Еврокомисарят Габриел, вицепремиер и министри аплодираха университети отличници във Военния клуб (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6660557 www.24chasa.bg
Красимир Каракачанов, министър на отбраната, връчи отличието на ген. Груди Ангелов, ректор на Военна академия “Георги Стойков Раковски”. Академията е първа в професионално направление “Военно дело”.

Министерство на образованието, “Отворено общество” и “24 часа” направиха публични резултатите на най-смисленото и важно състезание - рейтинга на висшите училища

Ректорите на 23 университета, които са най-добрите според рейтинговата система за 2017 г., получиха отличия на стилна церемония във Военния клуб в София вчера. Тя събра академичния елит, министри, кметове и бизнеса. Специални табели получиха университетите, които са първи по професионални направления.

Партньори бяха “Дънди прешъс металс”, УниКредит Булбанк, “Каолин” и “Технополис”.

“Рейтинговата система, макар и мислена да ориентира младите, даде много повече. Даде ни основа за преструктуриране на приема във висшето образование. Това е крайъгълен камък в развитието на системата на висшето образование”, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев на церемонията.

“Искам от все сърце да благодаря, че с това събитие показваме, че за нас в България образованието е традиция и ценност. За нас е ценност да работим за запазването на традициите. Стремежът към знанието е нещо, в което сме възпитани от най-ранна възраст. Рейтинговата система пък е пътеводител в новите хоризонти за преподавателите, студентите и младото поколение”, обърна се към ректорите еврокомисарят по цифровите технологии и цифровото общество Мария Габриел.

Министър Вълчев връчи отличието на ректора на СУ “Св. Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков.

“За мен е чест да съм ректор на университета, който традиционно е първи в най-голям брой професионални направления.

През годините бяха положени много усилия за национално признаване на рейтинговата система. Сега тя става все по-съвършена. “24 часа” има заслуга, защото самата идея за рейтинговата система бе съвместна с вестника и СУ”, каза проф. Герджиков, след като получи наградата си.

Мария Габриел връчи отличието на ректора на Техническия университет в София проф. Георги Михов. “Когато се каже техническо образование, се разбира Техническият университет”, каза проф. Михов.

Ректорът на Военната академия “Г. С. Раковски” ген. Груди Ангелов пък бе отличен от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Представителят на “Кварцверке” за България г-н Волф Харлфингер, който е и главен изпълнителен директор на “Каолин”, и г-н Радомир Чолаков, изпълнителен директор на “Каолин”, връчиха приза на Химикотехнологичния и металургичен университет. Той бе отличен за първите си места в 3 направления.

Председателят на съвета на ректорите и ректор на Минно-геоложкия университет проф. Любен Тотев пък получи отличието на своето учебно заведение от ръцете на д-р Илия Гърков, изпълнителен директор на “Дънди прешъс металс”.

УНСС е университетът с най-висока оценка за учебния процес в професионално направление икономика и бе отличен от директора в “Уни Кредит Булбанк” Федерико Бедини.

Три възлови университета пък отличи земеделският министър Румен Порожанов – Лесотехническия в София, Аграрния университет в Пловдив и университета по хранителни технологии.

Кметът на София Йорданка Фандъкова награди ректора на УАСГ проф. Иван Марков.

Председателят на комисията по култура на Народното събрание Вежди Рашидов пък връчи отличието на трите художествени университета - Националната художествена академия, музикалната академия и НАТФИЗ. За да ги получат, на сцената в тържествената зала на Военния клуб излязоха ректорите проф. Николай Драчев, проф. Димитър Цанев и проф. Станислав Семерджиев. “Честито на всички. Животът е кратък, изкуството е вечно, да сте живи и здрави”, обърна се към ректорите Рашидов.

Председателят на БАН акад. Юлиян Ревалски пък връчи наградата на зам.-ректорката на Медицинския университет в София проф. Тихомира Златанова.

Бившият служебен премиер и председател на Народното събрание проф. Огнян Герджиков пък връчи отличието на президента на Американския университет в България.

Георги Стойчев, ръководител на екипа, който изготвя рейтинга на висшите училища, връчи отличието на медицинския университет в Плевен.

Господин Йовчев, директор “Правни и бизнес отношения” в Би Ти Ви Медия груп пък връчи отличието на зам.-ректора на Пловдивския университет проф. Христо Крушков.

Главният редактор на “168 часа” Слави Ангелов връчи отличието на ректорите на Академията на МВР доц. Неделчо Стойчев и на Нов български университет проф. Пламен Бочков . Най-титулуваната българска спортистка, двукратна олимпийска шампионка и 5-кратна медалистка от олимпиади, Мария Гроздева пък награди ректора на спортната академия проф. Пенчо Гешев.

В края на церемонията образователният министър Красимир Вълчев даде и наградите на ректора на Тракийския университет проф. Иван Въшин и на директора на “Майчин дом” в София доц. Иван Костов, който взе приза от името на Медицинския университет - Варна.

“За съжаление, над 60% от студентите по медицина намират своето бъдеще извън България. Нашето медицинско образование е на много високо ниво и политиците трябва да помислят как да задържат българските лекари в България”, обърна се към залата доц. Костов.

Проф. Христо Бонджолов, ректор на Великотърновския университет, пък взе отличието за най-добро класиране на извън столичен ВУЗ в направление “Филология”. Тя му бе връчена от генералния директор на БНТ Константин Каменаров.

Министърът на образованието Красимир Вълчев:

Рейтинговата система е крайъгълен камък

Поздравления за вестник “24 часа” за организирането и връчването на наградите за най-добрите университети в България за 2017 г.

Макар рейтинговата система да е мислена като система, която да подпомогне информирания избор на кандидат-студентите за това в кое висше училище и в кое професионално направление да се включат за обучение, тя даде много повече ефект. Тя даде инструмент ние да проведем политика за преструктуриране на приемите в системата на висшето образование, преструктуриране на висши училища с по-ниска оценка за качество и реализация към висши училище с по-висока оценка, професионални направления с по-ниска нужда на пазара на труда в бъдещи такива с по-висока очаквана необходимост.

Рейтинговата система е своеобразен крайъгълен камък в развитието на системата на висшето образование.

Ако близо 20 г. тя се развиваше преди всичко екстензивно, разрастваше се като брой участващи, като брой професионални направления, които предлагат обучение, повече факултети и филиали, то с рейтинговата система можем да кажем, че се промениха стимулите, стратегиите за развитието на висшите училища, промени се моделът на развитие. В голяма степен той вече е ориентиран към качествено развитие, обвързано с потребностите на пазара на труда. Това го виждаме от данните, които показват, че се подобряват показателите за научна дейност, за реализация. Виждам го и от индивидуалните разговори не толкова и само с ректорите, колкото с други представители на академичните състави и общности на висшите училища. Те казват, че в българските висши училища са взети мерки за подобряване на научната дейност, за стимулиране, за укрепване и развиване на кариерните центрове, така че да подобрят реализацията на студентите. Всичко това е, защото имаме тези показатели в рейтинговата система и от тях зависи финансирането, определянето на приема.

Днес ще наградим първите, най-добрите, но трябва да знаем, че има много повече, които заслужават, защото не е важно само да си първи, а да полагаш усилия да подобриш представянето си, да добавиш стойност и качество.

Мария Габриел:

Дълбок поклон

пред ректорите

и преподавателите

За мен е изключителна чест да бъда тук. Искам най-напред да благодаря от все сърце на госпожа Гочева, (Венелина Гочева, издателя на “24 часа” - б.р.) че с това събитие показваме нещо много силно. Най-напред показваме, че за нас в България образованието е традиция.

Рейтинговата система е пътеводител пред новите хоризонти, пред които искаме да изправим университетите, научните изследователи, студентите, младото поколение и бъдещето на България и Европа.

За мен е изключително важно, че в България на цифровите технологии се отделя все по-голямо внимание.

Следващата седмица заедно с комисаря на образованието Тибор Наврачич ще представим план за действие с повече мерки, свързани с цифровизацията в образованието. Този план ще позволи да бъдат още по-високо оценени усилията.

Искам да благодаря на министър Вълчев, защото темата за цифровизацията е поставена високо в системата на образованието. Благодарение на работата на университетите и на системата на образованието, на знанията и уменията можем да направим така, че тази цифрова революция да донесе още по-голям позитив за България, позитив за Европа.

Искрено вярвам в потенциала на нашите учени. Тук е моментът да кажа: Дълбок поклон пред ректорите, представителите на академичните ръководства, преподавателите. Благодарение на вашето мисионерство България продължава да отстоява тази своя традиция, има пътеводители, но и пази силата на енергията погледът да продължава да е вперен в бъдещето.

В Европейската комисия България е видяна като регионален лидер, когато говорим за новите технологии. Ще дам един пример - само преди ден в Европейската комисия анонсирахме официалното стартиране на създаване на европейския суперкомпютър. Тези високопроизводителни и изчислителни технологии са част и от нашата традиция. България е част от европейската инициатива. България има още по-голяма възможност да заявява това лидерско място и да го отстоява. Това може да става само благодарение на усилията на всеки един от вас.

Георги Стойчев, ръководител на екипа, който изготвя рейтинга на висшите училища, връчи приза на ректора на Медицинския университет в Плевен проф. Славчо Томов. Университетът е пръв в направление “Здравни грижи”.
Георги Стойчев, ръководител на екипа, който изготвя рейтинга на висшите училища, връчи приза на ректора на Медицинския университет в Плевен проф. Славчо Томов. Университетът е пръв в направление “Здравни грижи”.

Господин Йовчев, директор “Правни и бизнес отношения” и член на УС на Би Ти Ви Медиа груп връчи наградата на проф. Христо Крушков, зам.-ректор на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”.
Господин Йовчев, директор “Правни и бизнес отношения” и член на УС на Би Ти Ви Медиа груп връчи наградата на проф. Христо Крушков, зам.-ректор на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”.

Вежди Рашидов, председател на комисията по култура на Народното събрание и бивш министър на културата, връчи отличие на ректора на Националната художествена академия проф. Николай Драчев.
Вежди Рашидов, председател на комисията по култура на Народното събрание и бивш министър на културата, връчи отличие на ректора на Националната художествена академия проф. Николай Драчев.

Вежди Рашидов връчи награда на Национална музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”. Приза получи ректорът проф. Димитър Цанев.
Вежди Рашидов връчи награда на Национална музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”. Приза получи ректорът проф. Димитър Цанев.

Ректорът на Национална академия за театрално и филмово изкуство “Кръстьо Сарафов” проф. Станислав Семерджиев получи отличие от Вежди Рашидов.
Ректорът на Национална академия за театрално и филмово изкуство “Кръстьо Сарафов” проф. Станислав Семерджиев получи отличие от Вежди Рашидов.

Д-р инж. Илия Гърков (вдясно), изпълнителен директор на “Дънди прешъс металс България”, връчва отличието на Минно-геоложкия университет. Призът получи ректорът проф. Любен Тотев.
Д-р инж. Илия Гърков (вдясно), изпълнителен директор на “Дънди прешъс металс България”, връчва отличието на Минно-геоложкия университет. Призът получи ректорът проф. Любен Тотев.

Мария Гроздева, най-титулуваната българска спортистка, двукратна олимпийска шампионка и 5-кратна медалистка от олимпиади, награди ректора на Националната спортна академия “Васил Левски” проф. Пенчо Гешев.
Мария Гроздева, най-титулуваната българска спортистка, двукратна олимпийска шампионка и 5-кратна медалистка от олимпиади, награди ректора на Националната спортна академия “Васил Левски” проф. Пенчо Гешев.

Слави Ангелов, главен редактор на “168 часа”, и ректорът на Нов български университет проф. Пламен Бочков
Слави Ангелов, главен редактор на “168 часа”, и ректорът на Нов български университет проф. Пламен Бочков

Зам.-ректорът на УНСС доц. Стела Ралева получи отличието от   Федерико Бедини, директор “Човешки ресурси” на УниКредит Булбанк.
Зам.-ректорът на УНСС доц. Стела Ралева получи отличието от Федерико Бедини, директор “Човешки ресурси” на УниКредит Булбанк.

Красимир Вълчев връчи отличие на ректора на Тракийския университет, проф. Иван Въшин. Отличието е за високи оценки за качеството на обучение съобразно пазара на труда.
Красимир Вълчев връчи отличие на ректора на Тракийския университет, проф. Иван Въшин. Отличието е за високи оценки за качеството на обучение съобразно пазара на труда.