След бурни дебати и сблъсък между Нинова и Станишев БСП реши: не подкрепя конвенцията (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661589 www.24chasa.bg
Соцлидерката Корнелия Нинова награди проф. Радослав Гайдарски с почетния знак на БСП по случай неговата 80-а годишнина. По инициатива на Изпълнителното бюро на БСП и с единодушно решение на Националния съвет заедно с него бе награден и проф. Стефан Данаилов за 75-ата му годишнина. Те са удостоени със знака и за своята дългогодишна партийна и политическа дейност.

Червените предлагат инкриминиране на домашното насилие, преследването и насилствените бракове

БСП няма да подкрепи Истанбулската конвенция. Това реши червеният пленум в продължили над 5 часа бурни дебати. 61 от членовете на Националния съвет гласуваха “за” решението да не се подкрепя ратификацията на спорната конвенция при гласуването ѝ в парламента. 25 бяха “против”, а 7 се въздържаха.

В конвенцията съществуват текстове, които разделят обществото и може да бъдат тълкувани разнопосочно, записва БСП в позицията си. Тя ще подготви законодателни промени, с които да се гарантира ефективна борба с насилието над жени и да се приложат на практика разпоредбите на конвенцията. Предлага се инкриминиране на домашното насилие и на преследването като поведение със заплашителен характер срещу конкретно лице, както и най-строго преследване и наказване на насилниците.

Да се засили наказателната отговорност за нарушаване на заповед за защита от домашно насилие, като се предвидят по-високи санкции, особено за извършителите, които имат по няколко заповеди и/или нарушения на такива, иска още БСП. Трябвало и да се изградят кризисни центрове във всеки областен град, като това стане държавна делегирана дейност. Друго предложение е за криминализиране на “насилствените бракове” и “принудителното съжителство на съпружески начала”.

Заради конвенцията в остър сблъсък при дебатите влезли президентът на ПЕС Сергей Станишев и соцлидерката Корнелия Нинова.

На влизане за заседанието сутринта Станишев напомни, че БСП вече е подкрепила конвенцията, като е гласувала в подкрепа на резолюция на ПЕС. И обясни, че интерпретациите по темата за т.нар. социален пол в конвенцията са неправилни. Дискусията е изкривена, няма такова нещо като трети пол в конвенцията, заявил той и пред членовете на червения Национален съвет. И обвинил управляващите, че те са виновни за неразбирането на смисъла на документа. Каквото и решение да вземе БСП, ще има сериозни последици, предупредил президентът на ПЕС.

Не за първи път позициите на ПЕС и БСП се разминават, отвърнала Корнелия Нинова. Така било и по отношение на квотите за мигранти, СЕТА и санкциите срещу Русия. Националните ни интереси диктуват по важни въпроси да имаме различни позиции, обяснила соцлидерката.

Ангел Найденов също се обявил в подкрепа на конвенцията. Той призовал червените да се вслушат в думите на вицепрезидентката Илияна Йотова, която като евродепутат от 2004 г. е работила за приемането на документа. Кристиан Вигенин пък поискал отлагане на ратификацията в НС, докато не се проведе широко обществено обсъждане.

Можем ли да приемем, че това е лъжицата с катран в кацата с мед, попитала пък Велислава Дърева. Това е все едно да вкараме порно сцени във “Война и мир”, ядосала се тя.

БСП прие и решение за Пирин, с което се обявява за развитие на туризма, но по всички най-високи екологични стандарти.