Шизофреникът, от когото Търново трепери, взел 16 изпита за 40 дни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6662660 www.24chasa.bg
Роналд Стоянов отпреди 6 години, когато закла майка си.

- Прокуратура и полиция проверяват дали мъжът, който закла майка си, е гонил деца край училище

Майки и бащи във Велико Търново са в паника - шизофреникът, който закла майка си преди 6 г., мислейки я за демон, броди край училищата и плаши децата.

След кървавото престъпление 26-годишният Роналд Стоянов бе обявен за невменяем. Затова вместо в килия прекара около 4 г. в психиатрия. В края на август 2016 г. бе пуснат под грижите на баща си

Бащата на Роналд - Стоян Стоянов сега се грижи за него.
Бащата на Роналд - Стоян Стоянов сега се грижи за него. СНИМКА: Дима Максимова

с лекарска

Къщата, където е станало убийството.
Къщата, където е станало убийството. СНИМКА: Дима Максимова

експертиза, че

вече не е опасен

Негови съграждани обаче са в паника, че ако не си пие хапчетата, болният мъж може пак да стане зловеща заплаха.

“Не съм заплаха, срамувам се от себе си и искам да продължа напред”, каза единствено пред “24 часа” Роналд Стоянов (виж интервюто), но категорично отказа да бъде сниман. Помоли да покажем стара фотография - не искал да се набива на очи.

“Роналд е забелязан да гони деца на новото игрище на “Картала”, а вчера и пред училище “Бачо Киро”! Искам да изостря вниманието на родителите, не оставяйте децата си без надзор! Няма кой да ги опази, няма закон, който да го осъди до живот, защото е освидетелстван! Ако желаете, споделете, за да стигне до повече хора”, пише във фейсбук група Диляна Топалова.

“Със сигурност някой тревожи децата ни”, допълва в коментарите Аделина Алексиева. Тя споделя история от същия район на Търново: “Преди 3 месеца моят син и приятелят му бяха гонени от младеж, който е бил облечен със сив суитшърт, със слушалки на ушите, късо подстриган, слаб, висок около 170-175 см. Те са се движили по стъпалата от ул. “Ал. Константинов” - парк “Акация”, когато без причина този младеж е застанал пред тях -

по погледа

децата го

оприличиха

на Роналд”

Когато момчетата влезли в игрището на комплекса “Балкан Арена”, където има охрана, преследвачът изчезнал.

Коментарите във фейсбук довели полицаи в дома на Стоян и Роналд Стоянови в петък, разказаха пред “24 часа” баща и син.

“Разговаряно е с лицето веднага след сигналите във фейсбук групата “Дивотия до шия”. Прокуратурата се е самосезирала и се прави съвместна проверка. Досега обаче

няма свидетели

да потвърдят

това, което се тиражира. Апелирам, ако някой го е видял да гони деца, да се обади. Наблюдение върху лицето ще има по един или друг начин”, увери шефът на ОД МВР комисар Димитър Машов.

Полицаите се появили на ул. “Александър Бурмов” за първи път преди 6 г. - в спалня на втория етаж на семейната къща намират трупа на 43-годишната Нели Стоянова.

Зловещата драма се разиграва около 2 ч след полунощ на 23 юли 2012 г. Жената, наскоро върнала се от гурбет в Германия, била намушкана над 25 пъти, както спи, от единствения си син. После Роналд избягал по ламаринения покрив на пристройка до триетажната къща и разбудил баща си. Стоян, който спял на първия етаж, се качил да види какво става и открил съпругата си мъртва и цялата в кръв. Той подал сигнал на тел.112.

Роналд бе заловен по сигнали на граждани

13 часа след

убийството да се

разхожда

полугол, със

запасан в

колана нож,

край мола в Търново.

21-годишният тогава мъж бе пратен в психиатрията на затвора в Ловеч, където установиха, че е невменяем и не може да бъде даден на съд. По-късно бе настанен в психиатричната болница в Церова кория с диагноза параноидна шизофрения.

Нели и Стоян дълго време работили в чужбина. Стоян имал фирма за търговия на едро с плодове и зеленчуци и печелел добре. В Австрия се родил синът им, кръстили го Роналд на бившия американски президент Рейгън. “Тогава беше точно периодът на промените и възлагахме големи надежди, пък и жена ми имаше политически пристрастия. Най-голямата ни грешка беше, че се върнахме в България”, допълва Стоян. По фалитите на банките губи 1,5 млн. лв. Сега трудно свързват двата края, а Роналд разчита на лекарства от здравната каса и дневния стационар към Центъра за психично здраве.

Роналд станал особен и получил психично разстройство през 2010 г. след побой. Отказвал да пие лекарствата. Малко преди фаталния юли 2012 г. започнал да нарича и двамата си родители демони. Смятал се за прероден Александър Велики. Заради пристрастяване към марихуана и амфетамини е лекуван три пъти. Месец преди да посегне на майка си, Роналд излязъл от психиатрията. Попаднал в старата среда, се върнали и параноидните му демони.

След 4 г. в психиатрията в Церова кория мъжът се завърна при баща си във В. Търново. Освободен е от психиатричната болница на 30 август 2016 г. Съдът в старата столица одобрил предложението на болницата грижата за него да поеме баща му.

“Пие си лекарствата и се чувства отлично. Не е вярно, че гони деца. Ние живеем близо до това игрище в кв. “Картала” и там са кофите за смет. Ходил е да изхвърля боклука. До училище “Бачо Киро” пък не е минавал дори”, каза Стоян Стоянов. Той твърди, че Роналд не създава проблеми и не е имал кризи в последната година и половина.“В пълна кондиция е, за 40 дни взе 16 изпита и завърши 11-и клас в училище “Владимир Комаров”. Тази година ще държи и изпитите за 12-и клас.

Оценките му са

отлични и мисли

да учи висше”,

разказа Стоян. Роналд е завършил 10-и клас, но след това започнал да не се явява в клас.

“Задочно уча, вече съм на 26 г., няма как редовно, пък и ходех на работа по строежите. Ако знаете каква мъка ми беше! Отидох на 16 септември м.г. и сесията беше започнала. До 3-4 ч през нощта съм стоял да чета. По 4-5 изпита на седмица вземах”, оживява се Роналд.

“През 10 дни сме

при лекуващия

лекар

д-р Крум Йорданов, дори в петък бяхме след писанията в медиите. Той е много изненадан, защото лечението върви отлично”, обясни Стоян. Въпреки многократните опити да се свържем с лекаря и шефката на Държавната психиатрична болница в Церова кория, те не вдигнаха телефоните си през уикенда.

Според бащата Роналд се чувства много зле, след като е осъзнал какво е направил с майка си. Затова почти не излиза. “Ходи до магазина, да си плаща интернета и телефона и до кофите за боклук, повечето време прекарва вкъщи.” Бил с баба си и на гроба на майка си. Когато се прибрал от психиатрията, баща му свалил некролога на Нели. Стаята на майката стои затворена на горния етаж, а от стената гледа голяма нейна снимка. Роналд влязъл там само веднъж.

Роналд Стоянов: Не съм опасен, станал съм като джедай - сдържан, без лоши мисли

- Роналд, как се чувстваш?

- Въобще не искам да съм в публичното пространство, много се срамувам от себе си. Не ми е приятно. Изряден съм към всичко, към което съм задължен - да посещавам психиатър, баща ми да ме наблюдава, да си вземам правилно лекарствата. Искам да вървя напред в живота, да си завърша учението, срамота - на 26 г. съм! Искам да си намеря работа, да се устроя. Нямам към никого нищо против.

Не искам да се връщам назад и да си спомням. Не съм направил само една грешка, правил съм и други “дреболии”, да кажем. Не знам как да убедя обществото, че не съм опасен. Не ми е приятно да съм в устата на хората. Много се срамувам. Дори не исках да излизам оттам, където бях. Имал съм случаи - един дядо в аптеката, като ходих да си вземам лекарствата например, помоли ме да му държа чантата, защото му трепереха ръцете. Помогнах му. Случвало ми се е да отварям вратата на някоя госпожа, тя да ми благодари.

В началото хората ме гледаха с озадачение, но с времето дори като им дам път, ми благодарят. Виждам, че непознатите не се притесняват вече от мен, приемат ме по-добре от някои приятели. Но и аз не излизам толкова често.

- Активно си се заел да завършиш средно, а какво искаш да учиш?

- Може да се каже, че съм станал нещо като джедай - сдържан, спокоен, без да имам лоши мисли. Има промяна в мен, по-умерен съм и се усъвършенствам. Характерът ми се е изградил с времето и престоя ми на неприятни места. Искам да продължа да уча това, което ми се удава - история, химия.

- Притесняваш ли се от начина, по който те приемат хората?

- В началото майките, като минавам през парка до дома ми, стискаха детските колички. С никого не говоря, с никого не се закачам, освен ако някой познат не ме срещне и не ме заговори. Знам какво може да си мислят хората и гледам, като минавам, по никакъв начин да не ги притеснявам. В началото, като ме погледнеха, просто се свивах, беше ми неудобно, но с времето свикнах.

- За какво си мечтаеш?

- Мечтая си за някаква лека работа, която ми е приятна, или за мой собствен бизнес. Да нямам проблеми. Много се сприятелих с хората, с които бях в болницата в Церова кория. Те много ме уважават, дори ме викаха, след като излязох, да участвам в тържество, но аз не отидох, понеже бях ангажиран.Наистина влязох в сърцата на всички - санитарки, лекари, за всичко съм помагал. Направиха ме мияч и помагах за разсипване на храната на останалите болни, подстригвах ги. Наистина намерих много нови приятели. За старите - някои ме игнорират и нищо не ми казват. Поглеждат ме и си заминават. Аз също нищо не им казвам, дори не ми е удобно. Всички приятели и познати, които съм срещал, съм изчаквал първо те да ме поздравят, понеже очаквам, че ще има пренебрежение естествено. Не им се сърдя, те се притесняват.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.