След Перник, и Пазарджик обяви грипна епидемия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6670878 www.24chasa.bg
Снимка Архив

На свое заседание Регионалният пандемичен комитет в Пазарджик взе решение да бъде обявена грипна епидемия на територията на областта. Грипната епидемия влиза в сила от утре – 19 януари и ще продължи до 23 януари включително, съобщи "Фокус".

Ще бъдат прекратени учебните занятия, женските и детски консултации, плановите операции, свижданията. От областта са изпратени 10 проби в Националната референтна лаборатория, като от тях 7 са положителни за грипен щам „Ямагата“.

Заболеваемостта в региона остава висока – 255 на 10 000 души. Това са данните от миналата седмица, а тези за настоящата ще излязат в понеделник.

РЗИ – Перник обяви грипна епидемия на територията на Пернишка област, която влезе в сила от 13 януари. Там до второ нареждане също са преустановени детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации. Дните 15, 16 и 17 януари бяха обявени за неучебни на територията на цялата област. На 18 януари обаче грипната ваканция на учениците бе удължена до 19 януари. Така училищата ще отворят врати отново на 22 януари.

Във връзка с грипната епидемия от РЗИ - Перник препоръчват затворените помещения да се проветряват възможно най-често, да се избягва събирането на много хора на едно място и при най-малки симптоми да се уведомява личният лекар.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

На съд за изнудване и последвал грабеж на жена отива влюбена двойка от Велико Търново. Пострадалата живеела в апартамент в града и предлагала нерегламентирано сексуални услуги срещу заплащане рекламирайки се в интернет. Обвиняемата дама видяла обявата и решила да я изнуди за процент от заработеното

Близки и роднини на заразени пациенти с Covid-19 се оплакаха пред сайта "Mediapool", че повече от 48 часа не са уведомени за резултатите от пробите, които са им взели. "Как може на депутатите да излязат резултатите за ден, а нашите се бавят повече от 48 часа", недоволстват роднини на заразени, които са силно притеснени