Кредитни консултанти дават съвети за заеми и депозити

https://www.24chasa.bg/novini/article/6662645 www.24chasa.bg

Няма такса, могат да се ползват и при рефинансиране

Всеки, който търси квалифицирана помощ при вземането на важно финансово решение - теглене на ипотечен заем, получаване на потребителски кредит, депозиране на пари в банка и други, може да ползва услугите на кредитни консултанти или посредници.

Статутът им е уреден в Закона за кредитите за недвижими имоти. Кредитни посредници могат да са физически и юридически лица. Те предоставят или предлагат договори за кредит, съдействат на потребителите, като извършват подготвителната работа, или сключват договори с потребители от името на кредитора.

Финансовите съветници

задължително се

регистрират в БНБ

Те трябва да са лица с добра репутация, които не са осъждани и не са обявявани в несъстоятелност, могат да докажат необходимите знания и компетентност в областта на кредитирането и които поддържат застраховка “Професионална отговорност”.

Освен това трябва да имат опит от най-малко 2 последователни години на ръководна длъжност в предприятия от банковия и финансовия сектор или на длъжност, непосредствено свързана със сключването и изпълнението на договори за кредит или за предоставяне на финансови услуги. Те трябва задължително да имат постоянен адрес в България.

В момента в регистъра има 28 консултанти. Всеки от тях е задължен да се легитимира пред клиентите си с документа, издаден от БНБ. Но не е задължително да се регистрираш при БНБ, ако консултираш за откриване на депозит или за предоставяне на потребителски кредит.  

Посредникът е представител на кредитора, най-често банка или друга финансова институция,и е

длъжен да

предостави на

потребителя пълни

разяснения

за предлагания договор за заем. Информацията трябва да е до толкова детайлна, че да позволи на клиента да вземе информирано решение. Повечето посредници предоставят минимум три оферти и съветват потребителя да приеме онази, която най-пълно съответства на неговото финансово състояние и доходи.

В момента посредниците избират измежду 350 различни продукта, предлагани от близо 30 кредитори.

Ключовите въпроси, по които те дават квалифициран съвет, са: вид на лихвения процент - плаващ или фиксиран; вид на договора за кредит - такъв, при който кредиторът се удовлетворява изцяло и окончателно до размера на обезпечението, или такъв, при който при принудително изпълнение потребителят отговаря с цялото си имущество; за годишния процент за разходите; възможностите за рефинансиране; окончателната цена на заема, предоговаряне на условия и други.

Посредникът действа от името на потребителя на кредитната услуга. Таксата, или комисиона за уреждане на заем, се заплаща от кредитните компании, чиито продукти се продават от посредниците.

Консултациите

са безплатни

за крайните клиенти - правилото действа на практика, въпреки че законът не забранява да се иска такса и от потребителите.

Според изискванията в закона кредитният посредник е длъжен да предостави информация за своите услуги, които включват и описание на таксите или комисионите, които той получава. При подготовка на оферта задължително условие е да има подписано съгласие за ползване на посредник с конкретни описани параметри на кредита. Онези, чиито имена не фигурират в актуалния списък на сайта на БНБ, работят нелегално. Глобата за тях е от 5000 до 10 000 лв. за физически лица и от 20 000 до 40 000 лв. за фирми. Тъй като посредниците трябва да действат като агенти на клиента, те имат право да събират лична информация и отговарят за нейното съхраняване и неразгласяване. Ако нарушат това правило, биват отписвани от регистъра.

Всеки кредитен посредник е задължен да сключи професионалната застраховка, чийто годишен размер е 1000 лева. Тя служи за покриване на нанесени щети на клиенти. Това се доказва или пред Комисията за разследване на платежни спорове, или от съда.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рекордната покупка на "Кардиф" Емилиано Сала струва 15,5 милиона паунда Шокираща новина потресе футболния свят. Ново попълнение във Висшата лига на Англия изчезна във въздуха, като най-вероятно самолетът му се е разбил. Става въпрос за аржентинския нападател Емилиано Сала, който бе рекордната покупка на "Кардиф".

Антон Станоев - Средната Бирма, обвинен за аферата "Бирмите" за производство и разпространение на цигари менте, вече е на свобода срещу 10 бона гаранция, научи "България Днес". Преди броени дни 2-ри въззивен състав на апелативния спецсъд реши да пусне от ареста Средната Бирма, съобщиха от съда. След акцията срещу нелегалните цигарени фабрики в

Грип тръшна естрадния певец Васко Кеца. Това е най-логичната причина импресариото му Ивайло Манолов да обикаля като луд аптеките в София, видяха топпапараците на "България Днес". Ивайло използва почивните дни, не за да отмаря, а за да отметне някои неотложни домакински задачи. След като обиколи всички магазини и напазарува,