Димитър Радев: Фонд ще покрива 2% от защитените депозити

https://www.24chasa.bg/novini/article/6662078 www.24chasa.bg
Димитър Радев. Снимка Архив

България и сега изпълнява критериите за еврозоната

Централната банка изгражда специален фонд за преструктуриране, който до 2024 г. ще покрива 2% от гарантираните депозити. Това припомня управителят на БНБ Димитър Радев в интервю за „Файненшъл Таймс“. Той подчертава, че българската банкова система е много здрава, капиталовата адекватност и коефициентите на ликвидност са по-високи, отколкото средните да ЕС, а рентабилността е близо до равнищата от преди кризата през 2009 г. вече две поредни години.

Изданието подчертава, че Радев работи усилено по подготовката на България за евентуално влизане в еврозоната. Някои представители на Европейската централна банка (ЕЦБ) и на столици на страни от еврозоната са на мнение, че ще бъде прибързано България да бъде приета като 20-та членка на валутния съюз, тъй като доходът на глава от населението е нисък и съществуват недостатъци в съдебната система, пише изданието, Управителят на централната ни банка е категоричен, че страната ни и в момента изпълнява всички критерии за членство в еврозоната.

На въпрос на "Файненшъл таймс" за втори шестгодишен мандат като управител на централната банка той отговаря: "Ще видим. Отидох в МВФ за една година, а останах 15."

При срива на КТБ лъсват неправомерните практики на кредитиране и лошата рестриктивна регулация, припомня вестникът и допълва, че по случая прокуратурата е обвинила двама бивши подуправители на БНБ. Радев смята, че банковите надзорни практики не са достатъчно силни, за предотвратят събития като случилото се с КТБ, а освен това е липсвала подходяща институционна рамка за справяне с подобни кризи.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На лов за евтини обувки тръгна бившата съпруга на режисьора Ники Илиев - Саня Борисова. Блондинката обиколи няколко магазина и изгуби часове, докато намери най-подходящите чепици за себе си. След като пробва различни видове, Саня избра най-удобните обувки, плати ги и доволна напусна

Глория никога не е с подуто лице КОЯ Е ТЯ Джулия Ангелова е един от най-популярните гримьори в България вече повече от 15 години. Получила редица престижни награди за работата си, сред които "Златна игла" за "Най-добър моден гримьор" за 2004 г. и 2008 г., "Първа награда за принос към цялостна модна визия на модел".

Най-големият динозавър е живял по българските земи! Това става ясно от находка на учени от Националния природонаучен музей към БАН. Главен асистент Латинка Христова и екипът й се натъкват на непозната досега кост край град Трън. При нейното изследване става ясно, че по земите ни е крачил най-малкият представител на най-големия вид динозаври -