В Атина два ограничителни пръстена пазят от изгорелите газове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6670888 www.24chasa.bg
Знакът, с който се обозначава ограничителният пръстен в Атина. Тъй като на гръцки се казва Дактилио, в средата е сложена буквата Д. СНИМКА: АВТОРЪТ

Мерките са въведени още през 1980 г., глобата за нарушители е 200 евро

Ограничителният пръстен за трафика в Атина
Ограничителният пръстен за трафика в Атина

Ограничителният пръстен в Атина се прилага от 1980 г. насам, когато над града се появи постоянен облак от изгорели газове, опасни за здравето на жителите.

Пръстенът обхваща целия широк център на града и е обозначен със специални пътни знаци. Важи от понеделник до четвъртък (от 7 до 20 ч) и в петък (от 7 до 15 ч). Мярката е в сила също през уикендите, на големи празници и през лятото, когато се предполага, че хората са напуснали столицата и почиват.

Общината е наложила ограничение на трафика според номерата на автомобилите - един ден се движат тези с четни, а на следващия нечетните.

200 евро е глобата за шофьор, който няма право да кара в съответния ден, но влезе в ограничителния пръстен.

При 3 нарушения се отнемат

номерата на автомобила за 3 месеца.

Пръстенът съществува само в гръцката столица. Там хората отдавна са свикнали с ограниченията. Освен че се намаляват отровните газове в атмосферата, се увеличават и приходите на градския транспорт.

От тази ограничителна мярка са освободени таксита и автомобили със специално разрешение от полицията, както и електромобили, хибридни и някои нови модели, които отделят много малко замърсители.

Атина има и втори ограничителен пръстен, който обхваща почти половината от столицата на Гърция. Нарича се зелен и в неговия обсег в определени дни е забранено навлизането на камиони над 2,2 тона, над 20-годишни камиони и автобуси. Зеленият пръстен задължава магазините да зареждат стоките само вечер, което допълнително улеснява движението.

Освен тези мерки гръцката държава предлага и доста стимули, за да намали трафика. Въведени са евтини билети за градския транспорт, които в рамките на 90 минути може да се използват за всички видове превозни средства.

Различен е и данъкът, който плащат собствениците на автомобили. Колкото по-нова е колата, толкова по-малък е налогът.