Шефът на Здравната каса: До 1-2 г. системата на здравеопазването ще се срине

https://www.24chasa.bg/novini/article/6673211 www.24chasa.bg
Проф. Камен Плочев

Проф. Камен Плочев: Чесън и греяна ракийка помагат срещу грип

Много хора печелят от медицината, те се съпротивляват организирано и не искат системата в здравеопазването да се промени. Затова и толкова години не можем да приемем електронното здравеопазване, защото с него всичко ще се вижда. Това заяви в предаването "Тази събота" на Би Ти Ви шефът на Националната здравна каса проф. Камен Плочев.

Ето и сега - преговаряме и всички говорят колко ще вдигнем цените на клиничните пътеки, а никой не ми казва как ще вдигнем обема на дейностите. Медицината е ценност, а много хора исках само да печелят от нея. Затова за 6 месеца нищо ме можах да променя, не знам и дали ще мога. Но аз съм боец и като хвана един проблем, не го оставям, категоричен бе проф. Плочев.

Ще избутаме още година-две и системата на здравеопазването ще се срине. Парите няма да стигнат, политическата обстановка няма да позволи отново да се преразгледа бюджета на НЗОК”, предупреди той.

„Системата е зле конструирана. Тази система генерира именно тези резултати – хроничен недоимък и това е поради две причини. Първо, парите за здраве са много малко и второ – трябва да се реши законодателно как да се използват тези пари”, категоричен е шефът на касата.

За проблема с общинските болници проф. Плочев заяви: „Има два варианта. Единият е да оставим нещата на естествената финансова еволюция. Който не може да се справи – фалира и излиза от пазара. Другият е да продължим по стария начин – плащане, плащане, плащане, без терапевтичен ефект”. Според него обаче вторият вариант по никакъв начин не дисциплинира управителите на болниците.

„Тук държавата е крайно време да осъзнае, че с тези 8% ние не можем да осигурим съвременна медицина”, допълни Плочев. Той заяви, че ако сега беше премиер, щеше да подготви програма за вдигане на здравната вноска.

На пожелание на водещата Жени Марчева да има политическа воля и здрав гръб той отговори: „Воля има, но здрав гръб… Това е труден термин в момента, защото не те удрят по гърба, а по главата“.

Чесън и малка греяна ракийка, но с малко сол в нея – тези утвърдени народни лекове препоръча проф. Плочев, който е специалист именно по инфекциозни болести. Той потвърди, че тези методи, типични за българина, наистина действат.

Шефът на касата обясни, че грипът, който върлува в момента, наистина е тежък – подщам „B“, за който у нас почти няма имунизирани. Наистина има много болни и грипът протича тежко, каза проф. Плочев. Той посъветва хората да се пазят, като избягват места с много хора и носят маски, когато се налага.