Лиляна Павлова: Самият Туск има принос в написването на речта си на български

https://www.24chasa.bg/novini/article/6663142 www.24chasa.bg

Имахме предварителна информация, че Доналд Туск се готви да говори на български, но беше много емоционално цялата му реч да бъде на нашия език. Той самият има принос в нейното написване. Това разказа министър Лиляна Павлова по Нова тв за вълнуващата реч, която председателят на Европейския съвет изнесе при откриването на българското председателство на Съвета на Европа.

"Неслучайно избрахме председателството да се води на български език – да преведем на на нашия език сложната терминология от законодателството, което приемаме, да обогатим така езика. Виждаме тенденцията в последните години децата ни от чужбина да почват да се връщат и да работят добре платени в България, да работят в сектора на дигиталните технологии с добър стандарт на живо – това е ниша, която трябва да хванем. Трябва да работим усилено в тази посока. защо да не дадем заявката за това България заедно със Западните Балкани да стане Силициевата долина на Европа", разказа министър Павлова.

Другата важна тема според нея е здравеопазването, пречупено през здравословното хранене и качеството на храните - защо една и съща стока да има различно съдържание и различен вкус. "Имаме поредица срещи в тази посока", обясни Павлова.

Що се отнася до чакалнята за еврозоната Павлова обясни, че с колегите си ще продължи да работи, както досега. "Но това не е част от приоритетите за председателството", каза министър Павлова. "Това е валутен механизъм, за която България е готова отдавна, защото ние сме с фиксиран курс на лева към еврото толкова години. Последващият етап е много важен - влизайки в чакалнята да не стоим та дълги години", обясни Павлова.

За вота на недоверие, който БСП ще внесе, Павлова заяви, че няма ясна, видима причина днес няма. Освен че много удобно съвпада датата 17-и с датата 17-и, когато българският министър-председател, както и всеки министър-председател, на първото пленарно заседание на Европейския парламент, бъде изслушан по приоритетите на председателството, заяви Павлова.

Тя коментира и протестите, които белязаха старта на европредседателството: Протестите са ежедневие в Европа, затова нямаше притеснение у нашите гости. Те са нещо нормално и правото на всеки да отстоява позицията си. Важното е, че протестите в София минаха по нормален и законен начин. С тях всеки можа да си каже мнението, да бъде чут.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи