След бурни дебати и сблъсък между Нинова и Станишев БСП реши: не подкрепя конвенцията (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661589 www.24chasa.bg
Соцлидерката Корнелия Нинова награди проф. Радослав Гайдарски с почетния знак на БСП по случай неговата 80-а годишнина. По инициатива на Изпълнителното бюро на БСП и с единодушно решение на Националния съвет заедно с него бе награден и проф. Стефан Данаилов за 75-ата му годишнина. Те са удостоени със знака и за своята дългогодишна партийна и политическа дейност.

Червените предлагат инкриминиране на домашното насилие, преследването и насилствените бракове

БСП няма да подкрепи Истанбулската конвенция. Това реши червеният пленум в продължили над 5 часа бурни дебати. 61 от членовете на Националния съвет гласуваха “за” решението да не се подкрепя ратификацията на спорната конвенция при гласуването ѝ в парламента. 25 бяха “против”, а 7 се въздържаха.

В конвенцията съществуват текстове, които разделят обществото и може да бъдат тълкувани разнопосочно, записва БСП в позицията си. Тя ще подготви законодателни промени, с които да се гарантира ефективна борба с насилието над жени и да се приложат на практика разпоредбите на конвенцията. Предлага се инкриминиране на домашното насилие и на преследването като поведение със заплашителен характер срещу конкретно лице, както и най-строго преследване и наказване на насилниците.

Да се засили наказателната отговорност за нарушаване на заповед за защита от домашно насилие, като се предвидят по-високи санкции, особено за извършителите, които имат по няколко заповеди и/или нарушения на такива, иска още БСП. Трябвало и да се изградят кризисни центрове във всеки областен град, като това стане държавна делегирана дейност. Друго предложение е за криминализиране на “насилствените бракове” и “принудителното съжителство на съпружески начала”.

Заради конвенцията в остър сблъсък при дебатите влезли президентът на ПЕС Сергей Станишев и соцлидерката Корнелия Нинова.

На влизане за заседанието сутринта Станишев напомни, че БСП вече е подкрепила конвенцията, като е гласувала в подкрепа на резолюция на ПЕС. И обясни, че интерпретациите по темата за т.нар. социален пол в конвенцията са неправилни. Дискусията е изкривена, няма такова нещо като трети пол в конвенцията, заявил той и пред членовете на червения Национален съвет. И обвинил управляващите, че те са виновни за неразбирането на смисъла на документа. Каквото и решение да вземе БСП, ще има сериозни последици, предупредил президентът на ПЕС.

Не за първи път позициите на ПЕС и БСП се разминават, отвърнала Корнелия Нинова. Така било и по отношение на квотите за мигранти, СЕТА и санкциите срещу Русия. Националните ни интереси диктуват по важни въпроси да имаме различни позиции, обяснила соцлидерката.

Ангел Найденов също се обявил в подкрепа на конвенцията. Той призовал червените да се вслушат в думите на вицепрезидентката Илияна Йотова, която като евродепутат от 2004 г. е работила за приемането на документа. Кристиан Вигенин пък поискал отлагане на ратификацията в НС, докато не се проведе широко обществено обсъждане.

Можем ли да приемем, че това е лъжицата с катран в кацата с мед, попитала пък Велислава Дърева. Това е все едно да вкараме порно сцени във “Война и мир”, ядосала се тя.

БСП прие и решение за Пирин, с което се обявява за развитие на туризма, но по всички най-високи екологични стандарти.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца