Раднево бие по заплати Пловдив, а Козлодуй - София (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6670722 www.24chasa.bg

В 20 икономически центъра се произвежда 85% от продукцията на страната, там влизат 81% от чуждите инвестициите

Две сравнително малки общини, в които обаче има развита енергетика - Раднево и Козлодуй, бият по средни заплати големи индустриални центрове в България като Пловдив, Варна, Стара Загора. А заплатите в Козлодуй

изпреварват дори

тези в столицата

Това показват данни от ново изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ), представено днес: “Икономическите центрове в България”.

В Раднево и близкото до него Гълъбово са разположени най-големите мини в страната - “Марица- изток”, и най-големите тецове, които произвеждат почти половината от тока в България. Средната заплата в Раднево например е 1053 лв. и това класира общината на трето място след Козлодуй и столицата.

В община Козлодуй според изследването средната заплата е 1465 лв., докато в столицата е 1174 лв. (Виж графиката.)Това се дължи изключително на атомната централа, в която и за която се труди половината от работоспособното население на общината - 4900 човекаот общо 10 000. В самата централа средната заплата е около 2000 лв., а в някои специфични дейности

достига дори

3104 лв.,

но все пак такива заплати получават сравнително малко хора, е отбелязано в изследването.

Все пак средната за община Козлодуй заплата е с 25% по-висока от втората за страната и с около 66% над средната за България. Разликата с Хасково, който е икономическият център с най-ниско средно възнаграждение, е над 2 пъти.

Анализът на ИПИ определя двайсет икономически центъра в страната, в които се правят 85% от продукцията на България и които привличат работната ръка от околните общини.

Тези центрове обаче далеч не съвпадат с големите областни градове и нямат връзка с административно-териториалното деление на страната.

Освен София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Благоевград и Плевен сред развитите икономически центрове са и Козлодуй, Раднево, Севлиево, Сопот, Казанлък, Търговище, Шумен, Пазарджик, Ямбол и Хасково.

В тези градове има развита промишленост, което кара над 10% от населението на околните общини да пътуват всеки ден на работа дотам и обратно.

Освен това всички те заедно привличат 81% от чуждите инвестиции в страната и в тях се правят три четвърти от всички разходи в държавата за дълготрайни материални активи.

Другата им характерна особеност е, че безработицата в тях е много ниска. Рекордът в това отношение принадлежи на София с нейните едва 3,5% безработица. В Севлиево е 4,9%, а във Велико Търново - 4,2%.

От изследването на ИПИ излиза, че тези 20 икономически центъра се събират върху

едва една трета

от територията

на страната,

макар че в тях живее над половината от населението на България.

Другата характерна особеност е, че между икономически развитите центрове в Южна България има връзка и те са много близо разположени, почти преливайки се един в друг. Общо-взето, следват трасето на магистрала “Тракия”. Докато в Северна България икономически развитите центрове са като острови и почти нямат връзка помежду си. Там са Плевен, Козлодуй, Русе, Велико Търново, както и Варна, която е много близо до Добрич, Шумен и Търговище

“Това навежда на мисълта, че икономическите центрове се обособяват около добри пътни артерии и че магистралите са част от решаването на проблеми, свързани с икономическото развитие”, каза при представянето един от авторите на изследването - старши икономистът на ИПИ д-р Десислава Николова. Според нея с изграждането на магистрала “Струма” е напълно възможно и Югозападна България да развие повече близко разположени силни икономически центрове, защото в момента там силно развит е единствено Благоевград, който привлича работната ръка от съседните Симитли и Кочериново.

Хасково например според Николова дължи развитието си през последните няколко години почти изключително само на магистрала “Марица”.

Според Николова постепенното сближаване между икономическите центрове в Южна България няма нищо общо с парите, които евентуално са дошли в тези региони по линия на европейските програми за сближаване.

Перник е общината с най-силно развита

нетна трудова

миграция в

страната,

т.е. най-голям дял от населението ѝ пътува всеки ден навън - предимно до София, за да работи. В същото време самата община Перник привлича работна ръка от съседните на нея общини и това прави софийския икономически център най-големия в страната. Според изследването там към края на 2015 г. са произвеждани 43% от общата продукция в страната, докато четири години по-рано продукцията е била с 1 процентен пункт по-малко - 42%.

Центърът около Пловдив, който е вторият по големина в страната, обхваща 12 общини и в него се генерира една десета от производството в България. Този център, който

почти се е слял с

Пазарджик,

отбелязва едни от най-високите темпове на растеж през последните 5 години. През 2015 г. например там се е произвеждала с 39% повече продукция в сравнение с 2011 г. Това е вторият най-голям ръст след този за икономическия център около Русе, където за същия период е бил 40%.

Според изследването на ИПИ Стара Загора, в която има цели четири икономически развити центъра - Стара Загора, Сопот, Казанлък и Раднево, се оформя като естествен индустриален център в Южна България. Ако местната власт успее да разработи добре замислената индустриална зона “Загоре” по подобие на пловдивската “Тракия”, това ще превърне областта в отделна нова инвестиционна дестинация, което ще задържи много работна ръка в региона, както това стана с Пловдив, се казва в изследването.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След като не се класира за Евровизия, певицата Жана Бергендорф получи забрана от композиторката Вида Пиронкова да изпълнява песента „Прераждане“. Вида обяви, че ще свали парчето и от Ютуб, след като набере 30 000 гледания, а после ще си търси по-читава певица. „Понеже съм творец и понеже за мен е въпрос на чест и достойнство,

Малкият Тони само плаче, мъчат го колики Фики не може да се откъсне от новороденото си дете, научи "България Днес". Изпълнителят стана татко в края на миналата седмица и няма желание да се отделя от мъничето. Певецът по цял ден се любува на наследника си и бди над него като татко орел. Фикрет оставя малкия Тони,

Двама президенти и цар НА КРАКА ПРИ художника Първите мъже в държавата откриха изложбата "Завръщане" на големия творец Вежди Рашидов в галерия "Сан Стефано", видя "България Днес". Стотици дойдоха да разгледат непоказваните досега рисунки и скулптури на художника. Пръв от елита дойде президентът на републиката Румен Радев,