва с толкова важна новина за земеделския сектор.

На първото си заседание за 2018 г., на 3 януари, Министерският съвет пък одобри Меморандум за разбирателство между правителството и “Биовет” за изпълнение на инвестиционен проект. Той предвижда изграждането на завод за производство на лекарствени вещества и фуражни добавки върху терен на инвеститора.

Общият размер на инвестицията e 293 374 000 лева. Очаква се производството да започне през март 2020 г. Над 90% от произвежданите продукти ще се реализират на световните пазари. С осъществяването на проекта ще бъдат създадени и 100 нови работни места.

След пускането на завода производственият капацитет на “Биовет” ще се увеличи с 50%. В момента в заводите в Пещера, Разград и Ботевград групата разполага с ферментационни цехове с капацитет 6000 куб. м.

“Биовет” планира да построи новата мощност на 35,2 дка, като капацитетът ще бъде 3000 куб. м. Ще има и цехове за обработка на ферментационната течност, за химическо очистване, въздушно-компресорен и лаборатория за изпитване на готовата продукция и разработване на нови ветеринарни продукти, както и складове.

“Хювефарма” - мажоритарен собственик на “Биовет”, има търговски представителства и производствени мощности освен в България и в Белгия, Полша, САЩ, Китай, Тайван, Тайланд, Русия, Индия, Бразилия и Турция.

Компанията придоби американския си конкурент в производството на ветеринарни лекарства Zoetis в сделка на стойност 145 млн. евро. Преди дни “Хювефарма” финализира и покупката на още една фирма в САЩ за ветеринарни продукти - “АгриЛабс” и дъщерното дружество “Бенчмарк Биос”.

Мигрантите и евроотбраната на фокус на “Дондуков” 2

България е готова да вземе участие в бъдещи общи проекти в сферата на военната промишленост, науката и изграждането на съвместими способности между държавите членки в областта на отбраната. Това заяви президентът Румен Радев на среща с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. В нея участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Радев и Юнкер са обсъдили и формулирането на бюджета на ЕС след напускането на Великобритания. При изготвянето на бъдещата многогодишна финансова рамка на ЕС трябва да се вземат предвид растящите нужди на съюза от повече сигурност за гражданите, стриктен контрол на миграционните процеси към общността, както и ключови проекти за свързаност и развитие на европейските региони, обединили се те.

“ЕС трябва да бъде още по-силен, когато приключи българското председателство. Българските институции ще работят активно и обединени за изпълнението на тази цел”, заявил Радев. Той уверил Юнкер, че България е готова да се присъедини към Шенген. Двамата изразили убеденост, че приемането ни ще подобри сигурността за целия ЕС.

Юнкер потвърди подкрепата си за усилията на България да засили перспективата за интеграция в ЕС на страните от региона и да динамизира диалога с държавите от Западните Балкани.

Волен обиден на Цветанов, не го защитил пред Юнкер

Лидерът на “Атака” напусна обиден срещата между партийните лидери, ръководството на парламента и еврокомисарите, обиден от думи на Мустафа Карадайъ. Председателят на ДПС остро критикувал националистите пред Юнкер и посветил цялото си изказване на това.

“Аз излязох от залата, но не видях реакция, защото би трябвало Цветан Цветанов като председател на ПГ на ГЕРБда реагира и да им каже - ние управляваме стабилно и нямаме никакъв коалиционен проблем”, засегна се Сидеров. Националистът не скри, че отправя “критични бележки” към коалиционния партньор Цветан Цветанов за хулите, а не към ДПС. “Аз пазих добър тон, не казах и дума против ДПС. Не беше хубаво това, но Цветанов нека да отговори”, добави Сидеров.

По-рано Волен дари Юнкер с бутилка. “Подарих му отлежала 21-годишна много хубава гроздова”, каза националистът. “Като гледам, г-н Юнкер е ценител.Тази ракия се равнява само на най-хубавите уискита и коняци", продължи Сидеров.