Съдът към ученици, взривили банкомат: Не сте герои

https://www.24chasa.bg/novini/article/6665499 www.24chasa.bg
Водят 2-мата ученици в съда.

"Това, което сте направили, не е героизъм. То е нещо страшно. Това, че имате подкрепата на родителите си, не значи, че имате подкрепата на обществото. Много се надяваме това да не се случи втори път".

С тези думи съдия Невена Грозева и колегите й от Софийския апелативен съд Пламен Дацов и Светла Букова се обърнаха към дванадесетокласниците Даниел Лулев и Валентино Валентинов, задържани за взривен банкомат в столичния кв. "Люлин", и ги пуснаха на свобода срещу гаранции от по 2 хил. лв.

Магистратите признаха, че взели решението трудно. Подчертаха обаче, че са на мнение, че проявата на учениците е "инцидента в живота им".

Решението на съда трогна не само младежите, но и родителите им, които се разплакаха в залата.

Лулев и Валентинов са обвинени, че към 3,25 ч на 28 декември м.г. влезли маскирани в предверие на банка на столичния бул. "Панчо Владигеров". Изпуснали в намиращия се там банкомат ацетилен от надуваем делфин. Запалили фитил и взривили устройството. С кози крак пробвали да разбият касетата с парите, които били към 96 хил. лв., но не успели. Номера видели от интернет.

След задържането им младежите признали за престъплението пред прокуратурата. Предстои те да сключат споразумение с обвинението.

10-те дни, които сте били в ареста, са изиграли възпираща и възпитателна роля, каза съдът. Адвокатите на младежите депозираха пред магистратите характеристики от училищата им, че се ползват с добро име.

"Много съжалявам, искам да завърша средното си образование", каза пред съда Лулев. - Това е най-важното в живота на човек. Арестът не е мястото за нас двамата, подкрепи го приятелят му Валентинов.

Съдът обяви, че по делото прокуратурата е събрала много на брой доказателства, които сочат, че банкоматът е взривен именно от учениците. Пред магистратите бяха предоставени и вносни бележки, с които са възстановени щетите покрай взривения банкомат. Те се равняват на 27 хил. лв.

Съдия Грозева обясни на човешки език на учениците, че пускането им от килиите, не ги освобождава от дело.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Д-р Димитър Петров, който е лекар и бивш Управител на НЗОК постави под съмнение истинската причина за смъртта на 40 годишен пациент, за която медиите съобщиха вчера. В своя Фейсбук профил, д-р Петров написа: Последният 40-годишен пациент в Пирогов от сърдечен арест, вследствие на тежка странична реакция от лечение с хлорохин ли е починал

Президентът, премиерът, министрите, директорите, кметовете в Северна Македония ще получават минимална заплата от 14 500 денара (около 460 лв.) през следващите два месеца. За всички назначени членове на управителни и надзорни съвети няма да получават дивиденти, реши правителството в Скопие. Целта е в бюджета да останат средства за социални разходи

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата