Димитър Радев: Фонд ще покрива 2% от защитените депозити

https://www.24chasa.bg/novini/article/6662078 www.24chasa.bg
Димитър Радев. Снимка Архив

България и сега изпълнява критериите за еврозоната

Централната банка изгражда специален фонд за преструктуриране, който до 2024 г. ще покрива 2% от гарантираните депозити. Това припомня управителят на БНБ Димитър Радев в интервю за „Файненшъл Таймс“. Той подчертава, че българската банкова система е много здрава, капиталовата адекватност и коефициентите на ликвидност са по-високи, отколкото средните да ЕС, а рентабилността е близо до равнищата от преди кризата през 2009 г. вече две поредни години.

Изданието подчертава, че Радев работи усилено по подготовката на България за евентуално влизане в еврозоната. Някои представители на Европейската централна банка (ЕЦБ) и на столици на страни от еврозоната са на мнение, че ще бъде прибързано България да бъде приета като 20-та членка на валутния съюз, тъй като доходът на глава от населението е нисък и съществуват недостатъци в съдебната система, пише изданието, Управителят на централната ни банка е категоричен, че страната ни и в момента изпълнява всички критерии за членство в еврозоната.

На въпрос на "Файненшъл таймс" за втори шестгодишен мандат като управител на централната банка той отговаря: "Ще видим. Отидох в МВФ за една година, а останах 15."

При срива на КТБ лъсват неправомерните практики на кредитиране и лошата рестриктивна регулация, припомня вестникът и допълва, че по случая прокуратурата е обвинила двама бивши подуправители на БНБ. Радев смята, че банковите надзорни практики не са достатъчно силни, за предотвратят събития като случилото се с КТБ, а освен това е липсвала подходяща институционна рамка за справяне с подобни кризи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рекламен бос се оказа част от бандата на Евлоги Станоев - Голямата Бирма, показа проверка на "България Днес". За момента името на Любомир Иванов не е обявявано официално от разследващите като част от мащабната схема на Станоев за производство и търговия с нелегални цигари. Информация за дейността му има еднствено в сайта на Интерпол,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Благодарна съм, че си партнирам с него в "Откраднат живот" КОЯ Е ТЯ Неда Спасова е родена на 19 февруари 1992 г. във Враца. През 2014 г. завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност "Актьорство за драматичен театър" в класа на проф. Маргарита Младенова. От началото на 2018 г. е част от трупата на Театър "София".