Първият ни дипломат в Гърция: Името е въпрос между Гърция и Скопие, България не може да участва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6676538 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Посолство на РБ в Атина

С лозунг «United We Stand Strong» стартира представянето на българското председателство на Съвета на ЕС. Представени бяха приоритети от първия български дипломат в Гърция, г-н Веселин Иванов, на пресконференция, проведена в офис на Европейския парламент в Атина.

Стабилността, сигурността, солидарността са тройните стратегически цели на България в нейното шестмесечно председателство.

Специален акцент бе даден относно прозрачността в областта на образованието на младите хора с насърчаване на достъпа до пазара на труда, развиване на цифровата икономика и засилване на конкурентоспособността в Европа, реформата на системата за предоставяне на убежище МФР след 2020 г., модернизация и опростяване на ОСП, както и засилването на ролята на политиката на сближаване в ЕС.

Първият ни дипломат в Гърция: Името е въпрос между Гърция и Скопие, България не може да участва

"Искаме да има баланс между приоритетите относно стратегическите цели на ЕС на държавите-членки, за да има по-добри и осезаеми резултати", каза г-н Иванов.

Първият ни дипломат в Гърция: Името е въпрос между Гърция и Скопие, България не може да участва

На проведено заседание в Представителството на Европейския парламент и Европейската комисия в Гърция, заедно с посолството на България относно политическите приоритети на българското председателство на Европейския съюз за периода до юни 2018 г. временно изпълняващия български посланик г-н Веселин Иванов, заяви, че решението на въпроса относно името на Скопие е един от приоритетите на българското председателство, но подчерта, че България не може да посредничи за постигане на решение. Въпреки това, той се прояви оптимизъм и заяви, че е уверен, че ще се "намери решение".

Първият ни дипломат в Гърция: Името е въпрос между Гърция и Скопие, България не може да участва

"България иска баланс"

"Знаем, че този въпрос е приоритет", каза г-н Иванов на гръцки език, като добави: "Въпросът е между Гърция и Скопие и решението трябва да се намери там. България иска баланс и не може да участва в този въпрос. Убедени сме, че двете страни ще намерят решение. Това, което чух от министър-председателите на двете страни, е, че има възможност за разрешаване на този въпрос. Това е чудесно за сигурността в района. Ако всички проблеми бъдат решени в района няма да има проблем за стабилност. България не може да играе посредническа роля", заяви българският първи дипломат.

Приоритетите на ЕС

Приоритети и предизвикателства пред Европейския съюз в предстоящия период обобщиха ръководителите на европейските институции в Гърция. Ръководителят на офис на Европейския парламент в Гърция, г-н Леонидас Антонакопулос, посочи неотдавнашните изявления на председателя на Европейския парламент г-н Антонио Таяни, който "отдели специално внимание на въпроса за безопасността и сигурността на външните граници на ЕС, като подчерта, най-важната е ролята на България по този въпрос. "

Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в Гърция, г-жа Клементина Диакоманоли, обобщи приоритетите на Европейския съюз в предстоящия период.

"Сега ние знаем какво трябва да направим заедно. Приключване на икономическия и финансов съюз, сигурността на нашите граници, изпълнение на нашата социална програма, правосъдие, реформа на системата за предоставяне на убежище, връщане в Шенген и интеграция на цифровия и енергиен пазар. В този курс, сега каним българите, нашите съседи, да поставият собственото си камъче ", каза г-жа Диакоманоли.